"Воскресіння": франківський хор відзняв концерти у трьох містах України

Камерний хор "Воскресіння" з Івано-Франківська у межах проєкту "Невідомий Бортнянський" планує створити п’ять музичних фільмів у храмах п’яти міст України за віднайденими хоровими концертами, які написав український композитор Дмитро Бортнянський. Артисти уже відзняли виступи в Києві, Чернігові та Одесі.

Про це Суспільному розповів художній керівник хору Володимир Рудницький, передає Фіртка.

"Це є нові сторінки творчості Дмитра Бортнянського, які через різні обставини були забуті. Тому ми хочемо відновити, відродити, дати людям послухати, отримати духовну насолоду і одночасно об’єднати, зшити Україну в непростий період російської агресії", — каже Володимир Рудницький.

Зйомки стрічок відбуваються у храмах Києва, Чернігова, Одеси, Львова та Івано-Франківська. Церкви пов’язані з життям і творчістю Дмитра Бортнянського. Також у храмах цих міст вперше прозвучали віднайдені концерти композитора.

Хор "Воскресіння" вже виконав твори в Катедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії в Одесі, Спасо-Преображенському соборі у Чернігові, та в Михайлівському Золотоверхому соборі в Києві.

Роботу над музичним відеофільмом артисти реалізовують за фінансової підтримки Українського культурного фонду. З-поміж 525 проєктів, які претендували на фінансування, фонд віддав перевагу, зокрема, і хору з Івано-Франківська.

"Приблизно пройшло 40 проєктів. Ми були 23 або 24. Ґрантоотримувачем є Івано-Франківське обласне відділення Національної всеукраїнської музичної спілки", — каже Володимир Рудницький.

На реалізацію проєкту "Невідомий Бортнянський" надійшло 2 млн грн від УКФ. Втім, за словами керівника художнього хору "Воскресіння", цього недостатньо. Над проєктом працюють понад 40 людей. А сотні тисяч гривень доводиться віддавати на сплату податків.

"У хорі співають 28 людей. Тому, якщо 2 млн грн тільки безпосередньо для хору, то, здається, мало б вистачити. Звертаю увагу на те, що велику кількість грошей поглинають податки — приблизно 600-700 тис. грн з нашого проєкту. І здається, що 2 млн грн – багато, але не два, далеко не два", — розповів Володимир Рудницький.

Транспортні перевезення для проведення зйомок, з його слів, взяли на себе Івано-Франківська обласна рада та облдержадміністрація. Загалом хор виконав 50% роботи. Попереду — ще зйомки у Львові та Івано-Франківську. А прем‘єру музичних фільмів планують презентувати у жовтні в Івано-Франківську.


Довідково

Камерний хор "Воскресіння" створили в 2009 році. Колектив працює при Народному домі "Княгинин" департаменту культури Івано-Франківської міської ради. Щонеділі і кожного релігійного свята спів хору "Воскресіння" можна почути під час Літургій в Архікатедральному соборі Воскресіння Христового УГКЦ.

Колектив є лауреатом на міжнародних конкурсах хорової музики у Варшаві та Білостоку (Польща). У хорі співають солісти Івано-Франківської обласної філармонії та Львівського національного театру опери та балету.

Дмитро Бортнянський — український композитор. Народився 28 жовтня 1751 року у Глухові Сумської області. Був першим музикантом-українцем, який отримав вищу освіту за кордоном — в Італії. Дмитро Бортнянський — автор 6 опер, камерно-інструментальних творів, хорових циклічних концертів, 10 двохорних концертів, херувимських та причасних творів.


Читайте також:

Два хорові колективи з Івано-Франківська потрапили до фіналу конкурсу імені Леонтовича

«Невідомий Бортнянський»: в Івано-Франківську стартував найдорожчий хоровий проєкт (ФОТО)

«Щедрик» Леонтовича хочуть внести до списку ЮНЕСКО

Попри нагороди і визнання, хор комунальників Івано-Франківська припинив існування


04.08.2021 1043
Коментарі ()

01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

863
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

935
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

4753
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7081 1
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

9876 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

3942 5

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

277

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

963

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

1725

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

1861
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3284
31.08.2024

Майже вся піца в Івано-Франківську, особливо та, що можна замовити на сайті donatellopizza.com.ua, представлена неаполітанською стравою. А яка вона насправді, які її особливості й у чому різниця між іншими трикутничками — далі у статті.

436
29.08.2024

На Прикарпатті завершили збирання ранніх зернових культур.    

717
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

363
29.08.2024

У четвер, 29 липня, християни відзначають Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя.  

1501
23.08.2024

У християнстві подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

1478 1
19.08.2024

Християнська сім'я базується на фундаменті беззаперечної любові, єдності думок, цілей та бажань. Втім, це також спільна робота чоловіка та дружини.  

1409
04.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

25439 1
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

474 3
02.09.2024

Президент Володимир Зеленський оцінив, чи можливо повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль України військовим шляхом.  

906
29.08.2024

Мінекономіки напрацьовує кілька моделей економічного бронювання, а запрацювати воно має у жовтні-листопаді.  

609
28.08.2024

"Військовий" ПДФО був вилучений з бюджетів громад у 2023 році разом із "силовим" ПДФО.  

526