Влада почала бити "своїх"?

 

 

Аграрний бізнес в Україні стає все більш популярним. Сільське господарство почало приваблювати інвесторів, потужні фінансово-промислові групи створюють свої агрохолдинги. Багато хто вважає це позитивним явищем. Однак часто в цій галузі все також виходить "як завжди".

amn.net.ua

Найчастіше таке "як завжди" відбувається за участю держави. Наприклад, минулого року влада вирішили ввести квоти на вивезення аграрної продукції.

 

Після цього вся Україна дивувалася успіху компанії "Хліб Інвестбуд". Вона отримала непропорційну кількість квот на експорт зерна від уряду за схемою, яку учасники ринку вважають непрозорою.

 

Крім того, Аграрний фонд уклав угоду з "Хліб Інвестбудом" на постачання 895 тисяч тонн зернових культур вартістю 1,55 мільярдів гривень. Як водиться,без тендеру. ЗМІ пов'язували цю компанію з міністром аграрної політики Миколою Присяжнюком та регіоналом Юрієм Іванющенком.

 

Однак у 2011 році Аграрний фонд "засвітився" не тільки з зерном. В Україні подорожчав цукор, влада намагалися врятувати становище руками Антимонопольного комітету, який зобов’язав цукрові заводи та оптових постачальників знизити ціну.

 

Також було вирішено закупити майже 100 тисяч тон бурякового цукру, яким можна було б "пригасити" ціни. Загальна вартість проведеної закупки склала 813 мільйонів гривень.

 

На тендері Аграрного фонду перемогла низка донецьких фірм та кілька великих виробників цукру. ЗМІ відзначали, що переможці тендеру виставили однакову ціну - 8,5 гривень за кілограм цукру. У той же час, чотири фірми, які програли тендер, синхронно запропонували ціну 8,7 гривень.

 

Однак тоді ще ніхто не здогадувався, що ця оборудка стане предметом уваги Генеральної прокуратури.

 

У Єдиному державному реєстрі судових рішень "Економічна правда" знайшла постанову Печерського райсуду Києва, яка свідчить про те, що слідчі ГПУ порушили кримінальну справу проти однієї з фірм-переможців цукрового тендеру, що входить до сфери впливу депутата від Партії регіонів.

 

 

Буряк або тростина

 

З цього документу випливає, що 17 лютого 2012 року слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури виніс постанову про притягнення директора ТОВ "Цурково-рафінадний комбінат "Володимирцукор" у якості обвинуваченого за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу.

 

Дана норма визначає відповідальність за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права  обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

 

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, керівником цього підприємства є Фелікс Олександрович Богдан.

 

Того ж 17 лютого керівника "Володимирцукру" оголосили в розшук, і вже через тиждень його затримали.

 

А 27 лютого суддя Печерського райсуду Києва Світлана Волкова задовольнила подання слідчого про арешт директора. Дане подання погодив заступник генпрокурора Ренат Кузьмін.

 

У чому ж звинувачують керівника щасливої фірми? Як зазначається у постанові суду про арешт, однією з умов 800-мільйонного тендеру Аграрного фонду було підтвердження, що учасник є товаровиробником.

 

За інформацією слідства, щоб взяти участь у торгах директор ТОВ "Цурково-рафінадний комбінат "Володимирцукор" уклав договір оренди майна з іншою юридичною особою - ВАТ "Володимирцукор", яка виробляє цукор з сирцю тростини.

 

30 травня 2011 року директор ТОВки надав тендерному комітету Аграрного фонду довідку "Про наявність обладнання та матеріально-технічної бази", у якій зазначив, що товариство має достатню матеріально-технічну базу для виконання вимог конкурсної документації та закону "Про здійснення державних закупівель".

 

"Проте, фактично матеріально-технічна база, яка передана ВАТ "Володимирцукор", використовується лише для переробки цукру з сирцю тростини, а не з цукрового буряку, як то передбачено документацією конкурсних торгів", - йдеться у постанові суду.

 

Крім цього, за інформацією ГПУ, директор ТОВ "ЦРК "Володимирцукор" надав до тендерного комітету Агрофонду довідку про те, що на його підприємстві працює 219 працівників.

 

"Проте фактично зазначені працівники працюють на ВАТ "Володимирцукор", а з ТОВ "ЦРК "Володимирцукор" ніяких відносин не мають", - наголошується у судовому документі.

 

23 червня 2011 Аграрний фонд уклав з цією ТОВкою договір на поставку 20 тисяч тон цукру-піску, виробленого з буряку врожаю 2011 року. Того ж дня на рахунки  "Володимирцукру" перерахували 170 мільйонів гривень.

 

Однак, як стверджують слідчі, "щасливчик" не виконав умови договору і не поставив Аграрному фонду цукор з буряку. Таким чином, за версією Генпрокуратури, державі були завдані збитки у ті самі 170 мільйонів.

 

На жаль, слідчі не повідомили, чи "Володимирцукор" не поставив продукт взагалі, чи поставив, але не з буряку, а з тростини.

 

 

Прикарпатський регіонал

 

Профільні видання повідомляли, що "Володимирцукор" входить в волинську корпорацію "Техно-центр" братів Юрія та Валерія Келестиних. Вони походять з міста Рогатин Івано-Франківської області.

 

Валерій Келестин зараз є депутатом Верховної Ради від Партії регіонів. Мандат йому дістався лише у березні 2010 року. Він був 184 номером у списку регіоналів на виборах 2007 року. У Раду Келестин потрапив внаслідок переходу у виконавчу владу багатьох депутатів Партії регіонів після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах.

 

Втім, перший раз Келестин опинився у Верховній Раді ще 2005 року за схожих обставин – він був 86 номером у списку "Нашої України" Віктора Ющенка і отримав мандат після формування першого "помаранчевого" уряду. Тоді Келестин був членом УНП Юрія Костенка.

 

Запам’ятався він тим, що не соромився приїжджати у парламент на "Бентлі"

 

Молодший брат Валерія Келестина – Юрій – є депутатом Івано-Франківської облради.

 

До сфери впливу прикарпатських братів відносять Горохівський цукровий завод на Волині, низку агропромислових підприємств, мережу ресторанів та навіть телерадіокомпанію "Захід".

 

"Економічна правда" звернулася з проханням про коментар щодо "цукрової справи" й до Генеральної прокуратури, й до Валерія Келестина. Відповідей ми поки не отримали.

 

На жаль, достеменно невідомо, що спонукало правоохоронців прискіпливо вивчити деталі тендеру Аграрного фонду.

 

Однак останні події навколо компаній та підприємств регіоналів наштовхують на думку, що після посадки опозиціонерів, Генпрокуратура та Податкова адміністрація взялися трусити "своїх".

 

Схоже, мандат Партії регіонів, за яким у Верховній Раді шикувалася черга бажаючих зберегти свій бізнес, більше не рятує від проблем.

 

 

Сергій Щербина, 


17.03.2012 Сергій Щербина 1094 5
Коментарі (5)

Скептик 2012.03.17, 11:46
Кажуть, ворон воронові ока не виклює. Не переймайтеся аж так, в Галичині кажуть також - не журіться ними, вони свої.
Микола 2012.03.17, 13:22
Свої хто зна? Там де гроші прислів'я не працюють. В бізнесі, а тим більше в політиці своїх немає ні брата ні свата.
фест...! 2012.03.17, 17:18
А чому ми,такі правильні українці-опозиціонери,не перераховуємо заводів-пароходів так званих Юльчиних ЛИЗУНІВ?Чого так тішитеся бідами других,а не своїми?Всі і Всюди крадуть...,і ВИ всі панове крали б,якби було звідки і що......,і я би крав,але,але так написано,мають бути дурні і бідні-а багаті!значить їм в житті повезло.Комуністи прийдуть і всім багатство дадуть.....га-га-га правда???,але ми мудрі курча беля!
Микола 2012.03.19, 15:20
Я вже не в одному коменті написав, що ми такий народ! вКРАСТИ вКРАСТИ вКРАСТИ!
Марія 2012.03.20, 19:17
Ні, ми не такий народ. Ми толерантні і працьовиті.За союзу в одне робоче місце вкладали в середньому по союзу 12 крб., в Росії 18крб., в Україні-тільки 10.Думаю, ви догадуєтеся, що ця десятка йшла не на наш регіон і тому тисячі чоловіків їхали рубати ліс і на будови Росії, а жінки- обробляли російські поля від хутора Михайлівського до Москви.Нас навчили красти совєти, коли треба було вночі принести в,язанку соломи , щоб дати корові-годувальниці сім,ї, бо на трудодні самі знаєте, що давали. Думаю, ви все забули і тому ллєте бруд на себе ж. Жаль.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2012
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1880
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1879
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5578 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2171 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1533

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

772

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

838

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1045

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1023
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1795
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3702
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10293
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26177
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10213 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7740
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

921
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

258
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

286
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

404
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1306
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

906