Влада Івано-Франківська зриває проект "Дому Сірка" з облаштування притулку для тварин

 

/data/blog/50193/dc98799b39c0215023f15062080da793.jpg

 

Рік тому Івано-Франківська благодійна організація "Дім Сірка" виграла 100 тисяч гривень у телепроекті "Nescafe" "Ідея-X" на облаштування притулку для тварин.

 

За умовами проекту, притулок вже мав бути відкритий, однак міська влада досі не виділила під нього землю, кажуть волонтери.

 

Однією з умов участі у проекті була наявність землі під притулок. "Перед проектом нам виділили землю у Микитинцях, але коли ми виграли, землю чомусь забрали, є відповідне рішення", - розповіла на прес-конференції голова БО "Дім Сірка" Наталія Когут. Перед конкурсом міська влада також пообіцяла волонтерам 30 тисяч гривень на зарплату двом працівникам притулку, які охороняли би територію та годували тварин, але тепер забула й про це.

 

За виграні в "Nescafe" кошти волонтери придбали 20 вольєрів, кожен з яких розрахований на дві-три собаки, морозильну камеру для продуктів та морозильну камеру для ліків. Придбали також бокси для перевезення тварин, клітки та миски для годування. Освоїли майже 80 тисяч гривень. На решту планують придбати вагончик, де має жити сторож чи людина, яка годуватиме тварин. "Ми готові відкривати притулок хоч завтра, але нам немає куди з усім цим піти", - скаржаться волонтери.

 

У майбутньому притулку планували розмістити щось на зразок карантину для собак, відловлених з вулиці, які потребують лікування та стерилізації. Після усіх необхідних процедур уже здоровим, доглянутим собакам впродовж місяця знаходитимуть нових господарів. "Дім Сірка" успішно займається цією діяльністю вже два роки, тільки усіх хворих собак утримують в себе вдома самі волонтери. "Зараз у кожного з 20 волонтерів вдома по три-чотири собаки на перетримці", - зауважує Наталя Когут. За 2013 рік "Дім Сірка" пролікував і прилаштував у нові домівки 350 бездомних тварин.

 

 За словами волонтерів, влада запропонувала їм розмістити притулок на території вже наявного приватного притулку у Павлівці, яким опікується самотній пенсіонер Юрій Чорний. "На жаль, ми не можемо там зробити притулок, - пояснює куратор лікувального напрямку "Дому Сірка" Людмила Малярчук. - По-перше, пан Чорний пообіцяв нам лише три сотих - цього не вистачить навіть щоб розставити 20 вольєрів впритул один до одного. По-друге, уся ця територія заражена ентеритом та чумкою, там зараз мешкає 120 собак, яких годує "Дім Сірка" за гроші, зібрані з благодійних скриньок.

 

"Дім Сірка" два роки йшов до перемоги у проекті "Nescafe", а тепер просто не має куди  покласти вольєри. За два тижні організації треба прозвітувати перед "Nescafe", але волонтери попросту не мають де розмістити усе придбане. Якщо влада не піде назустріч, волонтери у розпачі готові розкласти вольєри під ратушею.

 

Одним із варіантів виходу з ситуації для "Дому Сірка" могла би стати вже згадана земля у Микитинцях на території КП "Полігон ТПВ". На цій території міська влада запланувала відкрити притулок для тварин у рамках проекту «SOS - співжиття людей та безпритульних тварин на польсько-українському прикордонні: Львів, Люблін, Луцьк та Івано-Франківськ», який здійснюється за рахунок коштів Європейського союзу. На даний момент вже розроблено ескізний проект реконструкції місця під притулок.

 

Волонтери направили листа Віктору Анушкевичусу з проханням знову пустити їх на територію у Микитинцях. "Пропонуємо створити притулок змішаного типу, де волонтери будуть закуповувати та доставляти їжу для тварин, здійснювати прилаштування та проводити просвітницьку роботу. Щиро сподіваємося, що ви приймете нашу пропозицію і на прикладі Івано-Франківська ми покажемо, як влада і громадськість разом можуть плідно вирішувати суспільні проблеми", - йдеться у зверненні "Дому Сірка".

 

"Коли вони тільки подавалися на проект і потрібна була земля, ми їм запропонували одразу землю у Микитинцях, але вони тоді відповіли, що вона їм не підходить, бо це дуже далеко і там немає комунікацій. Тоді був присутній також Юрій Чорний, і він пообіцяв їм виділити частину своєї землі. Вони погодились, і питання було знято. Тепер вони знову шукають іншу землю", - розповідає Ігор Сенчук, заступник директора Департаменту комунального господарства, транспорту та зв'язку.

 

Розглянути прохання "Дому Сірка", ймовірно, можна буде після закінчення розробки документації, припускає чиновник. "Ми не проти їх туди пустити, але там не прокладені мережі, в міському бюджеті немає коштів на прокладання мереж і на виплату зарплати двом працівникам притулку, як вони просили".

 

Волонтер Вікторія Садовник, яка курує роботу з облаштування притулку у "Домі Сірка" дивується, що питання мереж тепер стало проблемою для міської влади: "Рік тому, коли нам погодилися виділити цю ж саму землю в Микитинцях - 18 сотих, Віктор Анушкевичус і Богдан Тимочко запевняли, що ми можемо там робити притулок, а з мережами проблем не буде, бо можна кинути кабелі з сусіднього заводу". Потім влада різко змінила свою думку, і на засіданні комісії волонтерам запропонували землю у Павлівці на володіннях Юрія Чорного. "Ми не відмовлялися від землі у Микитинцях. Нам просто дали зрозуміти, що іншого нічого не буде. Юрист з цієї комісії тоді сказав: "Дівчата, маєте Павлівку - от і займайтесь нею. Ніякої іншої землі вам ніхто давати не буде". Ми були змушені погодитись. У Павлівці теж немає мереж, і це теж далеко від Франківська, дивно що тепер нам закидають такі аргументи".

 

Масла у вогонь нового скандалу із землею під притулок для "Дому Сірка" вкотре долив Богдан Тимочко, директор КП "Полігон ТПВ". Чиновник заявив в інтерв'ю міському телебаченню, що вперше чує про наміри "Дому Сірка" співпрацювати, мовляв, до мене ніхто не підходив і я про це взагалі нічого не знаю. Тимочко запевнив, що співпрацювати з волонтерами не має права, бо це "приватники". "Дивно, що на камеру пан Тимочко про нас нічого не знає. Я особисто до нього підходила щодо притулку, - каже Віка Садовник. Нас дуже обурило, що він нас не знає і з нами не співпрацює. А про те, що тиждень тому ми відвезли у "Віварій", його стерилізаційний заклад, 100 бірок для собак, закуплених за наші гроші, він забув?".

 

Рік тому "головний гицель міста", як позаочі називають Тимочка, вже отримав "китайське  попередження" від мера за свою публічну заяву, що місту не потрібні 100 тисяч гривень від "Nescafe" і притулок від "Дому Сірка". Тимочко навіть припустив, що притулок, який хоче збудувати "Дім Сірка", - це бізнес, який приносить доходи, бо організація збирає пожертви з благодійних скриньок. Якби чиновник хоч раз зайшов на сайт організації, то побачив би, як щодня волонтери змагаються за порятунок життя збитих автівками, викинутих на смітник,  залишених напризволяще тварин, як звітують про кожну гривню, використану на порятунок життя. Чи побачать мешканці Франківська таку ж прозору звітність про використання 225 тисяч євро, виділених Євросоюзом на облаштування притулку у Микитинцях?

 

Цікаво, чи відгукнеться влада на чергову пропозицію волонтерів, які єдині у місті дійсно займаються годуванням, лікуванням, стерилізацією та прилаштуванням безпритульних тварин, жертвуючи на це власний час та гроші? Нагадаємо, влада щороку фінансує лише вилов, відстріл та часткову стерилізацію собак. Щороку у Франківську за кошти бюджету, а отже, звичайних громадян, вбивають 2500 собак, що в результаті ніяк не впливає на кількість безпритульних тварин, бо на місце кожної вбитої у місті собаки приходить інша, адже звільняється територія для проживання. Натомість, якщо собаку простерилізувати і відпустити назад, вона контролює свою територію і не допускає на неї нових тварин.

 

Минулого року прокуратура провела перевірку КП "Полігону", міськвиконкому та "ЄРЦ" і визнала дії міської влади із вирішення проблеми з безпритульними тваринами незадовільними. Чиновникам дорікнули тим, що вони не ініціюють питання про організацію притулків. Може, Майдан таки зробить переворот у головах чиновників, яким зручніше убивати?

 

Галицький Кореспондент


02.04.2014 782 7
Коментарі (7)

Караул український 2014.04.02, 23:14
Більше рішучесті і наполегливості-не з власним інтересом б"єтеся в глуху стінку.Влада ще не зрозуміла,що не народ для неї, а вона слуга народу.Не просіть, а вимагайте.Зберіть любителів тварин і з улюбленцями до кабінетів.І все вдасться.
гість 2014.04.02, 15:55
Будьте милосердні,панове!!!!
читач 2014.04.02, 17:05
Пропоную як попереджувальну поставити вол"єри з псами біля будиків Анушкевичуса і того Тимочка і дуже скоро все вирішиться.
A 2014.04.02, 17:56
Потрібно зібратися під адміністрацією з плакатами !!! Інакше чиновники " не почують" Ще раз бачимо , що мер може тільки піаритися
бровко 2014.04.02, 20:20
Пікетувати "білий дім" або влаштувати дім сірка у коридорах влади. Інакше панство не відреагує. Беріть приклад з правого сектору.Бажаю успіху. Ви робите добру справу.
Для Наталі Когут 2014.04.03, 02:19
Залищіть свій контактний телефон я вам підскажу як вирішити питання БО "Дім сірка"!!!
Містянин 2014.04.03, 11:21
Благодійним організаціям потрібно працювати з владою послідовно і терпеливо.Ніхто нічого нікому не винен,міський бюджет тим більше.Такі організації за кордоном працюють ВИКЛЮЧНО за благодійні кошти.Є віддалені села де повно вільної землі і будинків.А у нас всі хочуть під містом розміщуватися,умови ставлять
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

963
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

778
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1896
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3241
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2551
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2542

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

236

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

733

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

686

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1600
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

356
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

695
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

615
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

334
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

381
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27036
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

841
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19674
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

424
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

398
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

731
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1328 3