Вірджинія задумалася про свою валюту. Долар впаде?

У якості наочної ілюстрації економічних страхів, що терзають Америку, можна навести постанову, прийняту на засіданні законодавчого органу штату Вірджинія – Генеральної Асамблеї, 12 січня. Відповідно до цієї постанови, буде створена підкомісія, щоб офіційно розглянути питання про впровадження альтернативної валюти у випадку повного краху долара США і Федеральної резервної системи.

 

Якщо долар втратить свій статус світової резервної валюти, що здається все більш і більш імовірним, то для американської економіки це матиме руйнівні наслідки, викликані неминучою гіперінфляцією - тим більше, що Америка імпортує більшу частину своєї нафти. Беручи до уваги, що найавторитетніші міжнародні установи і лідери, передбачають і навіть вимагають припинення доларової гегемонії, а також створення світової валюти, якою б керував глобальний центральний банк, зараз саме час для штатів, щоб усвідомити і підготуватися до цього. Тепер або ніколи.

 

Постанова Генеральної Асамблеї Вірджинії, представлене делегатом-республіканцем Робертом Маршалом, починається з передумови, що регіональний уряд несе відповідальність за захист життя і власності громадян штату. Виконання цієї місії вимагає належних державних фінансів і "здорової приватної економіки", і те й інше потребує міцної валюти.

 

Згідно з постановою (законом) ГА, грошово-кредитна і банківська системи, які зараз спираються на Федеральну резервну систему (ФРС), не зможуть забезпечити стабільність, необхідну для процвітаючої економіки і добре функціонуючого регіонального уряду. Принаймні - протягом тривалого часу. Існуючі системи "перебували під постійно напругою, що збільшується протягом минулих кількох років, і будуть продовжувати перебувати під постійно зростаючою і, очевидно, виснажливою напругою в наступні роки".

 

Додатково до всього, законодавці вказали, що багато керівників пророкують "неминучий крах валюти Федеральної резервної системи через гіперінфляцію в доступному для огляду майбутньому". Так що, якщо і коли очікуваний колапс грошово-кредитної системи відбудеться, то без попередньої підготовки фінанси штату і приватного сектору «можуть зануритися в хаос».

 

Звичайно, у такий сценарій вніс би "значний негативний вплив на життя, здоров'я та власність громадян Вірджинії, з фатальними наслідками для збереження стабільного громадського порядку", попереджає постанова. Відповідно до внесеного законопроекту, цих ефектів можна уникнути або, принаймні, мінімізувати їх вплив, тільки швидким введенням в обіг альтернативної надійної валюти. 

 

Постанова також відзначає, цитуючи експертів, що незабезпеченість долара дорогоцінними металами - одна з головних причин - якщо не найголовніша - нестійкості банківської системи, на даний момент досягла межі. Вона [постанова] також пояснює, що американська Конституція зобов'язує всі штати використовувати золото і срібло в якості платіжного засобу при оплаті боргів, навіть цитуючи при цьому рішення Верховного Суду, яке визнає, що штати для виконання їхніх суверенних функцій можуть використовувати будь-яку валюту за їх вибором. Навіть незважаючи на те, що Конгрес своїм декретом встановив банкноти Федерального Резерву в якості "законного засобу платежу".

 

Альтернативна валюта, якщо б вона була введена в обіг, не привела б до заборони на використання банкнот Федерального Резерву - вона просто надала б ще одну можливість, створивши здорову конкуренцію без подальшої дестабілізації існуючого режиму обороту незабезпеченої золотом грошової маси. У постанові законодавці вказують: "Конгрес США, американське Казначейство та Федеральна резервна система не робили, не роблять і не готують ніяких дій з надання Сполученим Штатам альтернативної валюти Федеральної резервної системи на цілком ймовірний випадок, якщо долар буде знецінений через гіперінфляцію".

 

Так як законодавці штату Вірджинія знають або, принаймні, повинні знати все це, і тому що у штату є можливість і обов'язок почати діяти в такій ситуації (навіть без схвалення Конгресу), "громадяни Співдружності обов'язково прийдуть до висновку, що члени Генеральної Асамблеї [штату Вірджинія] будуть, перш за все, відповідальні за те, що коли в результаті гіперінфляції або якого-небудь іншого, пов'язаного з цим економічного лиха, настане крах валюти Федеральної резервної системи, вони залишаться без альтернативної валюти", говориться в постанові.

 

Звичайно, законодавці штату Вірджинія не єдині, хто турбується з приводу долі долара. "Пропозиції штатам і їх громадянам про прийняття альтернативної валюти, що базується на золоті або сріблі, або обох, отримують все більшу увагу всюди в Сполучених Штатах, як про це свідчать закони, прийняті або розглянуті в законодавчих органах штатів Джорджія, Індіана, Монтана, Нью- Гемпшир і Південна Кароліна", пояснює постанову ГА Вірджинії.

 

Постанова сама по собі не вводить альтернативну валюту. Воно просто регламентує створення двопартійного комітету, щоб всебічно розглянути проблему і дати рекомендації для законодавців, як мати з цим справу згодом. До наступного року результати групи та пропозиції повинні лежати на столі у законодавців. Закон опублікований на веб-сайті Співдружності як постанова про "Створення об'єднаної підкомісії для вивчення питання, чи повинна Співдружність ввести в дію валюту, альтернативну валюті Федеральної резервної системи, у разі масштабної кризи Федеральної резервної системи".

 

Численні експерти, юристи та фінансисти, рекомендували політикам штату зайнятися цією проблемою - тим більше, що федеральний уряд до цих пір відмовлялося розглядати ситуацію і обоворювати, що насувається. Наприклад, видатний юрист Едвін Вієйра, фахівець з конституційного права, сказав "The New American" минулого року, що буде дуже мудро для регіональних урядів почати готуватися до великих проблем з доларом. Одна із зроблених ним пропозицій - щоб штати почали приймати частину своїх податкових надходжень дорогоцінними металами.

 

Звичайно, внутрішні проблеми поточної грошової системи не залишилися непоміченими і в Конгресі. Член палати представників Рон Пол піднімав тривогу протягом багатьох десятиліть. Ця тривога досягла своєї кульмінації в його недавній книзі під назвою «End the Fed» («Кінець Федрезерву») і в законі про ревізію Федеральної Резервної системи, який - попри те, що він був в значній мірі вихолощений, - досяг успіху в тому, щоб висвітлити певні ділові операції центрального банку. У нього також є законопроект, який анулював би правила, що регулюють платіжні засоби, і дозволив би вільному ринку вирішувати, що має використовуватися в якості грошей. І нещодавно його пропозиції та ідеї, які він підтримує, привернули велику увагу - як про це, зокрема, свідчить рішення, ухвалене в Вірджинії.

 

Незважаючи на те, що губернатор Вірджинії Боб Макдоннелл оголосив, що він не буде підтримувати ці дії, аналітики вітають прийняття постанови як значний крок. Засновник «Gold Stock Bull» Джейсон Хемлін, наприклад, сказав «The Market Oracle», що пропозиція "може стати фінансовим пострілом, який буде почутий у всьому світі".

 

Фінансовий веб-сайт «ZeroHedge.com» припустив, що постанова "може одного разу бути оголошена як офіційна пропозиція, з якої, за прислів'ям, все і почнеться". Переконуючи всіх законодавців ретельно прочитати законодавство, сайт прокоментував: "Чи буде це постанова успішно проведено в життя, чи знайде комісія, що є реальна небезпека, або що золото не повинно бути прийняте в якості валюти забезпечення, тепер вже не важливо. Простий факт, що ця постанова з'явилася на світ, вже є достатнім стимулом для інших штатів розглядати альтернативний «План Б».

 

Точно так же веб-сайт «GoldAlert.com», процитувавши недавні новини про іноземні уряди, що розглядають можливість проведення розрахунків у золоті, припустив, що "дії Вірджинії можуть бути свідченням початку зростання загальносвітової тенденції серед урядів різних рівнів проводити розрахунки у валюті, яка не може бути надрукована за примхою якого-небудь центрального банку ".

 

Поки що постанова була направлена до Комітету із законодавства. Як далеко це все піде, ще невідомо. Але враховуючи, що й інші штати розглядають подібні заходи і проблеми долара, стають все більш і більш очевидними, то виглядає, що розсудливі приготування до потенційної катастрофи тільки набирають хід.

 


07.02.2011 1474 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1970 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

563
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6910 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11409 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1098

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1122

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

85
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

294
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1096
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2960
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18449
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

92
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

361
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670