Вимагатимуть повернути до автохтонного вигляду: в Івано-Франківську громадські організації подали в суд на власницю готелю "Дністер"

В Івано-Франківську громадські організації подали позовну заяву в місцевий суд на власницю готелю "Дністер" Надію Лєвшакову та завідувача сектору з питань охорони культурної спадщини Івано-Франківської обласної військової адміністрації Андрія Давидюка.

Про це Суспільному повідомив голова організації "Архітектурна варта" Ростислав Шпук, передає Фіртка.

У заяві зазначили, що співзасновниця фірми "Надія" та власниця готелю "Дністер" Надія Лєвшакова порушила Конституцію України та Закон України "Про охорону культурної спадщини".

Ініціаторами заяви є громадські організації "Ініціатива ЦСМ", "Мами Прикарпаття", "Архітектурна варта", "Мультимедійна лабораторія", а також благодійний фонд "Творча Криївка".

"Це буде перший прецедент в Україні, коли суд змусить повернути історичну споруду до її автохтонного вигляду.

Конституція і цей закон говорять, що зовнішність пам'ятки архітектури чи історичної спадщини належить народу, і єдине, що можна з нею робити, — наближати до авторського вигляду.

Сім'ї Бойків видали дозвіл на реставрацію. Вони підписали охоронний договір № 336 і зробили все навпаки — відмовилися розісклити колонаду. Просимо накласти арешт на готель, поки родина Бойків не поверне його до автохтонного вигляду", — каже Ростислав Шпук.

Окрім цього, голови громадських організацій просять суд притягти до відповідальності другого підписанта охоронного договору № 336 — завідувача сектору з питань охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОВА Андрія Давидюка.

"Просимо звільнити з посади завідувача сектору з питань охорони культурної спадщини Андрія Давидюка за профнепридатність і хабарництво, яке яскраво проявилося у випадку з готелем "Дністер", — йдеться у зверненні Ростислава Шпука, яке він оприлюднив у соцмережі Facebook.


Що відомо про готель "Дністер"?


Будинок готелю "Дністер" в Івано-Франківську — пам’ятка архітектури та історії місцевого значення. У його приміщенні підписали Акт злуки між УНР та ЗУНР у 1919 році. В готелі жили президент ЗУНР Євген Петрушевич, Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко.

Власник "Дністра" в Івано-Франківську отримав два дозволи на реставрацію приміщення готелю. Перший — на реставрацію фасаду та частини першого поверху будинку. Другий — на відновлення вежі з годинниками.

Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області десятого лютого 2016 року зареєструвало декларацію про початок виконання підготовчих робіт у будівлі на вулиці Січових Стрільців, 12, а саме: реставрація фасадів, реставрація-пристосування приміщення частини будинку.

А вже 30 грудня 2016 року Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області дало дозвіл на реставрацію фасадів, реставрацію-пристосування приміщення частини готелю "Дністер", додавши формулювання — частини першого поверху.

Державна архітектурно-будівельна інспекція України, яка діяла до 2021 року, видала 19 жовтня 2018 року дозвіл на реставрацію готелю з відновленням вежі з годинниками та пристосуванням горищного простору під нежитлові приміщення. 26 березня 2020 року ДАБІ України видала сертифікат на ці роботи.


Що відомо про реконструкцію готелю "Дністер"?


Проєкт реставрації готелю "Дністер", що розташований в центральній частині Івано-Франківська, розробили у 2016 році. Через відхилення від проєкту влітку 2017 Держархбудінспекція скасувала дозвіл на проведення робіт. Попри заборону власники продовжили реконструкцію. Власників готелю покарали за будівельні роботи без відповідних документів. На них наклали штраф.

Так, 19 грудня 2018 року на даху готелю "Дністер" відкрили відбудовану вежу-бельведер з трьома годинниками. Власник об'єкта надбудував два поверхи в історичній будівлі, змінив конфігурацію даху й вежі.

У 2020 році іванофранківці створили громадську організацію "Кам’яниця Австрія", щоб відстояти збереження автентичного вигляду готелю. Вони організовували акції протесту та писали звернення до міської влади.

У березні 2021 року іванофранківець Ростислав Шпук звернувся до міського голови Руслана Марцінківа з проханням відреагувати на порушення, які, за його словами, допустили при ремонті готелю "Дністер".

У квітні 2021 року власниця готелю Надія Лєвшакова обіцяла, що скло з колонади "Дністра" заберуть. Це була вимушена заява під тиском позиції містян — люди вимагали повернути автентичний вигляд колонади пам'ятці архітектури. Комісія від Івано-Франківської міської ради, яку створили, аби дослідити реставрацію готелю "Дністер", встановила низку порушень. Однак за два роки Лєвшакова обіцянки не дотримала.

Тоді 17 червня 2023 року біля готелю люди організували акцію "Сплав по "Дністру", щоб висловити незгоду з порушеннями, які допустили власники під час реконструкції історичної будівлі, а також — із заскленими колонадами.

Івано-Франківська міська рада видала власникам готелю "Дністер" припис щодо розісклення колонади "Дністра". Однак окружний адміністративний суд скасував його через формально-бюрократичні підстави: його видали на бланку департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міськради. Однак ця структура перебуває в процесі ліквідації, а зараз діє департамент містобудування та архітектури.

Міська рада подала апеляцію на рішення окружного адміністративного суду щодо скасування припису департаменту містобудування та архітектури, в якому власників готелю "Дністер" зобов’язали повернути колонаді первісний вигляд.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Суд у справі готелю «Дністер»: Івано-Франківська міська рада не наділена повноваженнями з питань охорони та контролю культурної спадщини

Мінкульт вимагає в Івано-Франківської ОВА надати інформацію про реставрацію готелю "Дністер"


Коментарі (1)

Читач 2024.06.24, 15:14

Питання права модернізації використовуваних архітектурних памяок і їх межі має визначатись або міським референдумом чи міською радою чи іншими представниками людей, і умови перед купівлею. Далі є комісії, які можуть оцінити і заборонити реставрацію поза умовами. І не треба буде тоді пікетів, а достатньо звернення уваги одним кимось.

То з якими умовами купувався готель? Як тепер називається архітекторний нагляд(сотні назв суті не міняють) - який висновок надавав щодо проведеної реконструкції? От і всієї справи.

Та питання важливіше для усіх - ППО для Франківськ області і загалом України від ракет і шахедів. Щоб збивалось на території ще москалів і щоб не злітали і знищувались літаки на Росії разом з ракетами і орками.

01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

861
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

933
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

4751
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7079 1
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

9873 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

3940 5

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

276

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

961

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

1723

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

1860
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3282
31.08.2024

Майже вся піца в Івано-Франківську, особливо та, що можна замовити на сайті donatellopizza.com.ua, представлена неаполітанською стравою. А яка вона насправді, які її особливості й у чому різниця між іншими трикутничками — далі у статті.

434
29.08.2024

На Прикарпатті завершили збирання ранніх зернових культур.    

715
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

361
29.08.2024

У четвер, 29 липня, християни відзначають Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя.  

1499
23.08.2024

У християнстві подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

1476 1
19.08.2024

Християнська сім'я базується на фундаменті беззаперечної любові, єдності думок, цілей та бажань. Втім, це також спільна робота чоловіка та дружини.  

1407
04.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

25437 1
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

470 3
02.09.2024

Президент Володимир Зеленський оцінив, чи можливо повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль України військовим шляхом.  

904
29.08.2024

Мінекономіки напрацьовує кілька моделей економічного бронювання, а запрацювати воно має у жовтні-листопаді.  

607
28.08.2024

"Військовий" ПДФО був вилучений з бюджетів громад у 2023 році разом із "силовим" ПДФО.  

524