Викладачі Прикарпатського університету долучилися до міжнародного проєкту «Карпатські лісові школи»

Викладачі кафедри біології та екології факультету природничих наук Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника на запрошення Туристичної асоціації Івано-Франківщини долучилися до проєкту «Карпатські лісові школи», що реалізується у рамках європейської програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна. 

Як повідомляє Фіртка з посиланням на пресслужбу університету в рамках проєкту викладачі спільно з партнерами розробили конспекти уроків для посібника вчителям Карпатської лісової школи в Україні.

Уроки розроблені на принципах передових педагогічних практик, а їх зміст, визначений транскордонними партнерами ще на початковій стадії проєкту, базується на засадах природоцентризму, простоти і системності викладу, вдало інтегруючи теоретичну і прикладну складові навчання з вихованням у школярів любові і поваги до унікальних природних комплексів Карпат.

"Конспект містить нестандартну і зрозумілу інтерпретацію складних екологічних процесів, біорізноманіття, взаємовпливу природи і суспільства, екосистемних послуг. Так, зокрема, уроки Лісової школи будуть згруповані у такі розділи: «Ліс – великий дім і людина – гість у цьому домі», «Необхідність виживання: пристосування у дикій природі та необхідність бути дисциплінованими», «В природі кожен продукує для іншого: так створюється і живе екосистема» та ін. Всього розроблено 12 уроків, що охоплюють опис цілей та результатів, демонструють зв’язок з навчальними планами, за якими працюють вчителі прикарпатських шкіл, та з іншими шкільними предметами. Пояснення щодо вибору цих тем, як і детальні інструкції з безпеки, рекомендації щодо одягу, аптечки, спорядження будуть також викладені в посібнику", - йдеться в повідомленні.

Вчителі, учасники освітньої групи, вже запланували проведення пілотних занять, що розпочнуться вже з лютого наступного року і будуть тривати до квітня. Крім того, у межах проєкту заплановано візит українських партнерів у повіт Марамуреш на творчу майстерню зі своїми румунськими колегами. Там вони ознайомляться з розробками транскордонних колег та допоможуть їм удосконалити контент уроків, а також отримають новий досвід. 

Партнерами проєкту «Карпатські лісові школи» в Україні є Відділ регіонального розвитку та будівництва Долинської районної державної адміністрації та Вигодська селищна рада Долинського району Івано-Франківської області, а в Румунії – Адміністрація Марамурешського гірського природного парку. Проєкт триватиме до 30 березня 2022, а територія його реалізації охоплює Івано-Франківську область України та повіт Марамуреш Румунії.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Обдаровані діти Прикарпаття можуть виграти грант на безкоштовне навчання в університеті

Бюджет Прикарпаття 2022: відомо, яка галузь отримає найбільше, а яка найменше коштів

Нова українська школа: чи задоволені прикарпатці якістю освіти (ОПИТУВАННЯ)


Коментарі ()

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5198 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1835 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4043 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3169 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7959 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20291 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

274

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

817

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1911

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2390
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

186
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

693
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

475
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18377
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

975
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1214 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6098 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23389 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

291
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

988 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1167 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

496