Виготовлення закордонного паспорта: як не дати себе обдурити

 

У багатьох із нас рано чи пізно виникає потреба у виготовленні нового закордонного паспорту: чи по роботі треба кудись з’їздити, чи до рідних, чи просто у відпустку. І більшість людей йде до відділення ВГІРФО УМВС (більш звична назва - ОВІР), сплачують усі квитанції, що їм запропонують у найближчому відділенні банку і чекають на отримання паспорту. Та справа у тому, що серед тих квитанцій є й „добровільні” і зовсім зайві оплати. „Добровільні” у лапках, бо сплачувати їх змушують, користуючись необізнаністю громадян. При чому сума у різних регіонах коливається. Найбільші „добровільні” суми – це медичне страхування у розмірі 50 гривень і добровільний внесок у фонд „Правопорядок” у розмірі 30 гривень. Щодо страхування, то до недавнього часу гроші брали, а страховий поліс взагалі не видавали, і мені не відомо жодного випадку, щоб по цьому полісу були здійснені якісь страхові виплати. Ну а про внесок у фонд говорить сама його назва.

 

Нещодавно мені самому прийшлося виготовляти новий закордонний паспорт, але я вирішив підійти до питання принципово і підготуватись. До цього робив паспорт один мій знайомий, який повідомив мене, що зараз у нас виготовлення закордонного паспорту коштує близько 290 гривень, враховуючи „добровільні” оплати. Також він розповів, що разом з ним у черзі стояли люди, які відмовилися сплачувати зайві гроші, але у них документи не прийняли. Я почав шукати інформацію у мережі. Спочатку прочитав декілька інтерв’ю посадовців, які запевняли що для виготовлення паспорту необхідно сплатити тільки державне мито у розмірі 170 гривень і ще якісь незначні послуги МВС, тобто у сумі повинно бути не більше 200 гривень. Далі я натрапив на досить давнє обговорення цього питання на форумі Департаменту зв’язків з громадськістю МВС України, де знайшов багато цікавої інформації. Ось посилання на нього: http://mvsinfo.gov.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi?action=display;board=news2_9;num=1092655164;start=0#1

 

Зокрема, там я дізнався, що згідно пункту 10 Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 р. N 380 для оформлення паспорта у разі тимчасового виїзду за кордон подається:

- заява-анкета встановленого зразка (додаток 1) ( 380а-2004-п );

- паспорт громадянина України (після прийняття документів повертається);

- свідоцтво про народження (після прийняття документів повертається);

- копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, крім осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи;

- дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра;

- квитанція про сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати.

 

Відповідно до статті 103 Закону України "Про Державний бюджет на 2004 рік" ставка державного мита, що справляється за видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон, становить 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 170 гривень.

Анкету здавати вже непотрібно – її заповнюють на місці, також у зв’язку з переходом на новий зразок паспорту не потрібно приносити і фотокартки – вас сфотографують при поданні документів. Як бачите, ніякої згадки про медичне страхування, внесок у фонд, та навіть послуг МВС немає. Я остаточно вирішив, що буду відстоювати свою громадянську позицію і платити зайве не буду. Ще один знайомий розповів, що коли робив паспорт теж обійшовся без „добровільних” оплат. Спочатку документи у нього приймати відмовилися, але коли він рішуче попросив дати йому відповідь у письмовій формі, документи все-таки взяли.

Озброєний такою інформацією, а також роздрукованою постановою Кабміну, я вирушив оформляти закордонний паспорт. У відділенні Коопінвестбанку, яке знаходиться поруч з ВГІРФО УМВС в Закарпатській області, висить список рекомендованих оплат для оформлення паспорту. У нього входить:

1) Державне мито – 170 грн.;

2) інформаційні послуги МВС – 10,28 грн.;

3) послуги овіру (комісія банку) – 5,41 грн.;

4) послуги консультаційного характеру Дочірнього Підприємства „Ресурси-Документ” – 6,43 грн.;

5) представницькі послуги ДП „Ресурси-Документ” в МВС – 9,50 грн.;

6) перевірка документів ДП „Ресурси-Документ” – 5 грн.;

7) послуги овіру (комісія банку) – 0,62 грн. (чомусь ще одна комісія);

8) добровільний внесок у фонд „Правопорядок” – 30 грн.;

9) медичне страхування у страховій компанії „Добробут” – 50 грн.

Усього виходить 287,25 грн. Щодо законності оплати послуг Дочірнього Підприємства „Ресурси-Документ” є великі сумніви, і це питання потребує додаткового вивчення. Та скоріше за все вони також є непотрібними, адже у постанові Кабміну про них згадки немає. Але я не був повністю впевнений у цьому питанні, тому вирішив не сплачувати тільки найбільш явні 8-ий і 9-ий пункти: внесок у фонд і медичне страхування, про що й повідомив касира банку. Вона мені відповіла, що список наданий овіром і є обов’язковим до сплати. Проте я сказав, що краще знаю що є обов’язковим, а що - ні, сплатив тільки 207,25 грн. і отримав довжелезну квитанцію. Далі мене чекала довга черга у сусідній будівлі ВГІРФО УМВС, у якій я простояв 3,5 години. Коридорчик вузький, присісти ніде – це справжнє випробування навіть для мого молодого організму, не кажучи вже про літніх людей, які стояли у черзі разом зі мною. За цей час я вивчив усі інформаційні стенди, які тут є. Нагадаю, які документи потрібні для виготовлення закордонного паспорту:

- паспорт громадянина України та копія першої, другої сторінки та сторінки з пропискою;

- оригінал і копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера. Слід звернути увагу на те, щоб дані у довідці повністю співпадали з даними у паспорті. Людей, у яких не співпадає навіть одна буква, одразу відправляють переробляти довідку у податкову адміністрацію;

- квитанція про сплату державного мита;

- для військовозобов’язаних чоловіків віком до 25 років військовий білет або дозвіл з військкомату (для тих, хто ще не служив).

Фотографії робляться на місці цифровим фотоапаратом. Про оплату якихось послуг на стендах немає жодної інформації.

Для того, щоб на час виготовлення нового паспорту залишити у себе старий паспорт, необхідно написати заяву на ім’я начальника, отримати у нього дозвіл, а також додатково сплатити 60 гривень.

Поки ми стояли у черзі, працівники овіру провели десь 5-6 своїх знайомих без черги, а на справедливе обурення людей відповідали зухвалою посмішкою. Всі люди у черзі сплатили суму у 287,25 грн. повністю, знайшовся тільки один чоловік, який також вирішив боротися за правду і заплатив 207,25 грн., як і я. Черга просувалася дуже повільно, та нарешті прийшла і до мене. Повинен відзначити, що на заповнення моєї анкети і фотографування у працівниці овіру пішло десь 2 хвилини, весь інший час займали розмови з колегами на різні „важливі” теми. Про те, чому я не сплатив страхування і внесок у фонд мені не сказали ні слова. Сваритися не прийшлося. Прийти за паспортом сказали через 1,5 місяця. Так само без проблем прийняли документи і у другого чоловіка, що стояв у черзі разом зі мною. Отже, відстоювати свої громадянські права мені не довелося, але я отримав моральну перемогу.

Насамкінець, хочеться побажати всім громадянам України вивчати свої права і не боятися їх відстоювати перед чиновниками. І чим більше ми з вами будемо це робити, тим більше буде шансів, що в нашій країні почнуться зміни на краще.


Джерело


23.08.2011 2485 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1989
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1873
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1871
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5551 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2164 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1522

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

757

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

821

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1023

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1014
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1787
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3694
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10271
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26162
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10197 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7724
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

912
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

236
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

274
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

395
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1293
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

898