Відновити Образ Божий

 

28 листопада почався Різдвяний піст (в народі – Пилипівка, позаяк заговини на цей піст (останній день, коли їдять скоромну їжу) припадають на 27 листопада – день св. ап. Пилипа), який готує всіх правовірних до Великого Свята Різдва - великої радості зустрічі з Господом нашим Ісусом Христом і триває шість тижнів до 6 січня включно.

 

Відмінність Різдвяного посту від Великого полягає в тому, що коли Великий піст вінчається Страстями Господніми та поступово посилює відчуття скорботи, то Різдвяний піст веде нас до світлого дня Різдва та посилює відчуття радості.

 

Як відомо, учень Господній, святий апостол Пилип проповідував в Асійських країнах разом із апостолом Варфоломієм та сестрою своєю Маріам. І у Фрігії (провінція Малої Азії) в м. Ієраполі прийняв мученицьку смерть за віру (був розіп'ятий головою донизу). Святе Передання Церкви (див. праці Антіохійського патріарха Анастасія Синаїта) говорить, що перед своєю мученицькою смертю св. ап. Пилип молив Бога про покарання своїм мучителям. За це йому було об'явлено, що він упродовж 40 днів по своїй смерті не зможе увійти до Царства Небесного. Тоді св. ап. Пилип звернувся до інших апостолів із проханням, щоб усі брати та сестри постували за його грішну душу 40 днів.

 

Тому Свята Церква на Константинопольському Соборі в 1166 році, за святішого Патріарха Луки Хризоверга та благочестивого василевса (імператора) Мануїла Комнена, остаточно затвердила Різдвяний (Пилипівський) піст, як обов'язок усіх православних.

 

„Дарма ти радієш, душе, що утримуєшся від їжі,
тоді як від пристрастей ти не очищена.
У тобі немає бажання до виправлення,
ти будеш зневажена, як неправдива,
перед очима Бога,
ти будеш порівняна з бісами,
які взагалі ніколи не їдять...”
стихири Тріодні пісної

 

Свята Православна Церква вчить, що піст – це дні, коли кожен християнин покликаний Самим Господом переглянути своє життя, стан своєї душі і принести покаяння та виправлення для досягнення духовної досконалості – відновити в собі Образ Божий.

 

Досягаючи, шляхом тримання посту та молитовного стояння, тверезості своїх почуттів ми примиряємося з Богом та один з одним, вивільняємо нашу енергію для звершення справ Божих.

 

Бо віра, за словами апостола Якова, є мертвою, коли позбавлена справ і виявляється тільки на словах чи у виконанні обрядів. Тож період посту – це не просто час, коли ми маємо утримуватися від тієї або іншої їжі, що є лише допоміжним засобом. Сутність посту полягає в тому, що ми маємо забути про себе, навчитися жертвувати собою заради інших. Бо Православ'я – це не лише вчення, це спосіб життя, смерті й вічності. І віра виявляється не тільки побожністю, а й сукупністю всього діяння людини в цілому обсязі її життя.

 

Щиро віруюча людина, як „добрий воїн Христовий”, веде війну з сучасним світом „князя віку цього”, світом, який позбавлений самого поняття Істини і для якого Істина не є святою, має піднятися до „висоти смирення”, одним із засобів осягнення якого є піст. Смирення ж означає побачити свою неміч, покаятися, побороти гріхи у собі і призвати на допомогу Господа аби отримати мужності для перемоги у цій найбільшій боротьбі.

 

БРАТСТВО нагадує: Царство Боже – справа добровільна. І тільки особисто від Тебе залежить, жити Тобі в Істині чи поза Істиною – все одно Суд Божий чекає на всіх.

 

„Браття, дотримуючись посту тілесного,
будемо дотримуватися й посту духовного,
розв’яжемо всі неправдиві зв’язки,
розірвемо перепони до потрібних змін,
розірвемо неправедні писання.
Дамо голодним хліб, і дамо притулок
убогим і бездомним...”
стихири Тріодні пісної

 

Крім того, що піст є шляхом який веде нас від стану уподібнення до „скотів безсловесних” до стану „образу та подоби Божої”, ми також повинні знати про його користі в духовному, соціальному, а також медичному плані в нашому повсякденному житті.

 

В першу чергу тому, що людина, яка постує, виконуючи те, що заповідає Господь Бог, відмовляючись від забороненого, тим самим рятує себе від осуду на Страшному Суді, вона пізнає „страх Господній, як початок премудрості”.

 

По друге, піст виробляє в людині силу волі, вчить контролювати себе та привчає до подолання перешкод та труднощів, відмови від порочних звичок та пристрастей.

 

По третє, людина усвідомлює милість Господа, бо усвідомивши, що таке голод та спрага, вона стає милосерднішою до бідних та вбогих.

 

Церква подає 14 справ милосердя:

 

Для душі Для тіла

1 Грішника навернути Голодного нагодувати

2 Невігласа навчити Спраглого напоїти

3 В сумніві порадити Нагого зодягнути

4 Сумного потішити Подорожнього в дім пустити

5 Образу терпляче зносити Недужого відвідати

6 Образу серця прощати В'язня відвідати

7 За живих та померлих молитися Померлого поховати

 

Піст також перешкоджає прояву гордині між людьми з різних соціальних прошарків. Бо всі, хто постує, є рівними перед Богом і відрізняються тільки ступенем страху Божого. Більш того, піст сприяє єдності людей – оскільки всі постують та розговляються одночасно.

 

І нарешті, стан спокою, умиротворення та благодаті, які людина отримує під час посту, багато хто зберігає й надалі.

 

 

Норми Різдвяного посту

 

Якщо нема свят, то в середу та п'ятницю дозволяється рослинна їжа без олії, у понеділок, вівторок та четвер – з олією, а в суботу та неділю до 2 січня до них додається риба.

 

Риба дозволяється і у великі свята – Введення до храму Пресвятої Богородиці (4 грудня), день св. Миколи чудотворця (19 грудня), апостолів Матфея (29 листопада) та Андрія Первозванного (13 грудня), князя Олександра Невського (6 грудня), великомучениць Катерини (7 грудня) та Варвари (4 грудня) та інших, якщо вони припадають на понеділок, вівторок чи четвер. Якщо вони припадають на середу чи п'ятницю, то дозволяється олія.

 

Тож будь вірний Богові за Його милосердя до Тебе та за надання можливості провести цей час у пості, здійснюючи богоугодні справи та можливість визначити для себе істинні життєві цінності – „відновити в собі Образ та Подобу Божу”.

 

Бо як і раніше – „Твоя честь зветься вірність”.

 

Амінь

 

Cергій Чаплигін,

Братство

 

 


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

679
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1943 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

558
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11400 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

339

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1085

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

75
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

287
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2952
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

76
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

326
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

355
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666