Василь Волощук: Основне завдання приймальні – творити добро людям

 

Ось уже майже два роки, як громадська приймальня депутата Івано-Франківської обласної ради Богдана Гдичинського відчинила свої двері за адресою: вулиця Чорновола, 23.

 

Керівник приймальні Василь Волощук каже, що в попередньому приміщенні було затісно, адже людей до приймальні щодня приходить чимало.

 

«Щодня майже 50 осіб приходять з надією знайти відповіді на ті чи інші питання. Нині світ зробив великий крок вперед, але не всі встигають рухатися в ногу з часом. Безліч юридичних новацій та законів спантеличують людей, тож найбільше запитань, звичайно ж, до юриста», – розповів В. Волощук.

 

Комусь допомагають правильно оформити документи, хтось потребує роз’яснення законів, а комусь просто потрібна порада. Зазирнувши одним оком до журналу реєстрації відвідувачів, я була здивована. Останній порядковий номер у 2012 році – 670 – навів на думку, що нині дійсно люди потребують порад і допомоги.

 

У приймальні працює не лише юрист. Богдану Гдичинському вдалося згуртувати чималий колектив ентузіастів та людей, які вболівають за свій рідний край. Активні люди створили громадські організації і допомагають своїм колегам.

 

Нині в громадській приймальні працює понад 30 осіб, крім юридичного відділу є спеціаліст з земельних питань, який надає практичні поради стосовно земельних спорів та документації, а також є людина, яка відповідає за комунальні питання.

 

«Щодо комунальної галузі, то за допомогою працівників приймальні ми вирішуємо звернення, які не потребують залучення коштів з районних бюджетів, а це і ремонт комунальних доріг, зокрема Печеніжинського куща, дороги з Марківки до Білої криниці. Лише в Молодятині відремонтовано майже 17 кілометрів доріг, також полагодили дороги до церкви у П’ядиках. Окрім того значна увага приділяється зверненням, де громада сама готова долучитись до роботи. Спільно з громадами сіл відновили стадіони в Ковалівці та Печеніжині, провели благоустрій мікрорайону Богуна у Коломиї. Наразі започаткували і впроваджуємо в життя проект, за яким майже кожне село отримає трубоматеріали для огорож. Лише за місяць 19 сільських рад отримали трубоматеріалів від 200 до 400 метрів погонних кожне село», – повідомив Василь Волощук.

 

Говорити про зроблене можна чимало От до прикладу напередодні Великодніх свят доброчинці допомогли сільським громадам навести лад у своїх селищах, а саме забезпечили людей фарбою та вапном для благоустрою населених пунктів.

 

Громадська приймальня депутата Івано-Франківської обласної ради Богдана Гдичинського хоч і знаходиться в Коломиї, але тримає зв’язок з найвіддаленішими населеними пунктами району. Для того, щоб люди віддалених куточків сіл, чи ті що не можуть приїхати до приймальні, могли звернутися за допомогою чи запропонувати хорошу ідею, створено кущі обслуговування, за якими закріплено соцпрацівників. Таким чином завжди можна написати заяву чи звернення до приймальні, навіть не їдучи до Коломиї. Соцпрацівники на місцях вивчають проблеми села, здійснюють прийом громадян, збирають звернення і доставляють до приймальні. Тож працівники приймальні завжди в курсі бід і потреб населення Коломийщини.

 

Громадська приймальня і фонд «Заради добра» за час своєї діяльності надала чимало матеріальної і практичної допомоги, а кошти для цього акумулюються за рахунок благодійних внесків небайдужих людей. Вже понад рік тому Богдана Гдичинського обрали головою міжнародної громадської організації «Івано-Франківське земляцтво». До організації входять відомі особистості, бізнесмени, політики, і всі вони – вихідці з Прикарпаття, хоч і мешкають у столиці, та все ж намагаються допомагати своїй малій Батьківщині. Знаючи про роботу Богдана Гдичинського, друзі допомагають йому, саме тому і було вирішено створити фонд «Заради добра».

 

Фонд працює вже більше року, завдяки його роботі вдалося згуртувати молодь Коломийщини. До роботи активно долучились голови студентських рад, молодіжні лідери та активна молодь. Під егідою фонду молодь вже неодноразово проводила потужні акції і зайнятість та зацікавленість роботою фонду зростає.

 

Якщо проаналізувати роботу громадської приймальні за 2011 рік, то у минулому році розглянуто понад 6 тисяч звернень, більшість з яких вирішена позитивно. Першість у зверненнях – це юридичні питання, другу сходинку посіли земельні і, звичайно, що у складний час економічних перетворень надходять прохання про надання матеріальної допомоги незахищеним верствам населення. Щоденно в приймальні розглядається і вирішується 10-15 звернень громадян, а це вже стимул працювати і творити добро.

 

Як розповів Василь Волощук, роботою приймальні зацікавилися пенсіонери і нині завдяки підтримці Богдана Гдичинського вони створили громадські організації за фаховими напрямками.

 

«Знаючи про роботу приймальні та фонду, до нас першими звернулися пенсіонери-медики з проханням допомогти їм організувати об’єднання, адже коли вони працювали, то були потрібні, а на пенсії про них забули. Саме тоді і виникла ідея об’єднувати пенсіонерів за фахом. Ми самі виготовляли статут за бажанням пенсіонерів, адже в Україні такого немає ніде. Після створення асоціації пенсіонерів-медиків до приймальні почали звертатися і інші пенсіонери – освіти, культури та громадського харчування, яким ми й допомагаємо в реалізації їхніх задумів», – продовжує Василь Волощук.

 

Наразі вже створено громадські організації «Муза добра», «Доброслав», «Прометей», «Ветерани міліції», «З надією на добро», «Ветерани збройних сил України». Всі вони працюють і задіяні в проектах, які втілює громадська приймальня і Молодіжний благодійний фонд «Заради добра». Робота кожної організації заслуговує на окрему увагу і ми обов’язково на шпальтах нашого тижневика розповімо про кожну з них.

 

Працівники приймальні чи фонду не належать до партій чи політичних організацій, адже найкращою політикою кожен з них обрав для себе творити добро. Вся робота, як Богдана Гдичинського, так і його громадської приймальні, будується на заповідях Божих та людських чеснотах. Шкода, що інколи люди не вміють бути вдячними за добро.

 

Як розповів Василь Волощук, напередодні Великодніх свят невідомі розповсюдили агітки проти Богдана Гдичинського, але в приймальні до цього ставляться по-філософськи.

 

Керівник приймальні розповів, що «готуючись до Великодніх свят ми хотіли, щоб кожен потребуючий, незалежно від віросповідання чи політичних поглядів, отримав подарунок і гідно відсвяткував Великдень. Побачивши розклеєні агітки, ми, звичайно, засмутилися, що хтось може у час посту робити такі речі, але попри все ми робили і будемо творити добро. Ми нікого не засуджуємо і тих «добродіїв» шукати не збираємося. На все Божа воля і, як каже Святе Письмо, «кожному по заслугах».


19.04.2012 2095 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

920
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

738
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1845
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3179
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2522
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2508

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

191

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

700

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

658

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1552
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

319
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

649
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

588
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

297
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

359
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26996
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

811
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19651
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

394
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

372
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

698
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1236 1