В ІФНТУНГ відбулася урочиста посвята студентів (фото+відео)

 

 

Першого вересня відбулася урочиста театралізована посвята першокурсників в студенти Івано-Франківського національного університету нафти і газу.

 

Західна Україна є колискою нафтогазової індустрії Європи. Промислове виробництво нафти та газу розпочато у нашому регіоні ще в 19-му столітті. Тому закономірним є заснування університету в 1967 році (з 2001 р.- національного) в Івано-Франківську, як кузні кадрів нафтогазової промисловості. Близько п`ятдесяти тисяч (50 000) випускників університету реалізували, практично, всі найбільші проекти в нафтогазовій галузі – це створення найбільшої у світі газотранспортної системи, проектування і спорудження великих магістральних нафтогонів, освоєння нафтових і газових родовищ України, західного Сибіру та інших регіонів у різних країнах світу.

 

А сьогодні, наші випускники вирішують одне з найважливіших та нагальних завдань часу – забезпечення енергетичної безпеки нашої держави. Енергетична безпека держави – наша мета. Шлях до цієї мети – якісна освіта, яку надає університет своїм вихованцям, що є запоруко успіху всієї держави на крутих шляхах здобуття незалежності та особистого, професійного, життєвого успіху кожного нашого випускника.

 

Сьогодні в університеті та трьох його коледжах навчається понад десять тисяч (10 000) студентів денної, заочної та дистанційної форм навчання. В тому числі майже шістсот (600) іноземних студентів з тридцяти шести (36) країн світу. Навчальний процес забезпечують  майже тисяча (1000) викладачів. З них: 104 доктори наук, професори, 442 кандидати наук, доценти, серед яких 20 лауреатів Державної премії України в галузі науки і техніки.

 

Здійснюється підготовка фахівців за двадцятьма чотирма (24) напрямами з тридцяти двох (32) спеціальностей. В університеті успішно діє аспірантура за двадцятьма п’ятьма (25) та докторантура за одинадцятьма (11) спеціальностями. Отже, бажаючим продовжити свій шлях в науку – двері нашого університету відчинені!

 

Програма розвитку університету до 2020 року спрямована на здобуття університетом статусу «дослідницького».

 

В університеті сформовано 17 наукових шкіл, 28 науково-дослідних лабораторій, науково-навчальний центр, 3 науково-дослідницькі центри, науково-освітній центр «Сланцевий газ», науково-навчальний центр «Енергоефективні технології в системах видобування, транспортування та зберігання газу».

 

Успішно працює студентський осередок асоціації нафтових інженерів, який у травні 2014 року провів міжнародний нафтогазовий конгрес студентів  та молодих спеціалістів на тему «Енергетика майбутнього. Технології та рішення».

 

В тренажерному буровому центрі університету проходять фахові навчання та сертифікацію за міжнародними стандартами спеціалісти бурових підприємств України та інших держав. Міжнародні сертифікати визнаються всіма країнами світу.

 

Одним із шляхів до наукового поступу є участь у студентських олімпіадах і конкурсах. У 2014 році 47 студентів нашого університету брали участь у другому міжнародному турі Всеукраїнської олімпіади. Переможцями стали 12 студентів. За результатами проведених олімпіад студенти нашого університету зайняли 3 призових командних місця.

 

Активно працює геологічний музей – один з найкращих музеїв  України, якому надано статус «Національного надбання».

 

Найкращі студенти отримують стипендії Президента України, Кабінету міністрів України, Верховної Ради України та інші іменні стипендії.

 

Диплом університету набув визнання за кордоном, тому наші випускники працюють у відомих компаніях Нідерландів, Великобританії, Франції, Кувейту та інших країнах.

 

В окремих групах  навчання здійснюється англійської мовою.

 

Також при університеті створено Національний контактний пункт рамкової програми Євросоюзу Горизонт 2020 «Чиста та ефективна енергетика», науковий парк «Ефективні технології». Результати виконання досліджень публікуються у вітчизняних і закордонних виданнях. Університет є засновником дев’яти (9) фахових наукових журналів, один із яких видається англійською мовою.

 

Інтеграція в європейський науковий простір - одне з головних завдань колективу університету.

 

Налагоджено співпрацю з навчальними і науковими закладами Європи і світу. Зокрема, виконується 5 проектів за європейською програмою «TEMPUS IV», 3 проекти, що фінансуються Європейським Союзом за міжнародними грантами програми транскордонного співробітництва Угорщина –Словаччина – Румунія – Україна та один проект за сьомою Рамковою програмою.

 

Університет крокує в ногу з часом: успішно впроваджуються основні принципи Болонської декларації, функціонує центр дистанційного навчання, застосовуються нові технології навчання. Рейтингова система контролю знань, яка є складовою кредитно-модульної системи, сприяє підвищенню якості навчання.

 

Університет здійснює міжнародну діяльність в рамках Міжнародної асоціації з обміну студентами технічних спеціальностей, а  також є членом Міжнародної асоціації студентів - економістів. Студенти щорічно проходять стажування в навчальних закладах та підприємствах Європи.

 

Перед початком урочистостей присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять студентів нашого університету Романа Зозулі та Андрій Прошака, які склали свої голови на східних рубежах нашої країни в боротьбі за її незалежність.

 

Після підняття під звуки гімну України державного прапора, першокурсники урочисто присягнули на вірність університету.

 

У своєму виступі ректор університету, повний кавалер ордена «За заслуги», академік Національної академії наук України, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, доктор технічних наук, професор Євстахій  Крижанівський привітав першокурсників, їх батьків, гостей, запевнив, що університет прикладе всіх зусиль, щоб молоде покоління студентів здобуло якісну освіту, для успішного вирішення завдань забезпечення енергетичної безпеки держави. Ректор акцентував увагу на тому, що Україна визначилась зі своїм майбутнім, вектор цього майбутнього європейський. Ми робимо перші кроки євроінтеграції нашої освіти і науки. Робимо ми ці кроки з разом нашими партнерами – провідними європейськими вищими навчальними закладами, друзями, зокрема, присутнім тут ректором Краківської гірничо-металургійної академії ім. Станіслава Сташіца, професором Тадеушем Сломкою на чолі представницької делегації, що є глибоко символічним. Щороку близько сотні наших кращих студентів за фінансової підтримки приймаючої сторони проходять магістерський курс в Краківській гірничо-металургійній академії ім. Станіслава Сташіца та отримують за діючою програмою подвійних дипломів польський диплом про здобуття вищої освіти, який має міжнародне визнання та адаптований до європейського ринку праці.

 

У цьому році кращі випускники інститутів нафтогазової інженерії, геології та геофізики, інженерної механіки, інженерно-екологічного та економіки і управління в нафтогазовому комплексі отримують разом з дипломом Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу  диплом Краківської гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташіца в рамках угоди про співпрацю між університетами. Урочисто дипломи випускникам вручили директор інституту геології та геофізики, доцент Валерій Омельченко, директор інституту нафтогазової інженерії, доцент Олег Витязь, директор інституту інженерної механіки, професор Любомир Романишин та  заступник декана факультету інженерної механіки і робототехніки Краківської гірничо-металургійної академії ім. Станіслава Сташіца, професор Едвард Міхловіч.

 

До слова запрошено ректора Краківської гірничо-металургійної академії ім.  Станіслава Сташіца професораТадеуша Сломко. Випуск студентів це не тільки урочистість, це відповідальний день для кожного навчального закладу. Нове покоління студентів заходить до стін навчального закладу та просто виковує своє майбутнє, та майбутнє України і тільки так ми той процес трактуємо. За мою сьому подорож до України, ми бачимо як Ваша прекрасна країна успішно розвивається та змінюється. Зі сторони це особливо видно. Ректор Тадеуша Сломко апелював до молодих, щоб вони наполегливо оволодівали знаннями, бо розвиток таких успішних країн як Японія, Корея чи Іспанія, де скачкоподібний ріст заможності, випереджувався скачкоподібним ростом кількості студентів. Ми раді, що наша співпраця успішна, а тому сто випускників, для отримання наших дипломів, запрошуємо знов до Кракова, найвідомішого міста студентської молоді в Польщі.

 

Серед почесних гостей на святі були присутні Гончарук О. Р. – голова Івано- Франківської  обласної державної адміністрації, Скрипничук В. М. – голова Івано-Франківської обласної ради, Анушкевичус В. А. – міський голова міста Івано-Франківська, отець Борис Гобер – віце-ректор Івано-Франківської теологічної академії, Дідух П. О. – начальник управління СБУ Івано-Франківської області, Прокопів І. Б. – голова правління «Укртрансгаз», Рудко В. П. – голова Асоціації випускників університету нафти і газу, Лукіта Ф. В. – голова правління «Прикрпаттрансгаз», Вітюк В. В. – голова правління ПАТ «Івано-Франківськгаз», Полетучий І. І. – генеральний директор ТОВ «Геосинтезінженірінг», Лукаш Свозіл – генеральний директор МНД «Україна», Маринчак С. М. – начальник Івано-Франківської експедиції з геофізичних досліджень у свердловинах, Височанський І. І. – заступник голови правління, головний інженер  ПАТ «Івано-Франківськгаз», Габорак М. М. - голова Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників освіти і науки, Остап’юк С. З. - голова Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників нафтової і газової промисловості. З вітальним словом виступали Гончарук О. Р., голова Івано- Франківської  обласної державної адміністрації, Скрипничук В. М. – голова Івано-Франківської обласної ради, Анушкевичус В. А. – міський голова міста Івано- Франківська, отець Борис Гобер – віце-ректор Івано-Франківської теологічної академії, Лукаш Свозіл – генеральний директор МНД «Україна» та інші.

 

В театралізованому дійстві посвяти в студенти взяли участь богиня мудрості, покровителька наук Афіна і бог мистецтва, покровитель таємних знань Аполлон, які прибули з Олімпу та вручили Ключ Знань, який прийняв ректор Євстахій Крижанівський та студенти першокурсники Анастасія Трубенко та Богдан Карпінський. На свято в супроводі почесної варти завітала Королева Нафти, яка принесла з собою кубок з нафтою для урочистого ритуалу посвяти нафтою. Це символічна присяга на вірність обраній професії. Після посвяти, студенти стали справжніми нафтовиками. Далі у дійстві, Афіна, Аполлон та Королева Нафти з нафтовиками запалили перед університетом Вогню Знань, символ людської мудрості.

 

Театралізована посвята в студенти супроводжувалася численними виступами професійних та аматорських виконавців. Вона завершилась урочистим маршем курсантів кафедри військової підготовки та офіцерів запасу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


02.09.2015 958 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1320
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2620
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2159
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2232
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6696 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2508 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

397

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1216

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1336

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1474
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

336
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

207
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

626
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

109
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26569
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

592
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10513 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

113
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

138
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

450
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

602
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

663