У підвалі івано-франківської багатоповерхівки вода і болото

 


Чаша терпіння мешканців буд. №198 на Вовчинецькій вул. в Івано-Франківську переповнилась через край.

 

Річ у тім, що в підвальному приміщенні нашої багатоповерхівки панують сирість і вогкість, спричинені неодноразовими затопленнями водою внаслідок неналежного обслуговування працівниками комунальних служб внутрішньобудинкових інженерних мереж. Особливо відчувають «принади» такої ситуації ті, хто мешкає на першому поверсі: на сходовій клітці стоїть пара, стіни вкриваються росою (від того на них утворюються грибок і пліснява, які шкодять здоров’ю людей), зі сходових маршів і площадки на голову мешканцям капає вода, вона конденсується і на щитах електролічильників виникає небезпека ураження струмом. У результаті проникнення вологи будівельні конструкції багатоповерхівки руйнуються.



Чи знають про це у КП «Єдиний розрахунковий центр», яке є балансоутримувачем нашого дев’ятиповерхового будинку і якому ми платимо квартплату? Мали б уже добре знати, бо ми не раз зверталися в це комунальне підприємство — просили відкачати воду, усунути причини й наслідки частого затоплення підвалу, забезпечити мешканцям належні санітарно-гігієнічні й епідеміологічні умови проживання в будинку. Проте ми, телефонуючи на «гарячу лінію» ЄРЦ — 750-600, так і не дочекалися предметного реагування на свої дзвінки. Мабуть, у КП сподіваються, що і без їхнього втручання вода з часом сама по собі просякне в ррунт і підвал сяк-так осушиться.


Кричущу байдужість до наших звернень з боку «ЄРЦ» засвідчив останній випадок 16 січня ц. р. Зранку у підвалі першого під’їзду багатоповерхівки працювали слюсарі-сантехніки (очевидно, з ТОВ «Комфорт-Сервіс іФ» — підрядної організації КП «ЄРЦ», якщо судити з розміщеної в інтернеті на сайті «Домівка» цього комунального підприємства таблиці розподілу послуг за виробниками по округах міста). Усували несправність, через яку по одному зі стояків перед тим десять днів у квартири не надходила гаряча вода, — певно, вони й залишили після себе кран відкритим. Коли ж із котельні подали гарячу воду, то у підвалі стався її витік. Більш як за п’ять годин до закінчення робочого дня в ЄРЦ ми перший раз подзвонили на той же тел. 750-600, за яким приймають заявки на обслуговування житлового фонду, однак на наш виклик працівники підрядної організації комунального підприємства так і не прибули. Аварійна служба «ЄРЦ» прийняла повідомлення від нас близько 18 год., але не приїхала відразу. Тож близько восьмої вечора один із мешканців будинку, взувши гумові чоботи, сам зайшов у підвал і перекрив кран.


Можна уявити собі, скільки гарячої води витекло із труби намарне за ці години. Важко сказати, на кого чи на що ті кубометри води, на підігрів якої в котельні даремно спалили немало газу, «розпише» ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Лічильники гарячої води, яка нині є дорогим задоволенням, уже встановили у своїх квартирах практично всі користувачі послуги з її постачання. Якщо ж і змарновані в цьому випадку кубометри гарячої води підприємство ТКЕ доплюсує до загальної цифри її втрат по місту, то все одно така неквапливість «ЄРЦ» щодо усунення описаної аварійної ситуації у підвалі, щодо ремонтів внутрішньобудинкових мереж гарячого водопостачання в нашій та інших багатоповерхівках зрештою відіб’ється на споживачах, адже втрати гарячої води закладають у тарифі на неї. Судячи з тієї ж таблиці розподілу послуг за виробниками — підрядниками «Єдиного розрахункового центру», «Комфорт-Сервіс іФ» обслуговує в нашій багатоповерхівці внутрішні мережі гарячого водопостачання, а підприємство ТКЕ — мережі теплопостачання. Нам пояснюють, що частина квартплати, яку ми платимо щомісяця, йде на обслуговування тих мереж. Тоді чому до їх стану так безвідповідально ставляться у «ЄРЦ», що є «виконавцем послуг з управління будинками, спорудами або групою будинків, з утримання будинків і прибудинкових територій та з ремонту приміщень будинків, споруд», як було визначено рішенням міської ради від 2 червня 2011 р.? Наведена ситуація мала в наступні дні продовження, яке ще раз засвідчило: в комунальному підприємстві незрідка ігнорують заявки жителів або ж не контролюють їх виконання підрядниками. 17 й 18 січня ми знову телефонували на 750-600 — цього разу з проханням відкачати воду з підвалу. Однак на наше звернення ніхто так і не приїхав. Тож іще на початку лютого підвал був затоплений, аж поки більша частина води сама не зійшла, а болото так і залишилось.


Схоже, що в «ЄРЦ» вирішили й нинішнього року ігнорувати наболілу для мешканців нашої багатоповерхівки проблему сирого й вогкого підвалу. Адже торік аж тричі виникали аварійні ситуації, що призводили до його затоплення й вимагали відкачування води. Щоразу ми телефонували на 750-600 (гадаємо, відповідні записи в журналі збереглися), але в комунальному підприємстві не поспішали передавати наші заявки підрядникам для ліквідації наслідків тих прикрих ситуацій. У жовтні-листопаді три тижні поспіль ми дзвонили на цей номер — результату жодного. Точніше, на другому кінці проводу нам відповідали: «Цю заявку вже виконано» й кидали слухавку. Таку відповідь ми почули і після того, як 16 грудня торік у тамбурі колишнього сміттєпроводу замерз не утеплений на зиму кран холодної води і внаслідок цього підвал знову затопило. Мабуть, працівники «ЄРЦ» чекали, поки вода знову ж таки просякне в грунт і зникнуть або майже зникнуть візуальні докази їхньої бездіяльності.


 Тож 35 мешканців нашої багатоповерхівки склали й надіслали директору КП «Єдиний розрахунковий центр» Вадимові Войтику акт-претензію, в якій виклали описані вище факти байдужості його підлеглих до забезпечення довготривалої експлуатації будівлі, її конструктивних елементів та інженерних мереж. Лист аналогічного змісту відправили й на адресу міського голови Віктора Анушкевичуса, та вже минуло більше місяця, а ми й досі не отримали відповіді. Люди обурені тим, що мають платити за послугу, котрої їм фактично не надають, — з обслуговування інженерно-технічних мереж будинку. Тож ми просили надати нам конкретну інформацію про суму квартплати, яка надійшла за минулий рік ЄРЦ від мешканців багатоповерхівки, про те, на які конкретно роботи в ній КП використало ці кошти і в яких обсягах. Якщо ж не буде реагування на наш акт-претензію, то ми заявляємо про відмову оплачувати ті послуги, яких фактично не отримуємо.


Особисто одному з авторів цих рядків якось вдалося додзвонитися до самого директора КП «ЄРЦ» Вадима Войтика. Поінформував його про тривожну ситуацію з руйнуванням нашого будинку, антисанітарні умови для мешканців першого поверху через неодноразові затоплення технічного підвалу. Однак замість того, щоби спробувати розібратися, чому не виконують заявки мешканців багатоповерхівки, хто з його підлеглих у цьому винен, пан Вадим відповів лише: «Звертайтесь на 750-600!», тим самим обірвавши нашу розмову. Але ж на цей телефон ми зверталися вже чимало разів. А що толку?


Я. БЕГАР, А. БАХАРЄВА, Г. ГУНДЕР, і. КЕЛЬБАС, Н. САНДАЛОВИЧ та інші.
Мешканці буд. № 198 на Вовчинецькій вул. в м. Івано-Франківську.
Всього 11 підписів.

 

Галичина


13.03.2013 2088 2
Коментарі (2)

Гість 2013.03.13, 14:45
думаю із цим треба йти до мера
гостиха 2013.03.13, 20:12
Такі визначні прізвища у заявників, одразу видно, представники якої нації не байдужі і не гречкосії, як більшість. Учітеся, брати гречкосії і заробітчани, ви ні на що не здатні, тільки служити(: і мовчки казати, що це дощ паде...
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2026
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1884
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1883
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5595 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2178 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1536

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

779

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

849

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1061

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1026
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1799
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3705
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10299
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26189
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10218 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7746
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

924
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

273
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

306
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

409
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1309
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

911