У Новій Зеландії розробляють коктейлі для корів, щоб досягти "чистого нуля" викидів метану

Нова Зеландія намагається зменшити викиди метану, які є більш потужними, ніж діоксид вуглецю, коли йдеться про підвищення тепла в атмосфері.

На відміну від більшості розвинених економік, Нова Зеландія сильно залежить від сільського господарства, особливо від розведення корів та овець.

Корови в Новій Зеландії отримують коктейль, який зазвичай асоціюється з хіпстерами в Нью-Йорку чи Лондоні.

Фірмовий Kowbucha - названий за аналогом популярного ферментованого напою kombucha, тестується одним з найбільших виробників молочної продукції у світі, Fonterra Cooperative Group Ltd., щоб перевірити, чи зможе він зменшити кількість метану, який викидають 4,9 млн корів у країні.

На додаток - це остання спроба фермерів країни вирішити дедалі актуальнішу проблему викидів худоби, оскільки вона зобов’язується стати "чистою" щодо вуглецю.

На відміну від більшості розвинених економік, Нова Зеландія сильно залежить від сільського господарства, особливо від розведення корів та овець, тому, хоча інші зосереджуються на скороченні вуглекислого газу, у неї набагато більша проблема з газами, що утворюються в шлунках тварин.

Fonterra має культури, які фермери ківі збирали з 1920-х років для виготовлення сирів та йогуртів, і зараз випробовує, які з них можуть зменшити кількість метанових викидів корів під час перетравлення трави та кормів.

"Ферментація, яку виробляють ці культури, може мати досить драматичний вплив на травлення не тільки у людей, але й у тварин", - говорить Джеремі Хілл, головний вчений кооперативу. Kowbucha є одним із можливих кандидатів у молочну кооперацію, яка також розглядає інші варіанти, включаючи морські водорості.

Технологія все ще перебуває на початковій стадії досліджень, і, як і інші потенційні розв'язання проблеми великої рогатої худоби, стикаються з питаннями щодо того, як її використовувати на пасовищах, де корови проводять більшу частину днів, і чи зможуть це забезпечити фермери. Але для Нової Зеландії це критично важливо, якщо країна повинна досягти нульового значення щодо шкідливих викидів.

Метан, утворений з вуглецю та водню, є в 56 разів потужнішим, ніж CO2, щодо глобального потепління, якщо вимірювати його протягом 20 років.

Міжурядова група з питань зміни клімату, яку підтримує Організація Об’єднаних Націй, підрахувала, що для обмеження глобального потепління до 1,5 °C, як можна дешевше, до 2030 року необхідно глобальне зниження метану до 40–45%.

На додаток, оскільки метан залишається в атмосфері лише десять років, зменшення його викидів може забезпечити відносно швидкий виграш у порівнянні з CO2, який триває століттями.

"Якщо ви не займаєтесь сільським господарством, ви ніколи не дійдете до цих цілей із низьким рівнем потепління", - сказав Дрю Шінделл, головний автор майбутньої наукової роботи ООН з метану.

Глобальна оцінка метану, яка має бути опублікована наступного тижня, показує, що обмеження викидів метану, спричинених людиною, на цілих 45% до 2030 року дозволить уникнути майже 0,3 °C глобального потепління до 2040-х років, запобігаючи понад чверть мільйона передчасних смертей.

Але наука, яка стоїть за зменшенням травних газів корів, набагато складніша, ніж стримування інших викидів метану, таких як спалювання на родовищах нафти та газу або витік зі звалищ.

Корови та інші жуйні використовують мікроби в шлунку, щоб розщепити жорсткі волокна, які людина не може перетравити. Щоб стримувати метан, який вони виробляють, в результаті потрібно змінити біологію та фізіологію тварин.

Це одна з причин, чому фермери Нової Зеландії не збираються пропонувати свою частку в уникненні катастрофічних змін клімату, на думку незалежної національної комісії з питань зміни клімату.


Доїння

Нова Зеландія не досягає своїх цілей щодо скорочення викидів метану.

Деякі з найбільших забруднювачів у світі пообіцяли зменшити викиди парникових газів у найближчі десятиліття, включаючи Китай, Південну Корею та Європейський Союз.

Нова Зеландія - одна з небагатьох країн, котра має на меті нульовий показник метану, це закріплено законодавством та під наглядом прем’єр-міністра Джасінди Ардерн серед кліматичних активістів на міжнародному рівні.

Прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн виступає під час читання Закону про нульовий вуглець у парламенті в листопаді 2019 року.
Фотограф: Хаген Хопкінс / Getty Images


Але в Законі про нульовий вуглець Нової Зеландії є прогалини. Метан, який становить понад 40% викидів парникових газів у країні, звільняється. Натомість уряд встановив слабку мету знизити метан на 25% - 47% до 2050 року у порівнянні з рівнем 2017 року.

А сільськогосподарська галузь звільнена від системи торгівлі викидами - головного урядового інструменту скорочення парникових газів.

"Це фокус. Уряд викреслив біогенний метан", - говорить Рассел Норман, виконавчий директор Грінпіс Нової Зеландії та колишній співголова Партії зелених.

Справжнє зобов'язання "в нуль" включатиме метан у загальних викидах, за словами Ани Чапман, аналітика дослідницької групи Climate Analytics.

Але дотримання амбіційних кліматичних цілей виявилося важким для уряду прем'єр-міністра Джасінди Ардерн в умовах могутнього аграрного лобі країни.

Коли її обрали наймолодшою ​​жінкою-прем'єр-міністром Нової Зеландії у 2017 році, вона сформувала уряд за підтримки Партії зелених на передвиборчих обіцянках змусити фермерів платити за своє забруднення, залучаючи молочну галузь до десятилітньої системи торгівлі викидами в країні.


Слід ферми

Країна ще більше покладається на сільське господарство, коли пандемія придушила її туристичну галузь, Ардерн уклала угоду з сільськогосподарською галуззю, що ще більше затримує її вступ до СТВ.

Натомість уряд дозволив сектору розробити власні способи вимірювання та оцінки викидів на фермах. Він перевірить прогрес у 2022 році і, якщо це буде недостатнім, може залучити сільське господарство до системи ETS до 2025 року.

Уряд Нової Зеландії не відповів на запит про коментарі. Ця загроза тисне на таких постачальників, як Fonterra, щоб знайти рішення.

Окрім Kowbucha, Fonterra працює з червоними морськими водоростями над придушенням мікробів, співпрацює з голландською харчовою компанією Royal DSM NV, щоб пришвидшити впровадження Bovaer, синтетичної добавки до корму, яка, як було показано, зменшує викиди метану приблизно на 30%.

Компанія, яка має щорічний бюджет на дослідження в розмірі 100 мільйонів новозеландських доларів (72 мільйони доларів), також працювала над розробкою «розумних для клімату» корів, шлунок яких виділяє менше метану.

Але виведення порід корів, сприятливих для клімату, займає роки, і розробка препарату є "дуже складною", говорить Хілл.

Морськими водоростями, які викликали великий інтерес в останні роки, важко годувати поголів'я, що годується на пасовищах, їм не подобається смак, і у нього можливі проблеми з безпекою щодо таких речовин, як бромоформ, отруйна хімічна речовина, що міститься у невеликих кількостях в океанських рослинах.

Навіть перспективна добавка DSM до кормів, яка пройшла кілька випробувань та експертних оглядів, стикається з регулятивним очікуванням та питаннями щодо доступності.

Проте молочні компанії перебувають під посиленим тиском споживачів з метою зменшення вуглецевого сліду худоби, за словами Дана Блауштейна-Рейто, директора з питань продовольства та сільського господарства в організації екологічних досліджень Breakthrough Institute, який каже, що зменшення викидів метану від худоби є критичним для декарбонізації сільського господарства.

Виробництво більш екологічно чистих продуктів може дозволити їм пропонувати продукцію з вищою ціною і може допомогти відбити конкуренцію від зростаючої кількості альтернатив, таких як вівсяне молоко, веганські гамбургери та інші рослинні альтернативи.

У разі успіху зусилля Нової Зеландії можуть стати випробувальним прикладом для світової тваринницької галузі, особливо таких країн, як Ірландія та Бразилія, які покладаються на жуйних тварин для частки експорту. Але CCC заявляє, що на розроблені технології не можна розраховувати для досягнення проміжної мети.

"Перемога для технологій виробництва молочної продукції була трохи за горизонтом протягом останніх 12 років, - говорить Гаррі Кларк, комісар CCC. "Це ще у майбутньому".

за матеріалами Вloomberg


28.04.2021 1410
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1219
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2533
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2118
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2172
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6555 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2457 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

340

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1152

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1287

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1406
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

283
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

588
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2066
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26518
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

557
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10470 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8016
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

540
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

407
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

550
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

626
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1587