У Калуші працюючі пенсіонери почали масово звертатися до суду

Схоже, хвилю судових позовів до місцевих управлінь Пенсійного фонду слідом за дітьми війни перехопили працюючі пенсіонери, для яких раз на два роки проводиться перерахунок розміру пенсії.

 

Як повідомив начальник управління Пенсійного фонду України в м. Калуші Степан Різник, для міста це дуже актуальне питання, адже тут багато людей і після оформлення пенсій (зокрема пільгових, у зв’язку зі шкідливими умовами праці) продовжують працювати.

 

Так, приміром, минулого року у Калуші було призначено 889 пенсій, перераховано — 2736. Це дуже багато, у інших містах і районах за рік перераховують в середньому 200-300 пенсій. При перерахунку пенсій за основу береться середня зарплата по країні за 2007 рік. Тоді вона становила 1197 грн.

 

Водночас при призначенні пенсії береться до уваги середня зарплата по країні за рік, що передує зверненню. При перерахунку пенсій, зазначив Степан Різник, управління Пенсійного фонду керується постановою Кабміну. Однак деякі пенсіонери вважають, що існуючий порядок штучно і необгрунтовано зменшує розмір їхньої пенсійної виплати, бо, на їхню думку, при перерахунку пенсії повинна враховуватися середня зарплата по країні саме за попередній рік.

 

Наприклад, у 2008 році вона становила понад 1,5 тис. грн., у 2009 близько 1650 грн., у 2010 р. понад 1,98 тис. грн. У Калуський міськрайонний суд з позовами до міського управління Пенсійного фонду вже звернулося близько 150 калушан.

 

Станом на початок цього тижня 102 позови суд розглянув і виніс рішення на користь позивачів, тобто зобов’язав міське управління Пенсійного фонду перерахувати людям пенсії. У свою чергу управління на усі ці рішення подало апеляційні скарги. Наразі жодних висновків апеляційного суду ще немає.

 

Судячи з усього, на цьому аналогія з дітьми війни буде вичерпана і на відміну від останніх, які таки отримували недоплачені кошти (щоправда, встигли не усі і не в повному обсязі), працюючі пенсіонери залишаться ні з чим. Так, з’ясувалося, що шанси на позитивне для пенсіонерів рішення апеляційного суду є незначними. Їх суттєво зменшив лист-роз’яснення Вищого адміністративного суду України від 19 липня, який розіслали головам апеляційних адміністративних судів по всій Україні. У цьому документі детально проаналізовано особливості пенсійного законодавства щодо перерахунку пенсій і зроблено такий висновок: «під час перерахунку пенсії величина середньої заробітної плати (доходу) враховується та, яка використовувалася під час призначення пенсії». Фактично це керівництво до дії для апеляційних судів, і з його змісту випливає, що домогтися перерахунку через позитивне рішення суду працюючим пенсіонерам практично нереально. Скоріш за все апеляційні суди задовольнятимуть апеляційні скарги територіальних управлінь Пенсійного фонду.

 

І у чорнобильців та дітей війни, схоже, також буде менше приводів судися з місцевими підрозділами Пенсійного фонду України. Не тому, що їм збільшили доплати до пенсій і довели їх до рівня, який регламентує законодавство, а тому, що Верховна Рада наділила уряд новими повноваженнями. Так, 14 червня український парламент прийняв Закон, яким уповноважив Кабмін самостійно встановлювати надбавки до пенсій окремим категоріям громадян на поточний бюджетний рік. Уряд цим привілеєм вже скористався: 6 липня вийшла Постанова «Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів держбюджету». Постанова, зокрема, зафіксувала, що цього року діти війни будуть отримувати 49,8 грн. на місяць до пенсії (як було і досі), а не 30% прожиткового мінімуму (тепер становить 764 грн.), як це визначає Закон про соціальний захист дітей війни. Доплати постраждалим від аварії на ЧАЕС також не змінилися і встановлені у розмірі, який існував дотепер.

 

Тобто, діти війни та чорнобильці і далі будуть отримувати менші доплати за ті, які регламентуються законами про соціальний захист цих категорій громадян. Проте підстав сумніватися у законності таких обмежень після 14 червня стало менше.

 

"Дзвони Підгір'я"


30.07.2011 2277 0
Коментарі (0)

01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

863
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

935
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

4754
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7082 1
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

9877 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

3942 5

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

277

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

963

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

1726

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

1861
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3284
31.08.2024

Майже вся піца в Івано-Франківську, особливо та, що можна замовити на сайті donatellopizza.com.ua, представлена неаполітанською стравою. А яка вона насправді, які її особливості й у чому різниця між іншими трикутничками — далі у статті.

436
29.08.2024

На Прикарпатті завершили збирання ранніх зернових культур.    

717
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

363
29.08.2024

У четвер, 29 липня, християни відзначають Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя.  

1501
23.08.2024

У християнстві подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

1478 1
19.08.2024

Християнська сім'я базується на фундаменті беззаперечної любові, єдності думок, цілей та бажань. Втім, це також спільна робота чоловіка та дружини.  

1409
04.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

25439 1
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

474 3
02.09.2024

Президент Володимир Зеленський оцінив, чи можливо повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль України військовим шляхом.  

906
29.08.2024

Мінекономіки напрацьовує кілька моделей економічного бронювання, а запрацювати воно має у жовтні-листопаді.  

609
28.08.2024

"Військовий" ПДФО був вилучений з бюджетів громад у 2023 році разом із "силовим" ПДФО.  

526