У Франківську судять медиків за смерть вагітної жінки: чоловік померлої та лікар ОПЦ дали свідчення

Сьогодні, 25 березня, в міському суді Івано-Франківська продовжили розгляд кримінальної справи про неналежне виконання професійних обов'язків медичними працівниками Івано-Франківського обласного перинатального центру.

Йдеться про 27-річну франківчанку Тетяну Гезей, яка померла в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі у квітні 2013 року. Справу до суду передали в травні 2017 року. Через закінчення повноважень судді, справу почали розглядати заново, інформує Фіртка.

Справу слухає суддя Іннеса Болюк.

Підозрювані у справі завідувач гінекологічного відділення ОПЦ Олександр Буянов та завідувач відділення інтенсивної терапії та анестезіології ОПЦ Микола Бутніцький.

Сьогодні на засіданні суд перейшов до допиту потерпілого. Потерпілий Олександр Гезей розповів, що його дружина була вагітна вчетверте.

"Жінка сказала, що її щось турбує внизу живота. Це був 16-ий тиждень. У нас УЗД було заплановане на пізніше, а я сказав йди завтра зранку на УЗД. Там їй сказали, що плід завмер", - розповів потерпілий.

Після цього, за словами потерпілого, у своєї лікарки жінка отримала направлення у перинатальний центр.

"Призначили медикаментозне лікування. Я поїхав в аптеку все купив. Її готували до операції, але ще не казали коли. 11 числа лікар сказала купити плазму. В обід теща з тестем придбали і привезли її в пологовий. Віддали Тані, а вона медсестрі. Все було добре. Сказали на 12 квітня буде операція о 9 годині. Ми з нею ввечері розмовляли, все було добре. Зранку операція почалась о 9.45, мені жінка сказала, що не було анестезіолога. Десь він затримався. Через хвилин 10 теща подзвонила  і сказала, що Таню повезли в реанімацію. Моя мама залишилась з дітьми. Ми всі чекали в лікарні, ніхто нам нічого не казав: що сталось, чого повезли", - розповів Олександр Гезей.

За словами чоловіка, пізніше медики повідомили йому, що щось сталось, мовляв серцева недостатність чи тромб і жінка померла.

"Я зайшов в реанімацію. Вона була холодна. Десь до обіду до другої години вона ще знаходилась там. Потім її повезли в обласну лікарню на розтин. Були такі речі, що сказали мені лікарі, які вскривали її, що матка чомусь не скоротилась, таке ніби її оперували вже, як вона була не жива. Напередодні, як я питав жінку, що роблять, Таня казала, що капають її, ніяких проб, аналізів не брали, сказали, що буде загальний наркоз. Я розмовляв з нею по телефону майже цілий день. Жінка мені казала, що її оперуватиме лікар, яка її вела, заввідділом і анестезіолог. Два заввідділом будуть. Я відповів, що це, мабуть добре", - зазначив потерпілий.   

Прокурор поцікавився, чи повідомляли лікарі про крововтрату.

"Мені лікарі нічого не могли відповісти взагалі. Вони, як би уникали мене", - каже потерпілий.

Також суддя поцікавився причиною смерті, чи відома вона потерпілому.

"Необґрунтоване введення замороженої плазми. Але не було крововтрати. Лікарі нічого пояснити не могли, сказали, що буде внутрішнє розслідування і все", - каже Олександр.

Захист обвинувачених поцікавився, чи знав чоловік, куди було виписане направлення. Потерпілий пояснив, що було в міський перинатальний центр, проте дружина вирішила піти в обласний.

"Я знаходився в той час з дітьми, вона мені повідомила, що буде в обласному", - зазначив потерпілий.

За його словами, перед операцією дружині принесли папери про згоду. Відповідаючи на запитання захисників, потерпілий повторив, що йому ніхто нічого не говорив, а поцікавитись не було в кого.

"Там, де вскривали видали довідку про смерть. Зі слів патологоанатома, коли ми забирали тіло, нам сказали, що матка дружини не скоротилась", - каже потерпілий.

Крім того, відповідаючи на запитання, потерпілий повідомив, що це була друга завмерла вагітність у дружини. Перша була близько 15 років тому.

"Жінка вже не перший раз вагітна. Вона вже мала досвід. Вона почувала себе добре. Вона ще, коли вже їй дали направлення, казала мені: "Саша, може я піду ще на одне УЗД, може там якась помилка", - зазначив потерпілий.

Суддя Болюк поцікавилась чи були показання у жінки про те, що їй рекомендували лягати на зберігання. Потерпілий зазначив, що не пам'ятає такого. Втім, суддя додала, що у матеріалах справи міститься інформація, що дружина відмовилась, оскільки мала перебувати з двома дітьми.

За словами потерпілого, причину того, що плід завмер дружині не сказали.

"Вона ще мала сумніви, ми думали, що може там ще все нормально. Усе, що нам говорили ще тоді (після першої завмерлої вагітності) ми виконували, вона пила вітаміни. Все, що казали ми робили", - зазначив потерпілий.

Дві попередні вагітності, за словами чоловіка, дружина виношувала добре.

Також сьогодні у суді допитали свідка анестезіолога ОПЦ Романа Савича. Медик розповів, що брав участь у реанімації потерпілої.

"Я тоді не працював, уже закінчив робочу зміну, але додому ще не пішов. Почув, що там була якась проблема. Я не пам'ятаю добре, але все, що було я описав у картці реанімаційних заходів. Все написано в історії хвороби", - каже медик.

"Знаю, що ми перевезли хвору з малої операційної в реанімацію. Не пам'ятаю чи то вже була зупинка серця чи ще ні. Проводили операцію завідувач гінекологічним відділенням і наш завідуючий. У нас прийнято так, що керує один, бо не можуть всі керувати. В будь-якій операції приймають участь дві бригади . У нашій бригаді керував Микола Бутніцький. Коли я прийшов, вже операція не проводилась. Всі люди помирають однаково від серцевої або дихальної недостатності. І всім надаються стандартно реанімаційні заходи не залежно, що до цього привело", - зазначив свідок.

Захисник одного з обвинувачених запитав, чи свідок бачив кров в операційній, той зазначив, що не бачив. Крім того, суддя поцікавилась у свідка чи він працює в прямому підпорядкуванні Бутніцького. Свідок це підтвердив.

Наступне судове засідання у цій справі відбудеться 6 травня 13.20. У справі планують допитати інших свідків.


25.03.2019 11002 3
Коментарі (3)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1918
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1837
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1836
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5401 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2131 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1490

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

709

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

759

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

957

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

989
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1741
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3656
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10225
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26105
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10156 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7692
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

120
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

227
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

362
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1257
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

855