Церква, де збуваються мрії: як Ласкава допомогла подружжю, яке багато років чекало на дитину, стати батьками

Головне покликання сім’ї – продовження роду. Проте не завжди у пари народжуються власні діти. Сім'я - це можливість дати любов та дім тому маляті, котре прийшло у цей світ, але за певних обставин втратило своїх рідних.

Наша історія про подружжя лікарів Уляни та Віталія, яке 12 років чекало на свою Даринку.

Завдяки молитвам, духовним бесідам та підтримці вони наважилися на вдочеріння та хочуть власним прикладом підказати й іншим парам, котрі не можуть мати власних дітей, що дар батьківства чи материнства можна відчути та отримати й в інший спосіб. Наприклад, через усиновлення чи вдочеріння. Що щасливі очі та веселий дитячий сміх – це те, заради чого варто пережити усі труднощі, які стають на шляху.

Пообіцяла, що візьму дитину з притулку…

«Ми 12 років у шлюбі, весь цей час хотіли дітей, але нічого у нас не виходило. Скільки було аналізів, операцій, лікування... Ми молилися, їздили на прощі - що ми тільки не робили… Але все намарно», - пригадує Уляна.

Якось, ще у 2013 році, приїхавши на чергове обстеження у лікарню, жінці сказали, що у неї знову проблеми й потрібно робити операцію. Тоді Уляна дала собі обітницю: якби не склалися обставини, вони з чоловіком обов’язково матимуть дитину – якщо не свою, то всиновлену.

«Тієї миті я подумала тільки одне: Боже, допоможи, щоб це нарешті закінчилося. Я обов’язково візьму дитину з притулку, - говорить Уляна. - І ви не повірите, але до кінця дня все вирішилося – виявилося, що операції не потрібно, бо була помилка у аналізах».

Подружжя почало готувати документи на всиновлення. З того часу минуло сім років.

«У 2019 році нам повідомили, що в Тернополі у «вікні життя» залишили немовля. Ми вирішили, що є шанс. Однак, як нам пізніше пояснили, першочергове право на всиновлення мають мешканці міста, а вже потім з інших областей. Тобто, не все так просто було. Пізніше, була дитина з Бережан, котру залишила мама після пологів. Але і тут у нас не було шансів», - розповідає чоловік.

Потім почали шукати в інших областях. І Бог так скерував, що в цьому році батьки знайшли свою донечку.

СМСка від Ласкавої

Цього літа доля привела Уляну та Віктора до Церкви Іоана Хрестителя в Івано-Франківську. Саме тут вже декілька років десятки молодих пар вимолюють собі можливість батьківства та материнства. У храмі є Ікона Матері Божої Ласкавої Станиславівської, яка відома своїм чудодійним даром.

«До отця Володимира і Чудотворної ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської ми прийшли випадково, але тепер розуміємо, що ніяких випадковостей не буває», - говорить Уляна.

Матір жінки вже давно підписалася на Фейсбук-сторінку Чудотворної ікони, яку активно розвиває настоятель храму отець Володимир Вінтонів. Жінка молилася онлайн, слухала навчання отця і постійно радила дочці долучатися.

«Я відмовляла. Казала, що не маю часу, зайнята, працюю», - пригадує Уляна.

Якось жінки приїхали в Івано-Франківськ у справах і у цей момент через СМС-розсилку дізнаються, що саме цього дня у храмі, де є ікона, розпочинаються молитви за дар батьківства та материнства.

«Ми вирішили поїхати з мамою на службу. Там і познайомилися з отцем, вислухали його навчання. Всю дорогу додому я думала, як маю сказати про це чоловікові, у якого дуже обережне ставлення до таких речей», - відзначає жінка.

Однак, дива почалися вже тут. Розповіла, що потрібно буде декілька разів їхати в Івано-Франківськ до Церкви на молитви та навчання і чоловік погодився.

«Початок молитов співпав якраз з нашим відпочинком у Карпатах. Ну, думаю, все, чоловік мені точно скаже, що я завжди вмію зіпсувати вихідні (сміється - ред.) Але, як на диво, він погодився. Сказав: якщо ти хочеш, то добре, поїдемо», - каже Уляна. - Ви знаєте, отець Володимир робить чудеса – лікує і тіло, і душу. Та дев’ятниця об’єднала нашу сім’ю, родину».

«Так Бог дав: все йшло одне за одним – випадково побачили те повідомлення, випадково я вирішила поїхати у церкву, розповісти чоловікові, і так далі… Але випадковості невипадкові. Так скеровує Матінка Божа і я у цьому переконалася», - додає жінка.

Всі родичі були за те, щоб ми молилися разом.

Отець проводив багато духовних розмов. На навчаннях було декілька жінок і цей спільний дух, спільні переживання і спільна проблема, з якою усі прийшли до храму, об’єднали, відкрили й дали розуміння того, що робити далі, куди рухатися.

«Це було дуже важливо, ну принаймні для мене, для нашої сім’ї. Всі люди різні: хтось відкритий, я більше все тримаю у собі, тому мені ці розмови були дуже потрібні», - зізнається жінка.

Даринка

Подружжя розпочало Помпейську дев’ятницю, потім Дев’ятницю до Матері Божої, що розв’язує вузли, і те, до чого йшли роками, стало реальним - пазли складалися один за одним.

«Раніше кожен наш крок у намаганнях всиновити дитину отримував якийсь опір, а тут все вдавалося легко і кожен наш вчинок наче скеровувала якась вища сила. Я навіть не очікував такого. Всі проблеми вирішувалися легко: у потрібний момент з’являлися потрібні люди, у потрібний момент ми були там, де мали бути», - пригадує Віталій.

«Ми постійно у роботі, на чергуваннях, з пацієнтами та постійно нарізно, бо у кожного своя спеціалізація, – деколи впродовж доби можемо і не перетинатися. А тут потрібно було молитися разом. Коли не могли бути разом, то молилися телефоном, щоб не пропустити. То було класно. Коли чоловік був на чергуванні, то я телефонувала йому і ми разом молилися телефоном. Так само і наші батьки, сім’я мого брата, їхні діти», - розповідає жінка.

Як тільки подружжя завершило Помпейську дев’ятницю, їм зателефонували із соцслужби та повідомили, що є можливість побачити дітей, які чекають на всиновлення.

Свою донечку Уляна та Віталій не обирали - вона обрала їх сама. Побачили її тоді, коли отримали чергову відмову. Готувалися до всиновлення хлопчика, але в останній момент з'явилися інші претенденти. І тут працівниця соцслужби запропонувала ще одну дівчинку...

І це була їхня Даринка.

Декілька тижнів тому квартира подружжя наповнилася дитячими іграшками та речами та, що найважливіше, відтепер тут лунає веселий дитячий сміх та звучать такі очікувані слова «мама» і «татко».

Наразі дівчинка адаптовується у сім’ї, звикає до нової оселі, батьків, бабусів, дідусів, вже має нових друзів.

«Період адаптації важкий для дитини, бо це нові умови, традиції, все інше. Нас попереджали, що спочатку дитина має звикнути у колі матері та батька. Вже пізніше знайомити з іншими родичами. Але то так не вийшло, бо бабусі й дідусі дуже хотіли побачити онуку. Моя мама витримала три дні – спочатку по вайберу говорили, потім прийшли», - розповідає пані Уляна.

І що найцікавіше, коли вперше бачиш дівчинку, то і подумати не можеш, що вона нерідна. Дитина – копія Віталія. У дівчинки такі ж блакитні очі, таке ж високе чоло та навіть посмішка така ж.

То напевно таки у цьому світі є вища сила, яка скеровує людей, дає їм сили пройти усі життєві випробування і не розчаруватися, не зупинитися, а рухатися далі до бажаного.

Так, саме далі. Уляна та Віталій вже міркують над тим, що у їхньої донечки обов’язково має бути брат чи сестра.

«Бог дав нам сили пережити усі ці випробування. А ми маємо сили і змогу виховати не одну дитину. Отець дуже наполегливий і це правильно. Завдяки його настирливості, розмовам, молитві, які розкривають душу і лікують, ми змогли зрозуміти, як жити і рухатися далі», - розповідає Уляна.


Подружжя Уляни та Віталія стали першими у практиці отця Володимира, хто всиновив дитинку.

Отець каже, що у своїх навчаннях завжди підводить пари до того, що безвихідних ситуацій не буває. Бог дає людині вибір. Якщо так складаються обставини, що власну дитину фізично неможливо народити, то варто подумати про всиновлення. Втім, не кожен може прийняти цю ситуацію. Уляна і Віталій - змогли.

«На моїй практиці сотні історій жінок, які щиро молячись, психологічно налаштовуючись та духовно збагачуючись, таки перемагали хвороби та народжували здорових діточок. А це - перший випадок, коли Ласкава у такий спосіб принесла у сім’ю щастя. І це правильно. Відчути дар батьківства та материнства має кожен», - відзначає отець Володимир і щиро запрошує у Церкву, де збуваються мрії, на молитву до Ласкавої.

6 жовтня о 18.30 год у храмі Іоана Хрестителя на вулиці Микитинецькій біля Чудотворної ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської розпочинається цикл молитов за дар батьківства та материнства.


До слова, 30 вересня Україна відзначає день усиновлення. Це свято доброти та  милосердя, яке невипадково збігається з днем християнських святих Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. Це - національне свято усиновителів, опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів, хто прийняв у свої сім’ї дітей, які при різних обставинах втратили свої рідні сім’ї.


10.10.2020 Марія Лутчин 33836 2
Коментарі (2)

Наталія Ільницька 2020.09.28, 15:45

Ааа, Улянка, така рада за вас і Даринку! Нехай Бог благословить????????????

Софія Харчук 2020.09.28, 22:09

Ви молодці. Дай вам Боже здоров'я і щастя.

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

44
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6475 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10887 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12159 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5803
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3731

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

496

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

758

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

747

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1059
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

421
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

457
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

541
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4086
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11624
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6649
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1150
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18050
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

303
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

404
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

692
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

812