«Це як війна»: в Індії катастрофічна ситуація із захворюваністю на Covid-19

Сім'ї, де є хворий, проїжджають сотні кілометрів дорогами країни, щоб знайти місце в лікарні та кисень.

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Дамодардас Моді стикається з негативною реакцією на протипандемічні дії уряду. Вибуховий спалах Covid-19 в Індії підвищує ризик нових мутацій вірусів, які можуть загрожувати всьому світу.

Рут Поллард із Bloomberg вирушила в приватну лікарню на 1000 ліжок у Нью-Делі, щоб поговорити з лікарями, які воюють на передовій.

У переповненому пункті швидкої допомоги в центральній частині Делі Алі Раза не може зрозуміти, коли надійде наступна партія кисню - 12 з 20 його лікарів не працюють з Covid-19, а пацієнти постійно поступають.

"Ми очікували другої хвилі у квітні та травні, але ми не передбачали, що вона вразить нас так сильно і так швидко", - сказала Раза, директор з надзвичайних ситуацій та травм лікарні Moolchand. "Люди приїжджають задихаючись, і всі вони потребують кисню".

За дверима палати Гаґандіп Трехан щойно дізнався, що для його дядька, який захворів та не може самостійно дихати, немає ліжка чи кисню.

Трехан проїхав 310 кілометрів (192 милі) до Делі з північного штату Пенджаб у пошуках ліжка, а його машина була заповнена чотирма кисневими баками, щоб утримати дядька живим.

Шість лікарень йому вже відмовили, проте він, сідаючи у свою машину, планував здійснити сьому спробу.

"Я боюся, що дядько не виживе, якщо його не лікуватимуть", - сказав Трехан. "Я готовий заплатити будь-яку суму за лікарняне ліжко".

Сцени всередині однієї лікарні в Делі дають змогу побачити відчай по всій Індії, де наразі найшвидше у світі наростає щоденний приріст інфікованих вірусом, це загрожує появою нових штамів, які підривають зусилля в більш розвинених країнах щодо вакцинації громадськості та повернення до звичного життя.

Індія додала понад 360 000 нових інфекцій у вівторок, загалом перевищивши 18 мільйонів випадків, поступаючись лише США, тоді як кількість смертей перевищила 200 000.

У середу вранці в Делі було лише 13 вільних ліжок у відділеннях інтенсивної терапії у місті з понад 16 мільйонами жителів. Стрічки соціальних мереж наповнені, здавалося б, нескінченним потоком звернень щодо потреби у ліжках, кисню, Ремдесівіру тощо.

За вихідні справи в лікарні Мулчанда на 1000 ліжок - одному з головних приватних закладів з лікування пацієнтів з Covid-19 у столиці - стали настільки поганими, що він звернувся у Twitter із проханням про кисень. Позначивши у  своїх дописах прем'єр-міністра Нарендру Моді та главу уряду Делі, лікарня попередила, що запаси кисню у них закінчаться менш ніж за дві години для десятків пацієнтів, яким таким чином підтримують життя.

Вібху Талвар, керуючий директор Moolchand HealthCare Group, підняв тривогу після того, як його співробітники оповістили його о 2 годині ночі, що запаси кисню закінчуються.

"До 7 години ранку у нас залишилася лише година, і я натиснув кнопку паніки", - сказав Талвар. "Очевидно, що ті години між 5 та 8 ранку були найбільш напруженим для мене, моєї команди керівників та наших лікарів та медсестер. У нас близько 150 пацієнтів з Covid-19, була велика паніка - сподіваюся, ми більше ніколи так не будемо переживати”.

Але кожен день несе той самий ризик, оскільки лікарні по всій столиці Індії не мають гарантованого постачання кисню.

"Ми не знаємо скільки маємо часу", - сказав він у вівторок.

Внаслідок блокування політичних та фінансових столиць Нью-Делі та Мумбаї, Моді стикається зі зростаючою критикою через те, що він мало займався пандемією та зосереджувався на виборчих кампаніях під час ескалації кризи в галузі охорони здоров'я.

"Коли у нас було шість місяців, і випадків було дуже мало, уряд міг побудувати більше лікарень, забезпечити їх киснем, подбати про розгалужену інфраструктуру", - сказав Раза, який очолює відділення невідкладної допомоги Мулченда. "На цей час постачання кисню слід продовжувати - це найменше, що уряд може зробити для нас".

Тиждень тому Верховний суд Делі висловив "шок і невдоволення" через нехтування урядом і наказав адміністрації Моді "просити, брати в борг, красти", щоб забезпечити адекватне постачання киснем лікарень.

З тих пір уряд затвердив розподіл коштів на встановлення 551 апарату для виробництва медичного кисню в державних закладах охорони здоров’я “якомога швидше”.

Моді цього тижня спілкувався з президентом США Джо Байденом, який погодився відправити вакцини та інші товари в Індію. Його адміністрація також оголосила про плани збільшити виробництво кисню та збільшити доступність ліжок, тоді як уряд Делі оголосив у вівторок, що імпортує 21 готову до використання машину з виробництва кисню з Франції та 18 цистерн для кисню з Бангкока.


"Надзвичайно заразний"

"Поточна хвиля є особливо небезпечною - вона надзвичайно заразна, і ті, хто з нею стикаються, не можуть відновитись так швидко, як це відбувалося під час попередньої хвилі", - сказав головний міністр Делі Арвінд Кейрівал. "Усі лікарні на цей момент перевищують свої реальні можливості щодо завантаження пацієнтами. Всі ліжка зайняті, в тому числі ліжка інтенсивної терапії".

У відділенні невідкладної допомоги лікарні Мулченда жінка з горем схлипує біля тіла родича. Раза додала більше ліжок на кожен запасний дюйм відділення невідкладної допомоги, збільшивши місткість з 16 ліжок до 25 - але цього все ще недостатньо, тих, хто потребує стаціонарного лікування набагато більше.

"Ми намагаємось не думати про те, коли прийде наступний кисневий танкер", - сказав він. “У кожній лікарні не вистачає кисню. Якими б обмеженими ресурсами ми не володіли, ми повинні з цим працювати".

Саной Чацко, працівник лікарні Мулченд, заявив, що кожен день - це боротьба за те, щоб люди жили.

"У цій ситуації ми повинні боротися за кожне життя", - сказав він. "Це як військова ситуація".

за матеріалами Bloomberg


30.04.2021 2490
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1783
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1785
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1764
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5264 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2072 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1452

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

598

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

700

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

894

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

933
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1664
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3590
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10178
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26052
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10080 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7651
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

835
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1340
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

311
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1197
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

787
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1015