Топ-5 побутових засобів для прибирання будинку, яких краще уникати

 

 

Засоби для очищення, які більшість домогосподарок регулярно використовують для підтримки чистоти та дезінфекції, є дуже небезпечними.

 

Дослідження від Women’s Voices for the Earth розкривають правду про п'ять речовин, що містяться у найпоширеніших побутових засобах, яких краще уникати.

 

Потужні антимікробні хімічні речовини, також відомі як дезінфекційні засоби, все частіше виявляються в побутових мийних засобах — від прального порошку до кухонних засобів для миття. Дослідження показують, що деякі з найбільш поширених протимікробних засобів містять хімічні речовини, які провокують появу безлічі проблем зі здоров'ям.

 

Вплив цих хімічних речовин пов'язаний із потенційними наслідками для здоров'я — від простого подразнення шкіри, очей і появи захворювань респіраторних систем і астми, до гормонального дисбалансу, і навіть впливу на імунну систему. Надмірне використання дезінфекційних хімічних речовин також веде до розмноження супербактерій, на які не впливають сучасні антибіотики.

 

Група добровольців-активістів із США Women's Voices for the Earth (WVE), допомагає людям дізнатися правду про ті засоби, які ми застосовуємо. Їхня місія — допомогти позбутися від токсичних хімічних речовин, які завдають шкоди нашому здоров'ю.

Згідно з інформацією від WVE, особливо уразливі до хімічних речовин, виявлених у побутових мийних засобах, діти, вагітні жінки та ті, хто планує стати матір’ю, а також ті, хто страждає на астму.

 

На етикетках побутових засобів, що містять хімікати, незначна кількість інформації щодо потенційних наслідків для здоров'я людини. В результаті споживачі дуже мало знають про те, які засоби містять небезпечні хімічні речовини.

 

WVE зробила добірку топ-5 побутових хімікатів, яких слід уникати:

1. Хлорний відбілювач зазвичай використовується для очищення питної води, дезінфекції плавальних басейнів і відбілювання білизни. Він є засобом, який подразнює слизову оболонку очей і горла, а також шкіру.

 

Змішування хлорного відбілювача з іншими мийними засобами, такими як аміак, може виділити небезпечний газоподібний хлор. Вплив газоподібного хлору може викликати кашель, задишку, біль у грудях, нудоту або інші симптоми.

 

2. Аміак часто додають у склоочисники та інші засоби для чищення твердих поверхонь. Він подразнює шкіру, очі, горло і легені. Аміак спалює шкіру і може пошкодити очі (в тому числі викликати сліпоту) при контакті.

 

 

3. Триклозан і триклокарбан зазвичай додають до побутових мийних засобів, таких як мило для рук і засіб для миття посуду. Ще він міститься в широкому асортименті інших засобів, в тому числі в зубній пасті. Ці хімічні речовини довго залишаються в навколишньому середовищі, їх взаємодію пов'язують із гормональним дисбалансом і потенційним підвищеним ризиком раку молочної залози.

 

4. Четвертинні сполуки амонію (quats) зустрічаються в побутових мийних засобах, таких як дезінфекційні спреї і туалетні засоби для чищення. Вони викликають астму, вроджені дефекти і зниження народжуваності.

 

5. Наносрібло додають у деякі види текстилю, пластмаси, мила, в упаковку та інші матеріали, надаючи їм природну антибактеріальну властивість металевого срібла. Частинки наносрібла можуть проникати глибоко в ваше тіло, вони токсичні для печінки і мозку.

 

Якщо ви все ж вирішите використовувати хімічні засоби для чищення, що містять перераховані вище компоненти, WVE рекомендує застосовувати їх з обережністю, за призначенням і мінімально, щоб зменшити вплив на довкілля:

«WVE визнає, що ці хімічні речовини є ефективними вбивцями мікробів, але попереджає споживачів про те, що їх треба використовувати з обережністю. Ми виступаємо за те, щоб люди використовували засоби для дезінфекції тільки тоді, коли ситуація цього дійсно потребує. Споживачі повинні знати, що потужні хімічні речовини, виявлені в дезінфекційних засобах, занадто небезпечні для щоденного використання всюди у будинках», — говорить виконавчий директор WVE Ерін Скілскі (Erin Switalski).

 

 

Протимікробні хімічні речовини, доступні сьогодні для багатьох із нас, спочатку були розроблені для стаціонарних і клінічних умов. Але для переважної більшості людей будинок не повинен бути таким же стерильним, як операційна, кажуть фахівці.

 

Дослідження показали, що менш токсичні інгредієнти, такі як оцет і бура, мають відмінні антибактеріальні властивості та можуть використовуватися замість агресивних хімічних речовин.

 

Поради про те, як підтримувати свій дім у чистоті, не вдаючись до використання агресивних засобів для дезінфекції, ми надамо в наступній статті.

 

epochtimes.com.ua


18.11.2017 7512 1
Коментарі (1)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1035
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2427
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2063
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2098
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6383 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2392 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

263

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1081

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1121

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1330
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

205
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

543
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2001
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26443
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

499
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10403 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7944
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

487
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

347
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

502
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

572
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1518