ТЕД у формуванні суспільної активності та громадянського суспільства

http://firtka.if.ua/web/useruploads/images/top_authors/0000.JPG

 

Частина перша. ТЕД у формуванні суспільної активності та громадянського суспільства

 

Громадянське суспільство можливе там, де є справжня свобода. Свобода і вільна воля – до самовираження, самореалізації – і, відповідно – суспільної кооперації. Природній егоїзм (на захисті індивідуального буття) як і природній альтруїзм (на захисті колективного буття) самозбалансовуються життям. Виходить так, що вільна воля і свобода одного закінчується там, де розпочинається вільна воля і свобода іншого. Такий баланс дозволяє не тільки групам бути активним та ефективним, але й встановлює терпимі обмеження для індивіда. Платою за болі обмежень (а обмеження – то завжди боляче) є суспільне благо, до якого так прагне суспільство громадянське.

В головах людей в процесі історії відбувалися справжні революції, котрі назавжди змінювали суспільства. І хоч всяке роздумування цивілізацій розпочиналося роздумами космогонічними і теогонічними, зрештою світанок науки привів до складних питань антропогенезу. Сама постановка запитання, на котре, здається, і досі відповіді достеменної, що могла б вдовольнити усі допитливі розуми зробила більше, аніж відповідь на запитання. Вбачається, що в житті відповіді не мають значення, адже відповіді можуть бути неповними, неістинними, необґрунтованими і бездоказовими, сумнівними і блюзнірськими, цинічними і малопопулярними – важливим є тільки саме запитання. З того часу, як людина перестала йти стежкою Гесіода і вдивлятися в світ аби там віднайти «походження богів», з того часу, коли не втрата чаючи зв’язку із трансцендентним людина поставила собі запитання про власне походження – звідти почався небувалий ріст людської гідності, справжня революція, пристрасть до творення і пізнання. Кожен, так як і все людство у свій час, на зорі дитинства поставив собі фундаментальне питання «звідки я взявся?», від чого виховані комсомолом і пивом жигулівським попередні покоління тільки червоніли і кашляли.

І ніби все зрозуміло. Ми – створіння розумні, вінець творіння, все дано нам, ми – центр світу – хто такого не відчував в ранній юності? Цивілізація по цій геоцентричній моделі довго жила, утверджуючись в силах і знанні про «центр». Яким же був глибокий удар «коперніканського перевороту», як же було боляче усвідомлювати, що людство живе на одній із «не центрових» планет, а Сонце зовсім не крутиться навколо нас, а навпаки – ми навколо нього. За такий біль, за образу життя «на одній із орбіт» варто когось спалити. Правду тяжко сприймати, але людство, на щастя вирішило дорослішати і розвиватися по новій, більш істинній моделі – геліоцентричній, і мислити так само, докладно знаючи яким недосконалим інструментом можна користуватися на хоч і благодатній, та все ж периферії цієї Сонячної системи. Змінилася етика, егоїзму поменшало, відчуття значимості змінилося – замість інфантильного відчуття своєї «центральності» на зміну поволі приходить відчуття своєї «дивної невипадкової унікальності». Поволі людство почало звикати що є ще інші сонячні системи, а ми узагалі на краю Галактики, яких також безліч – живемо на краю, на «підніжці космічного автобуса», здається що Сам Господь іноді забуває що ми є. Таке приниження і розгублення призвело до ще іншого наповнення людської гідності – так і не знайшовши відповідь на запитання «звідки я взявся?» ми приступили до нового запитання «хто ми?». Не втрачаючи зв’язку із трансцендентним і знаючи про свою периферійність ми все ж розвинули волю до нового творення, бо ствердили, що наміри наші благі, а за суттю своєю ми такі ж творці як і Сам Творець. Замість відчуття своєї «дивної невипадкової унікальності» поволі приходить усвідомлення своєї «дивної невипадкової шляхетності», цивілізація поступово виростає із юності в дієву незіпсовану молодість, де має місце розумна розважлива практика, а справжній культ розуму дає ту насолоду, коли відповіді на запитання поволі знаходяться. Оскільки катастрофи мають таку здатність чергуватися, то ніхто наступного «психоаналітичного перевороту» не чекав.

Вже доволі молода цивілізація отримала чергового ляпаса – австрійський лікар стверджував, що основою поведінки людини розум не є, а свідоме займає малесеньку, нікчемну частку в житті. Визнати, що ти «шматок м’яса», хоч і одухотвореного надзвичайно складно. Страждання, зумовлені тим, що шановне шляхетне товариство в більшості випадків керувалося не своїм світлим розумом, а темним і архаїчним нашаруванням біологічної історії, що перебуває в постійній змові зі шлунком та геніталіями призвело до болю. Але поволі привело також і до розуміння, що «всі ми люди», а невід’ємні сутнісні ознаки, навіть такі, що тлумачаться як шкідливі чи негативні і недосконалі є підставою для того, аби ще більшим поставити п’єдестал людині. Людині, що проривається крізь нетрі свого невідомого походження, що живе на краю світу і в свідомості перебуває лиш окремі миті свого життя. Всі раніше поставлені питання, а особливо свіже «в чому смисл життя?» зводять з розуму. Народи і нації знищують один одного, по черзі впадаючи в лапи то Еросу, то Танатосу – жорстоко експериментуючи на «сирому м’ясі», аби заглушити той біль, котрий принесла із собою «психоаналітична революція». Зрештою, якось більш-менш, хоч ще і не всі – прийшли до розуміння цінності самої «екзистенції», самого життя. Не втрачаючи зв’язку із трансцендентним, з’ясувалося, що смисл може бути не тільки віднайденим, але і вкладеним, що на світі люди живуть не тільки «для того, що б», але й «тому, що народилися», що сама приналежність до людського роду – абсолютно достатня необхідна умова для високого вшанування гідності і права. Потроху заводяться балачки про ймовірність душі у вищих тварин, вже витерли пилюку із писанини Арістотеля, де йдеться про «вегетативну», «чуттєву» і «розумну» душу…

Чи це просто мариться чи то дійсно чути в повітрі запахи нової світоглядної революції… Ми не знаємо, чи оті страшні дитячі мультфільми свідчать про підготовку молодого покоління до зустрічі з позапланетними цивілізаціями, паралельними світами. Нас і так вже «порадували» звісткою, що кількість інтелекту у Всесвіті є сталим числом… А може, нас готують до того, що кіборги та андроїди є значно досконаліші, аніж ми. Ми не знаємо. Знаємо тільки одне – буде дуже боляче. Буде так боліти, що захочеться прийняти ліки, а винуватців болю спалити на вогнищі. Важливо пам’ятати – біль можна подолати тільки прийнявши його і здійснити новий ривок в розвитку і розумінні своєї власної гідності, не втрачаючи зв'язок із трансцендентним… Щоб бути таким локомотивом розвитку, мусимо бути на вістрі нового нестандартного унікального і парадоксального погляду на нас самих.

Навіть якщо це буде на краю Всесвіту, в Івано-Франківську, в жовтні 2013 року від Різдва Христового і знову буде стосуватися технологій, розваг і проектів – TEDx.

 


Ігор Ткач, інформаційний аналітик,

спеціальний кореспондент газети «Вікна»


27.08.2013 Ігор ТКАЧ 1240 4
Коментарі (4)

сашко 2013.08.27, 17:25
Скільки важких розумних слів! Що таке той ТЕД, який згадується лише в заголовку та в останньому реченні? Чи ви з Фрейдом захопилися, авторе?))))
Петлюра 2013.08.27, 17:35
Массонський текстик такий собі... В смислі грамотний, толковий. А ТЕД тут - так собі. Вони напевно за це заплатили ))))))))))))
Масон 2013.08.28, 13:53
Перестаньте писати "массонський" з двома "с"! Аж зло бере..
Я 2013.08.28, 20:01
От, що треба усім почути і зрозуміти: http://life.pravda.com.ua/technology/2013/06/12/131132/ Знайдіть для цього час!
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

550
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11054 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1847
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1750
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2748
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4604

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

348

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1048

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1460

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1332
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1709
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1520
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1233
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

604
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

679
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1874
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2115 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20374
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

350
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

702 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

737
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1082