Сватання по-гуцульськи: чому мешканці Ворохти і Татарова не хочуть об’єднання з популярним туристичним курортом

Питання щодо створення об’єднаної територіальної громади (ОТГ) на території Яремчанської міської ради, нарешті, зрушило з місця! Правда, зовсім не так, як цього очікувала більшість.

Спочатку чергову спробу переконати Татарів про необхідність створення єдиної територіальної одиниці зробила Ворохта. Зокрема, в офіційному листі виконавчого комітету Ворохтянської селищної ради, який на початку вересня надійшов на адресу Татарівської сільської ради, прозвучала пропозиція відновити діалог між населеними пунктами щодо можливостей добровільного об’єднання в єдину територіальну громаду.

Татарівський сільський голова Олег Дзем’юк зачитав звернення на останній сесії сільської ради і депутатський корпус позитивно сприйняв таку пропозицію, зауваживши, що це ОТГ має шанси на створення. Тож, якщо всі попередні спроби далі розмов не доходили, то цього разу обидві громади проявили рішучість і серйозно взялися розглядати можливість об’єднання.

Заступник селищного голови Юрій Галик зауважив, що Ворохту внесено до перспективного плану формування територій громад як окремий центр ОТГ з можливістю приєднання сусідніх населених пунктів, адже селище має необхідну для цього інфраструктуру. А оскільки Яремче не бере участі в реформі децентралізації, ворохтянці вирішили, що так далі тривати не може.

«Останніми роками із Яремчем відсутній діалог щодо об’єднання. Нам ніхто нічого не пропонував, жодних офіційних та неофіційних пропозицій не надходило. 2018 року ми зверталися до влади міста з офіційним листом, щоби нам надали пропозиції стосовно об’єднання, але, на жаль, лист проігнорували і ніякої відповіді не було», — розповідає пан Юрій. Посадовець каже, що у Ворохті є чимало проблем, зокрема інфраструктурних, але Яремчанська міська рада не бере участі у їх вирішенні. «Коли ми обираємо мера Яремче, то сподіваємося, що він вникатиме в проблеми населених пунктів, які його обирають, але на сьогодні, на жаль, такого немає. Це спонукає громаду боротися за те, щоб Ворохта була центром ОТГ, бо якщо ми приєднаємося до когось, то зазнаємо занепаду», — вважає Юрій Галик.

З офіційними листами щодо об’єднання Ворохта вже зверталася й продовжує це робити до трьох сусідніх населених пунктів: Татарова, Яблуниці Яремчанської міської ради та села Кривого Поля Верховинського району. Наразі успішний діалог є лише з Татаровом.

«Наші населені пункти — найближчі сусіди, відстань між їхніми центрами становить 6 км. Громади мають багато спільного, тому таке об’єднання виглядає доволі природнім та гармонійним», — розповідає Татарівський голова Олег Дзем’юк.

Однак, на одних лише дружніх стосунках ОТГ не побудується, потрібно передусім провести ретельні фінансові розрахунки.

«Попередньо аналізуючи бюджети Татарова й Ворохти, зокрема ПДФО, який сьогодні не надходить до сільського та селищного бюджетів, ми розуміємо, що можемо бути спроможною громадою. Але тільки ретельно все проаналізувавши, справді збагнемо чи справді є фінансово спроможними», — підсумовує сільський голова Татарова.

Представники громад вже провели перші зустрічі, під час яких обговорили попередні умови об’єднання.

«Процес триває, діалог ведеться. Як вирішать громади, так і буде, тому що думка людей в цьому питанні є основною», — резюмує Юрій Галик.

І допоки Ворохта з Татаровом приглядалися, наскільки співпадають їхні інтереси, неочікувано активізувалася пасивна до цього часу в плані ініціювання об’єднавчих процесів Яремчанська міська рада.

На позачерговій сесії депутати на гора видали звернення до всіх населених пунктів, які наразі входять до складу Яремчанської міської ради, з пропозицією створити ОТГ в нині чинних межах ради. Важко сказати, що це було: заплановане, обдумане і заздалегідь розглянуте питання чи нервова реакція на відокремлювальні дії Ворохти і Татарова. Але якщо перечитати сам текст звернення, то одразу складається враження, що його ліпили напередодні сесії дуже швидко, і абсолютно не вникаючи в його суть та структуру.

Коментуючи прийняте звернення, секретар Яремчанської міської ради Володимир Губарчук, який, до речі, відповідає за створення ОТГ на Яремчанщині, зазначив, що на його думку, утворення ОТГ у такому складі, в якому сьогодні існує Яремчанська міська рада, буде найбільш оптимальним варіантом.

«Якщо Ворохта від’єднається, то це вже буде роз’єднання, а не об’єднання. Хочеться зберегти все в такому вигляді, як є», — каже посадовець.

Секретар розповів, що схоже звернення вже якось подавалося депутатам, але тоді воно не отримало їхньої підтримки. На питання, чому прохання жителів Ворохти надати пропозиції щодо об’єднання 2018 року залишилося без відповіді і чи знали про нього депутати, Володимир Михайлович чіткої відповіді не дав. Єдине, зауважив, що сам багато про що дізнається вже з соціальної мережі «Фейсбук».

Заперечив секретар і твердження Татарівської та Ворохтянської влади про те, що до них не надходило з Яремче жодних пропозицій щодо об’єднання: «Це неправда. Я до них їздив із представниками Асоціації міст України (АМУ). Але там люди були категорично проти об’єднання», — каже пан Губарчук. Звісно, ми поцікавилися, про які зустрічі говорить представник міської влади і дізналися, що мова йде про візити представників АМУ у населені пункти, під час яких вони ознайомлювали керівників та місцеве населення з реформою децентралізації, пояснювали суть та механізми створення ОТГ. А це, погодьтеся, далеко не пропозиції об’єднуватися…

Останньої неділі вересня в Татарові відбулося громадське обговорення, на якому селяни вирішували, чию пропозицію прийняти, а кому вручити гарбуза. Село прекрасно розуміє, що зараз в своїх руках тримає подальшу долю цілої Яремчанщини, тож може собі дозволити грати роль вибагливої нареченої.

На зустріч приїхали обидві делегації. Офіційну групу переговорників з Яремча очолив секретар Яремчанської міської ради Володимир Губарчук, тобто ані мера Василя Онутчака, ані його заступника Тараса Клим’юка на зустрічі не було. Підсилити секретаря приїхали керуючий справами Яремчанського міськвиконкому Олександр Шимко, депутат Яремчанської міськради, начальник відділу культури Оксана Кухарук, начальник управління соціального захисту населення Оксана Торованин, заступниця начальника фінансового управління Галина Кіщук, в.о. директора Яремчанського центру первинної медико-санітарної допомоги Юрій Бодоряк та головний лікар Яремчанської міської лікарні Олександр Соколюк. Натомість Ворохта прибула надати свої пропозиції в повному керівному складі, включно зі священником – отцем Василем Михайлюком. Делегацію очолив селищний голова Микола Йосипчук. До її складу увійшли також заступник селищного голови Юрій Галик, секретар Ворохтянської селищної ради Ярослав Білоус, а також депутати Іван Зінов’єв, Іван Макійчук та Степан Стефанців.

Це було повне фіаско Яремче, яке на фоні добре підготовленої Ворохти виглядало мляво та непереконливо. Яремчанська делегація не змогла навести вагомі аргументи на користь створення ОТГ в межах чинної Яремчанської міської ради, окрім констатації очевидного факту, що відокремлення Ворохти і Татарова призведе до роз’єднання, а не об'єднання.

Більше переконань, які бодай би змусили людей задуматися над цією пропозицією, не кажучи вже про те, щоб пристати на неї, на жаль, не прозвучало. Результат не змусив себе чекати: пропозицію об’єднатися з Ворохтою підтримали 132 присутніх жителів Татарова на зборах, натомість за приєднання до Яремча проголосувало 18 осіб.
Тож процес децентралізації, нарешті, дійшов і до нас.

Правда, із сюрпризами і яремчанська влада, схоже, не знає, що тепер з ними робити. Поки що важко зі стовідсотковою гарантією спрогнозувати, чим ці всі сватання можуть завершитися: однією великою об’єднаною громадою чи розбитою в друзки Яремчанщиною.

Регіональна газета "Гірський кур'єр"


03.10.2019 9693 2
Коментарі (2)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1737
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1763
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1751
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5223 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2056 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1437

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

549

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

667

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

862

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

920
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1619
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3577
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10165
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26042
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10021 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7637
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

824
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1325
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

298
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1177
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

770
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1003