«Сталінградська битва» для мера?

 

 

18 грудня відбудеться друге пленарне засідання 31-ої сесії міської ради, яке обіцяє бути одним  з найбільш цікавих за останні місяці.


Нагадаємо, що вперше з часів незалежності у відставку може бути відправлений виконавчий комітет міської ради у складі 18 чоловік.


Вважається, що сьогодні МВК майже повністю контрольований міським головою, що дозволяє проводити йому потрібні рішення, навіть незважаючи на думку більшості, яку в міській раді представляє Свобода

 

Більше того, поведінка мера на останній сесії міськради свідчить про те, що він готовий йти у наступ та ще більше посилювати свої позиції за рахунок відчутного послаблення Свободи внаслідок недавнього корупційного скандалу.   Самовпевненість міського голови зростає щоразу і тоді, коли чергова спроба опозиційних до мера Батьківщини та Удару домогтися його дострокового зняття з посади незмінно розбивається об нерішучість (чи зацікавленість?) Романа Онуфріїва, який фактично контролює голоси свободівської більшості.

 

Саме тому прогнозовано, завтрашнє голосування стосовно долі міськвиконкому буде своєрідною Сталінградською битвою між мером і міською радою. Голосування стане доленосним для всіх учасників дворічних баталій. Зате якщо міський голова уникне долі фельдмаршала Паулюса і зможе вивести виконком з депутатського «оточення»,  можна очікувати безхмарного майбутнього для чиновників аж до кінця каденції мера. Якщо ж дійде до відставки міськвиконкому, варто найближчим часом сподіватися від депутатів продовження наступу і на крісло міського голови.

 

Інший варіант: якщо мера і не знімуть, то примусять здійснити кардинальні кадрові перестановки і серед його заступників, і в тих установах і комунальних підприємствах, які ще не контролюються свободівцями. 

 

Виходячи з цього, спробуємо спрогнозувати поведінку депутатських фракцій у  завтрашній сесійній залі.

 

ВО Свобода. Позиції фракції істотно ослаблені двома чинниками: згаданим вище корупційним скандалом і кадровим голодом. Адже дисципліновані лави свободівців втратили одразу трьох «бійців» - нардепа Марцінківа, лікаря Бережанського (на навчанні в Німеччині) та Колковського. Тепер у розпорядженні Онуфріїва не 34 голоси, а лише 31 (і то лише за 100%-кової явки свободівців). Хочеш не хочеш, доведеться забути про авторитарні замашки і домовлятися з іншими політичними силами. Крім того, свободівці вже двічі піднімали питання про дострокове припинення повноважень мера, однак далі гучних заяв справа так не пішла. Питання звіту виконкому з імовірною подальшою відставкою теж було ініційоване Свободою. Саме тому відставка всього складу МВК потрібна націонал-патріотам насамперед для підтримання власного реноме як рішучої та послідовної політичної сили, а також для посилення свого впливу у виконавчій гілці влади.  З огляду на це, прогнозуємо одностайне голосування свободівців за відставку міськвиконкому.

 

Фронт змін. «Фракція мільйонерів» налічує 9 депутатів, кожен з яких прагматично сприймає будь-які ініціативи колег з інших політсил виключно через призму власного зиску. Не дивно, що більшість «фронтовиків» вже давно переймаються «тиловими» питаннями, в чому їм активно сприяє саме міський голова. Так з подачі мера ринок сміттєвих перевезень був перерозподілений на користь АТП-0928, яке нібито контролюється «фронтменами» Кукурудзом і Гасімовим. Безперешкодно отримує чергові земельні ділянки під забудову Роман Василюк.  Керівником «Теплокомуненерго» мер призначив «протеже» Ігоря Прокопіва – Руслана Гайду. Прогнозуємо, що від Фронту змін за відставку МВК проголосує тільки Сергій Борзов.

 

Удар-Громадський Форум. Після недавнього об’єднання команди Юрія Солов’я з депутатами від Удару та Собору фракція у складі 6 депутатів стала третьою за чисельністю в міськраді. Втім, це ніяк не збільшило їх реальний вплив на процеси в сесійній залі. Все, що їм залишається - лише виступи «з приводу і без приводу» спікерів фракції – Солов’я та Чорноуса. Схоже, що для цієї «солодкої парочки» вибори не закінчаться ніколи, а прізвище Анушкевичуса й далі залишатиметься  найсильнішим подразником. Тому Удар оригінальністю не відзначиться: очікується одностайне голосування за відставку МВК.   

 

ВО Батьківщина. Фракція прибічників ЮВТ у міськраді після виборів 2010 року зменшилась утричі й налічує тепер лише 5 штиків. Попри задекларовану опозиційність до міського голови, годі було й сподіватися рішучих дій від сивочолих обранців, дехто з яких вже відбуває п’яту чи шосту каденцію у міськраді. Чого вартує лише постать БЮТівського ветерана Ярослава Бачкура. Кожен його виступ у сесійній залі викликає стійкі асоціації з іншим відомим політклоуном - В.Жиріновським. Схожість підсилюється і реальним конформізмом  показних «опозиціонерів». Всім відомо, що Владімір Вольфовіч в ролі придворного блазня є «зручним»  опозиціонером для Владіміра Владіміровіча, а насправді уміло підіграє Кремлю в усіх ініціативах. Аналогічну роль зручного (і «ручного») для Анушкевичуса виконує саме Бачкур на пару ще з одним довгожителем депутатського корпусу – Василем Бойчуком. Хоча й не виключено, що їх використовують «в темну». Пригадуєте, як конфліктував з мером у першій каденції тодішній секретар міськради? Конфліктує і зараз, але виключно на словах. Не виключено, що колишні опоненти вже давно знайшли порозуміння, але на людях і далі імітують ворожнечу. Тим не менш, у теперішньому виконкомі мирно працюють двійко БЮТівців – Троценко і Левенець. Саме тому не варто очікувати від Батьківщини голосування за відставку МВК. Припустимо, що для «збереження обличчя» депутати-ветерани ніби ненароком вийдуть із зали під час голосування. Єдиний, хто ймовірно підтримає відставку команди мера – «вічний опозиціонер» Стасюк.

 

Партія регіонів. У не надто популярній фракції міськради всього 4 депутати. Тим не менш, під керівництвом досвідченого партфункціонера Богдана Федьківа регіонали незмінно стають на захист міського голови. Прогнозовано фракція регіонів не буде голосувати за відставку МВК.

 

Наша Україна. З колись численної фракції у чинній каденції залишилось лише двійко депутатів, які ситуаційно підтримують рішення більшості. Тому тут прогноз однозначний: голосування в унісон із Свободою.

 

Прогнозуємо: відставку МВК, проте навіть завтрашнє голосування може нічого не вирішити, адже мер володіє правом «вето», подолати яке можна лише за наявності 41 голосу депутатів. А це для опонентів мера є досить проблематичним. Тож як і у Сталінграді – все тільки починається.

 

Антон Горішній

для Фіртки



17.12.2012 934 6
Коментарі (6)

Сашко 2012.12.17, 19:23
Сталінград притягнутий за вуха, а загалом текст - може бути)
Реаліст 2012.12.17, 20:31
Та ніц у них не вийде: Свобода поставить свою маріонетку Вітенка секретарем міської ради, а мер збереже свої кадри у виконкомі!
Микола 2012.12.17, 21:37
За законом України "Про місцеве самоврядування" - не підтримка звіту виконавчого комітету Радою тягне за собою розпуск виконавчого комітету. І тут вето міського голови аж ніяк не діє. Тому швидше за все - відставка таки буде!
11 2012.12.19, 21:20
Хто такий Антон Горішній? Явно людина не володіє ситуацією. І прогнозист з нього ніякий. Як показали події у міській раді Анушкевичус розвів "свободівців" як котят...
Місько 2012.12.20, 01:17
Видно вуха Головенського,бізнес-партнер Анушкевичуса.Всі погані,тілько пан Голова і "цинамонові" хрущі,тіпа місцеві масони,хорші.Чистої води джинса.
тролям ХВР 2012.12.21, 00:47
шо реаліст, шо даун 11... розведіть собі йаду в кружці і сьорбайте. оце для такої бидлоти люди щось роблять, хочуть,щоб було краще, а воно пустобрехом і здохне.
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

505
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10990 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1837
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1733
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2739
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4594

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

333

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1038

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1449

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1321
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1701
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1507
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1222
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

594
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

669
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1863
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2085 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20362
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

338
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

693 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

725
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1074