ШІСТЬ запитань Зіновію Шкутяку

 Кореспондент «ФІртки» задав традиційні ШІСТЬ запитань народному депутатові Верховної Ради України «нашоукраїнцю» Зіновію Шкутяку.

 

Про місцеві вибори говорять як про провал так званих демократичних сил, з чим повязаний такий низький результат «Нашої України» на Прикарпатті?

Я противник взагалі називати когось так-званими. Звичайно є певне розчарування у суспільстві. Таке розчарування завжди проводить до певної радикалізації. До таких процесів відношусь досить нормально, бо вважаю програш був, він мав місце. І після програшу треба обдумати і вияснити причини. Потім треба робити висновки. Тому я не вважаю, що сталась якась катастрофічна ситуація у нашій області з точки зору результату виборів. Результат виборів – закономірний для «Нашої України». Програш був в тому числі і для нашого голови партії, людини яка була президентом.

Причини загальновідомі – треба серйозно і багато попрацювати для того, щоб ми стали нацією, щоб ми до кінця розуміли небезпеки, які будуть дорогою нас супроводжувати.

Говориться про оновлення партії, такий напрямок підтвердили абсолютно усі ради. Триває підготовка до з’їзду «Нашої України», який має внести кардинальні зміни у програмні документи та Статут.

 

Чимало думали, що ви будете балотуватись на мерське крісло Івано-Франківська, принаймні у вас могли бути більші шанси аніж, скажімо, у Юрія Солов’я?

Те що не балотувався на посаду міського голови Івано-Франківська, є декілька причин. Був ряд претендентів з якими я ні в якому випадку не міг вступати в конкуренцію. Той же Юрій Соловей, той же Павло Андрусяк, той же Руслан Марцинків, в якійсь мірі Володимир Балагура.

Ми довго з ними працювали, десь вони розпочинали разом із мною політичну діяльність, були в одній партії. З іншої сторони, все-таки думав, що оновлення має прийти зі сторони молодих політиків. Але якщо надалі так погано працюватимуть, то можливо я колись піду на це. Все може бути в житті.

 

Місцеві політологи жартують, що сімя Шкутяків на Прикарпатті показала найкращий результат на виборах, мається на увазі, окрім вас, вашого сина Петра Шкутяка та зятя Олега Коржака, які стали депутатами…

Знаєте, дуже важко коментувати такі речі, бо що б не сказав, комусь завжди буде здаватись, що я не щиро говорю. У 2007 році, коли був на виборах у Донецьку, то тут був керівником обласного штабу Микола Круць і керівником міського виборчого штабу – Олег Коржак.

Я ніякого відношення до того не мав, і після того його міські партійці вирішили обрати керівником партійної організації міста. Знову-таки я навіть десь у душі був проти цього, але після виборів вони сказали, що ми хочемо його бачити на цій посаді.

Що стосується мого сина, він йшов по мажоритарному округу у Долинському районі. У списку «Нашої України» він був на такій відстані, що ніяк не міг пройти. Він переміг досить впевнено. Я як його батько до цього абсолютно ніякого відношення не маю. Вважаю, якщо люди його підтримують, то це дуже добре, і мені приємно. Рідко вникаю у його роботу, тому що специфіка там своя, але я не говорю, що ми взагалі не розмовляємо на якісь теми.

 

Сьогодні представники «Нашої України» у Верховній Раді не займають активну позицію, чому вам не вдається впливати на ситуацію?

На жаль, сьогоднішня більшість у Верховній Раді України зайняла таку позицію, що з опозицією рахуються тільки, коли їм потрібно. Владні сили і опозиція, і коаліція яка там є, сьогодні в демократичному суспільстві не можуть бути ворогами. Можна мати різні думки, але бути партнерами з точки зору розвитку їхньої батьківщини. У нас залишилось таке сприйняття: я начальник, ти – дурак, коли ми попали до влади, то ми не будемо звертати на вас уваги. Що стосується конкретно тих одинадцяти чоловік, що є членами партії «Наша Україна» у ВР, ми в опозиції до більшості у ВР, а не до України. Якщо вони зроблять щось добре, не відмовляємось в тому їх підтримувати. З іншої сторони сьогодні робляться кроки, що викликають стурбованість нашої партії у гуманітарній, паливно-енергетичній сфері та інших.

Демократичним силам зараз вкрай необхідне об’єднання. Але так-звана «заява про об’єднання демократичних сил», що з’явилась на днях, зокрема на сайті Грищенка, – формальна. Гриценко і Катеринчук вже давно у БЮТі. Ми вважаємо, що керівництво БЮТу зробило багато для того, щоб була сьогоднішня ситуація. Хоча я не відношу це ні до одного рядового члена всіх тих партій.

 

ВО «Свобода» сьогодні має найбільший рейтинг у західній Україні, якщо Олег Тягнибок запропонує вам йти від своєї політсили на наступних виборах до ВР?

Якщо я буду балотуватись, то тільки від «Нашої України», але про це говорити ще рано. Можливо зміниться законодавство і будуть якісь блоки. Контакти ми не втрачаємо, не тільки я особисто, а й наша партійна організація з усіма політичними силами у тому числі і з ВО «Свобода».

Проте, розумію, що сьогодні нам не потрібно радикально налаштовувати суспільство, можливо необхідний компроміс, але за рахунок своїх інтересів. Недругам України важливий розкол держави. Про об’єднання усі говорять, думаю Ющенко поплатився своїм рейтингом, тому що шукав точки об’єднання вже і зараз. Він якраз за свій рахунок йшов на компроміс. Розумію, що абсолютної єдності вже не буде, але партії повинні до цього прагнути.

 

Роман Ткач назвав нинішню владу окупаційною, а ваш син залишається головою Долинської РДА…

Я не можу сьогодні вийти і сказати вчителям, щоб вони розрахувались із роботи, бо міністром сьогодні є Табачник. Думаю, голови РДА мають чесно працювати. Якщо буде така ситуація, коли мій син змушений буде поступитись своєю совістю, вважаю тоді він має подати у відставку. Ця ситуація не стосується тільки його, ми живемо у своїй державі і повинні чесно робити свою роботу.

 


14.12.2010 Марія ПЕТРІВ 1678 3
Коментарі (3)

Я 2010.12.14, 22:49
Для компромісів в критичний час є якась межа, коли треба вчинити дію. А така вічна компромісність і привела до повної втрати підтримки. Люди не є глибокими фахівцями в політиці, але все таки бачать, розуміють, відчувають... Радикальний, але щирий Саакашвілі рухається по краю межі, але робить добру справу і люди його підтримують (навіть зі зброєю)! А "Наша Україна" немає майбутнього - розгубила кредит довіри, більше воюючи з Тимошенко ніж з проросійськими антидемократичними силами. Прописна істина - де двоє воюють, виграє третій. Вихід - негайний пошук справжнього українького лідера чи політсили, повне об*єднання навколо нього і підтримка. Скільки ще шансів треба втратити, щоб дійшло до гетьманчиків різного калібру?
помідор 2010.12.15, 14:42
Шкода, шо Шкутяк не пішов у мери....Жоден з кандидатів не тягне на народного обранця
Jozef 2010.12.16, 15:21
Питання до Я.Хто би мав провадити ті пошуки лідера і визначати його справжність? Друге:Хто би мав об"єднуватись і на яких засадах? Ви,що не вкурюєте, що де два українці,там три гетьмани. Потрібен лідер на кшалт Ст.Бандери,Піночета чи Генерала Де Голя? Найбільший сміх викликає уркаїнський "військовий лідер" зразка міністера Гриценка. То де ж той український Генерал Чупринка? АУ.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

637
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1860 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1117 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

541
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6892 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11365 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

321

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1057

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1100

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1096
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

266
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1068
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

835
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

729
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

653
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2937
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4425
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18427
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

296
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

341
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

651
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

756