Що потрібно знати про підвищення ацетону у дитини? Консультація сімейного лікаря

Дитячий організм, на відміну від дорослого, постійно вдосконалюється і розвивається, тому на початковому етапі життя органи можуть функціонувати не в повній мірі.

Перезбудження, перевтома, хвороби, голодування і т. д.  викликають у дитини підвищену потребу в енергії. Часто це призводить до проблеми порушення обміну речовин, через що проявляється накопичення ацетону у дітей.


Що ж таке ацетонемія?

Ацетонемія - це особливий стан організму, який виникає при порушенні обміну речовин, і пов’язаний він зі зменшенням запасів глікогену, необхідного для виробництва енергії. Перше джерело, з якого дитина отримує енергію - глюкоза в крові. Але, на жаль, вистачає її на кілька хвилин. Далі організм дитини звертається до іншого джерела – глікогену.  Але і цього не досить, щоб забезпечити дитячий організм енергією. Потім дитячий організм звертається до «важкої артилерії» - жирів. Але, жири не можуть відразу перетворитися в необхідну енергію, тому спочатку утворюються проміжні речовини. Їх ще називають кетонові тіла (ацетон, ацетооцтова і бета-окімасляна кислоти), які утворюються у печінці. У невеликій кількості ці компоненти необхідні організму, тому що вони є джерелом енергії. Переважання кетонових тіл ( ацетону і кислот ) викликає інтоксикацію і токсичну дію на центральну нервову систему й інші органи.

Причиною підвищення ацетону в організмі дитини можуть стати такі фактори:

  • нераціональне харчування;
  • порушення роботи печінки і вироблення ферментів;
  • дисбактеріоз кишечника;
  • порушення роботи підшлункової залози;
  • тиреотоксикоз, або надлишок гормонів щитовидної залози;
  • наслідки перенесених інфекцій та ГРВІ;
  • нервово-артритичний діатез.

Ознаки підвищення ацетону у дитини:

  • одним з перших проявів ацетонемічного синдрому - запах ацетону в повітрі, що видихається. Але, варто зауважити, що це не той запах ацетону, яким знімають лак із нігтів. Він нагадує запах прілих яблук або кислої капусти;
  • запах ацетону у сечі дитини;
  • загальна слабкість;
  • нудота, рвота;
  • біль у животі;
  • відсутність апетиту;
  • підвищення температури;
  • блідий колір обличчя, синці під очима.

Що ж відбувається з дитячим організмом?

У результаті такого стану виникає перше замкнене коло: блювота призводить до втрати рідини, а об’ємне пиття провокує блювоту, що знову призводить до втрати рідини. Друге замкнене коло: дитині потрібна енергія, яку вона може отримати з їжею, але апетиту немає, і дитина починає голодувати. Це призводить до розпаду жирів і ще більшого утворення кетонів, які пригнічують апетит. Якщо не розірвати ці замкнуті кола, які підсилюють одне одного, то стан дитини починає різко погіршуватися.

Що робити при виникненні ацетонемії?

Звісно, найкраще лікування - це профілактика. Тому обов’язково треба давати дитині після фізичного або емоційного навантаження і на початку розвитку хвороби (ГРВІ, бронхіт і т.д.) глюкозу у вигляді рідини (солодкий чай, компот) або таблеток (глюкоза з аскорбіновою кислотою), або льодяників (не шоколад, оскільки там багато жиру).

Якщо ж цей момент проґавили, і в дитини з’явився запах ацетону з рота, тоді у першу чергу слід перевірити рівень ацетону в сечі. Для цього використовують спеціальну тест-систему на ацетон у вигляді смужок. Ці смужки можна придбати в аптеці. Треба взяти одну смужку і опустити в сечу дитини. Через кілька хвилин уже можна оцінити результат.  Якщо смужка змінить свій колір з білого на фіолетовий, то у дитини ацетон. На упаковці тест-системи є шкала, за допомогою якої за кольором можна дізнатися ступінь ацетону,  тобто чим інтенсивніший колір, тим вищий вміст кетонових тіл у сечі (від + до ++++).

Якщо у дитини з’явився запах ацетону з рота або тест-смужка позитивна (+, ++), але ще немає блювоти, тоді треба вживати глюкозу у вигляді рідини. Тобто можна дати пити відвар з родзинок (1 ст. ложка на 200 мл окропу, запарити і настояти 1 год) або компот із сухофруктів.

Якщо ж у дитини ацетон ++,+++ і є блювота, тоді краще відразу звернутися до лікаря, адже як і будь-яке інше захворювання, ацетонемію слід викорінювати в початкові хвилини її прояви, оскільки тривала присутність токсинів робить згубний вплив на організм. Та пам’ятайте, що самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!


Ольга Луговська – сімейний лікар

медичного центру «Оксфорд Медікал»

вул. Василіянок 1, вул. Незалежності 93А;

тел: (067) 3 777 299, (050) 3 777 299


24.01.2019 7197
Коментарі ()

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5195 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1833 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4041 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3167 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7955 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20288 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

271

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

815

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1909

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2387
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

182
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

690
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

472
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18373
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

971
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1211 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6096 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23385 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

288
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

984 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1163 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

492