Родичі загиблої у ДТП 23-річної калушанки звинувачують лікарів та планують судитися

Четвертого травня у Калуші сталась аварія, у якій постраждали чотири людини. Одна з потерпілих, 23-річна Анжела Романів померла згодом у лікарні. Медики стверджують, що зробили все можливе, проте рідні померлої дівчини переконані, що її можна було врятувати.

Дорожньо-транспортна пригода трапилась у Калуші на вулиці Степана Бандери. За інформацією поліції, 25-річний мешканець району на автомобілі «Опель Вектра» виїжджав із другорядної дороги на головну. Він не обрав безпечної швидкості руху, не надав переваги іншому транспорту та допустив зіткнення з автомобілем «БМВ», яким керував 19-річний калушанин, інформує Фіртка з посиланням на Галицький кореспондент.

У результаті ДТП постраждали водій «Опеля» та його пасажири 1996, 1999 та 2003 року народження. Їх госпіталізували з місця аварії в Калуську центральну районну лікарню.

Водіїв перевірили на стан алкогольного сп’яніння, вони були тверезими. За фактом аварії правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 286 ККУ (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження). Після смерті 23-річної дівчини статтю перекваліфікували на ч. 2 ст. 286 ККУ (ті самі дії, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження).


20-річна Іванка Романів – молодша сестра померлої 23-річної Анжели Романів. Вони обидві потрапили в ту жахливу ДТП. У молодшої сестри були легші травми, а старшій не пощастило. Іванка каже, що їх везли до лікарні різними каретами швидкої допомоги, тому про те, що було з сестрою одразу після аварії, вона не знає. У неї самої діагностували струс мозку, але не пам’ятає, як їй проводили обстеження. Каже, що прийшла до тями у палаті, коли її відвідав знайомий.

Попри травму, Іванка більшість часу в лікарні проводила біля сестри. «Коли я зайшла в палату, вона лежала. Була при свідомості. Це було вночі», – розповідає вона. Від сестри відходила тільки тоді, коли біля неї з’являлися лікарі.

У той день, 5 травня, вона також була біля Анжели. Розповідає, що, коли сестра вмирала від болю, приходила медсестра та давала знеболювальні. «Вона не могла плакати, не мала сили, але кривилась, казала, що її болить і що вона не витримує. Приходила медсестра і колола їй знеболюючі. Їй ставили крапельниці, а вона не витримувала цього, просила, аби я покликала когось, щоб їх зняли», – згадує дівчина.

Найбільше потерпіла скаржилася на біль у животі та в грудній клітці. Їй було важко дихати. Іванка каже, що знеболювальні не допомагали, але медсестра казала, що так має бути, і попросила купити сильніші. Про стан Анжели, як зазначає сестра, докладно ніхто нічого не пояснював: спершу розповідали одне, потім говорили інше.

«Вона весь день пролежала у ліжку, вмирала від болю, і аж увечері її взяли на операцію, – наголошує дівчина. – Я не знаю, чому вони так тягнули».

Молодша сестра згадує, що Анжелі зробили розріз на животі, бо всередині зібралася якась рідина. Потім два лікарі їй пояснювали, що в Анжели внутрішні органи забиті, звернули увагу на яєчники й казали, що з ними ще до аварії були проблеми. Також не все гаразд було із сечовим міхуром і легенями.

«Казали, що вона пробувала дихати самостійно і на ранок її мали би перевести в палату», – зауважує дівчина. Проте вранці лікарі повідомили, що Анжела у важкому стані і її перевели в реанімацію.

Відтоді до Анжели нікого більше не пропускали, інформацію про її стан родичі намагалися дізнатись через знайому, яка працює в лікарні. Від неї вони дізналися, що Анжела вся посиніла і їй треба буде робити переливання крові.

«Після операції сказали, що серце в Анжели в порядку, але коли перевели в реанімацію, то говорили, що воно теж пошкоджене. Я не розумію, чому вона весь день пролежала. Кажуть, що у неї були травми, не сумісні з життям. Якщо це було б так, то вона б померла на місці. А вона протрималася після ДТП ще всю ніч та день, і аж ввечері її забрали на операцію. Якби були такі смертельні травми, вона могла б загинути на місці. Але вона лежала, і її годували тими знеболюючими, а нас – марними надіями», – плаче сестра.

7 травня дівчина померла.

Друг сім’ї Юрій Паращак розповідає, що Анжелу все боліло, вона не могла повернутись:

"Боліло у ділянці хребта та спини. Лікарі казали, що все пройде, мовляв, зараз вони тут залікують, випишуть додому, вона буде лежати на твердому і все стане на своє місце".

За його словами, вночі Анжелі було погано, її знудило. Медсестра перебувала в іншій палаті. Коли їй розповіли, що сталось, та відповіла, що треба прибрати. Юрій побачив, що сам не впорається, тому ще раз пішов до медсестри. Тільки після цього покликали санітарку.

"Ми питали, чи треба якісь ліки, гроші, імпортні медичні препарати. Нам казали, що держава всім забезпечує, а якщо треба буде щось, то скажуть. Казали, аби купляли тільки знеболюючі. Спочатку нам нічого не розповідали, а потім пояснили, що в Анжели побитий таз та легеня, зламані ребра. Вона кричала, що її болить у животі. Їй робили УЗД, казали, що все буде добре, що все полікується, і далі кололи знеболюючі, крапельницю постійно ставили", — каже Юрій Паращак.

Він зазначає, що лікарі після операції пояснювали, що в сечовому міхурі був гній, тож його вичистили, перевірили, чи він не пробитий, та просушили черевну порожнину. Після цього Юрій поїхав додому, а коли згодом подзвонив Іванці, то дізнався, що Анжела в критичному стані.

"Лікарі казали, що у неї з серцем все добре. Але коли судмедексперт повідомив причину смерті, то виявилось, що в неї сечовий міхур тріснув і з серцем були проблеми", — зауважує Юрій.

За словами Іванки Романюк, сім’я померлої має намір подавати до суду на медиків.

Медичний директор Калуської ЦРЛ Наталія Кінаш стверджує, що лікарі діяли відповідно до протоколу. При госпіталізації провели комп’ютерну томографію, перевірили голову, грудну клітку, зробили УЗД черевної порожнини і відповідно до стану надавали допомогу. Медик каже, що у дівчини була політравма, ушкодження внутрішніх органів, множинні переломи кісток. Стан був важкий і поступово погіршувався.

"За Анжелою спостерігав досвідчений хірург, який уже багато років працює у нас в лікарні. Підозрювали внутрішню кровотечу, бо у неї падав тиск", — наголошує Кінаш.

За її словами, щоб щось не пропустити, вирішили провести оперативне втручання. Кровотечі не виявили, але стан дівчини залишався важким. Вона постійно приймала медикаменти та вазопресори.

"Я про цю дівчину знала, сама ходила на огляди. Є всі записи, і всі спеціалісти були задіяні при наданні допомоги. За нею спостерігали постійно. Ситуація, коли нас звинувачують у смерті близьких, досить типова. Ну, що ми можемо сказати? Це їхній біль, їхнє горе, вони шукають причину, на кого б перекласти вину за таку трагедію. Ми вважаємо, що все зробили за протоколом. Якщо не подобається, то є правові схеми, як вирішувати цю ситуацію. Встановлять вину, тоді можна буде нас звинувачувати", — каже Наталія Кінаш.

Медик зауважує, що особисто до неї скарг ніяких не надходило. Якби не надавалася адекватна допомога, то можна було звернутися до завідувача відділення, до генерального директора чи до неї як до медичного директора. Причину смерті дівчини без належного дозволу медичний директор Калуської ЦРЛ назвати відмовилася, проте наголосила, що висновок судмедекспертів збігався із їхнім діагнозом.


25.05.2020 1569
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1938
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1846
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1843
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5445 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1499

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

723

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

783

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

978

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

993
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1758
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3667
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10242
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26126
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10168 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7700
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

880
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

175
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

242
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

370
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1263
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

865