Ризик захворіти Covid-19 у травні залежить від ваших генів

Вчені усього світу працють над розкриттям таємниці різко мінливих симптомів захворювання.


Деякі люди відчувають Covid-19 як легку застуду, а інші взагалі не виявляють ніяких симптомів. Проте є тисячі осіб, які хворіють і помирають. Вчені наполегливо працюють над тим, щоб зрозуміти основні причини таких величезних розбіжностей у симптомах та результатах. Ніхто ще не знає відповіді. Одна теорія базується на тому, що відповідь зафіксована глибоко в нашій генетичній структурі.

Ми знаємо, що вік і основні показники здоров'я, такі як гіпертонія, відіграють велику роль у визначенні того, як люди перенесуть контракт з Сovid-19. Але вони не пояснюють широке різноманіття симптомів. Вивчення генетики вірусу та людей, які є більш чутливими до SARS-CoV-2, може не тільки допомогти виявити та захистити осіб, які піддаються більшій небезпеці, але й допоможе прискорити лікування та розробку лікарських засобів.

"Що саме робить одних людей дуже хворими, а інші майже не хворіють? Є дві основні гіпотези, - говорить Карі Стефанссон, керівник deCODE Genetics, ісландського дочірнього підприємства Amgen Inc., який провів наймасштабніші дослідження вірусу на сьогодні. Одна - генетична послідовність самого вірусу: деякі штами роблять людей більш хворими, ніж інші, каже він. Інша: унікальна генетика кожної людини, яку підкошує хвороба".

Деякі гени людей можуть просто зробити їх більш вразливими до тяжких захворювань, тоді як генетика інших може чинити опір. Загальновизнано, що наші гени відіграють певну роль у тому, як ми реагуємо на вірусні інфекції. Зрештою, одна мутація гена CCR5, наприклад, робить тих, хто його переносить, стійкими до вірусу імунодефіциту людини або ВІЛ.

Певні генетичні варіанти, особливо в генах, що впливають на імунну систему, схоже, схиляють людей до ряду інших інфекційних захворювань. В одному з досліджень 2017 року було розглянуто 23 поширені інфекції, включаючи вітрянку, оперізуючий лишай та герпес, і виявлено гени, які, здається, збігаються з багатьма з них.

Стефанссон та інші вчені підозрюють, що генетичні зміни людини можуть зіграти подібну роль у людей, які страждають від Covid-19. Існує кілька ранніх ознак цього з новим коронавірусом. Рецептор, який він використовує для проникнення в клітини-господарі, який називається АСЕ2, може бути присутнім у різних людей залежно від їх генетики та зовнішніх факторів, таких як ліки, які вони приймають.

В останні тижні зусилля у дослідженнях зосередженні на вивченні генетичних особливостей реакції людського організму на вірус. Це співпраця сотень вчених у десятках установ, які проводять понад 100 досліджень, спрямованих на вивчення генетики людей, заражених SARS-CoV-2. "На жаль, ми не розуміємо, чому існує велика різниця між особами, які реагують на Covid-19", - сказав Ерік Тополь, директор Науково-дослідного інституту Скриппса в Ла Джолла, Каліфорнія. "Поза межами теорії, поки що дуже мало даних".

Встановлення вентилятора поруч із ліжком пацієнта у відділенні інтенсивної терапії у лікарні Парижа, Франція, 15 квітня.

Фотограф: Натан Лайн/Bloomberg

Сподіваємось, що подібні докази будуть найближчим часом. Фармацевтична компанія Amgen працює над розробкою нових методів лікування коронавірусом, які використовують антитіла для нападу на вірус. Дослідження deCODE повідомлять про цю роботу, надаючи генетичну інформацію про пацієнтів, які раніше були заражені. ДНК-тестувальна компанія 23andMe Inc. також розміщує свою велику кількість генетичних даних, щоб допомогти зрозуміти, як працює вірус. Компанія буде обстежувати клієнтів, які уклали контракт, і шукатиме спільності серед тих, хто зазнав суворої реакції.

Є кілька очевидних областей геному, які слід почати вивчати, сказав Адам Аутон, головний науковий співробітник 23andMe, але це лише в перші дні. "Це гра з цифрами", - сказав він. "Навіть 23andMe не має достатньо даних, щоб зрозуміти генетику Covid-19."

"Якщо ми зрозуміємо, чому деякі люди відчувають цитокінові бурі, ми зможемо краще лікувати їх", - сказав Акіко Івасакі, імунолог з Єльського університету. "У нас немає раціонального способу розробки терапевтичних засобів. Ми просто даємо ті ж препарати людям, сподіваючись, що вони подіють. Якщо ми зможемо перейти до молекулярного рівня розуміння, ми будемо набагато ефективнішими".

Діти з менш розвиненою імунною системою можуть бути менш вразливими. Дані від deCODE свідчать, що жінки також можуть відчувати важкі симптоми рідше. Найбільш уразливі чоловіки та люди із захворюваннями, пов'язаними із запаленням. Багато з цих станів також мають генетичну складову.

Лікарі NYU Langone Health у Нью-Йорку проаналізували понад 4000 пацієнтів, госпіталізованих із Covid-19, коли через вірус закрили місто. Тих, хто старше 65 років або значно перевищили вагу (мали зайві 80-100 кілограмів), швидше за все госпіталізовувалися. Пацієнти із низьким рівнем кисню та ознаками запалення на лабораторних тестах, швидше за все, були критично хворими.

Найдивовижнішим відкриттям стало встановлення тісного зв’язку між ожирінням та критичним перебігом хвороби, - сказав провідний науковий співробітник Крістофер Петріллі, доцент кафедри медицини. Пацієнти із зайвою вагою, які не досягли 60 років, вдвічі частіше потребували госпіталізації, ніж їхні однолітки з нормальною вагою, в той час як ті, хто страждав ожирінням, втричі частіше потребували інтенсивної терапії, як показало дослідження.

Результати мають сенс, оскільки ожиріння є прозапальним станом: люди, які мають зайву вагу, мають більш високий рівень імунної відповіді та запалення, сказав Петріллі.

"Це без сумніву пов'язано з генетикою", - сказав він. Генетика відіграє важливу роль у розвитку вашої імунної системи. Це поєднання усього, до чого ви були схильні в минулому, а також інших факторів, таких як ожиріння".

Три найпотужніші фактори ризику важкої форми захворювання мають генетичний компонент: високий кров'яний тиск, ожиріння та діабет.

Штат Нью-Йорка, який пильно стежить за людьми, які померли від Covid-19, виявив, що майже 90% мали супутні захворювання. Найпоширенішими є високий кров'яний тиск, виявлений у 56% із 10 834 смертей до 13 квітня, діабет, високий рівень холестерину та хвороби серця.

Стефансон з deCODE заявив, що надзвичайна мінливість вірусу пояснює його міць та стійкість.

"На більшість людей вірус впливає м'яко, тому вони можуть поширювати інфекцію, але є підгрупа населення, яка важко хворіє. Це і сильно заразно, і дуже смертельно », - сказав він. "Це просто погана комбінація."

за матеріалами Bloomberg


24.04.2020 7631
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

562
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1746 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

523
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6870 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11323 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

300

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1031

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1076
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

238
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1045
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

811
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

678
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2907
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4408
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18403
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

257
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

324
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

633
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

735