Ритми політики: що буде до 2015 року


Україна, здобувши державність у 1991 році та розмінявши третій десяток незалежності, на жаль, ще має безліч проблем, які аж ніяк не сприяють її утвердженню як нації та держави.

 

Сьогоднішній правлячий клас, сформований передусім із представників радянської номенклатури, досі не зміг виробити модель ефективної та успішної держави та досягти консенсусу щодо різного роду суспільних проблем.

 

Тому, що буде з нами далі, цікавить мабуть кожного, навіть тих, для кого політика закінчується переглядом новин і черговим здивуванням: “що ж знову вони там витворяють”. Відтак, чи буде наше майбутнє стабільним і перебдачуваним, спробуємо проаналізувати.

 

Чекати зміни політичної еліти, яка зараз перебуває при владі навряд чи доведеться. Навіть із тих міркувань, що у “молодого” покоління політиків ще немає чіткого уявлення стосовно майбутного України, що довели події, пов'язані з першим засіданням Верховної Ради. Звісно, це все справа часу, але тепер, коли в країні моральних авторитетів нації можна перелічити на пальцях однією руки, ця проблема залишається дуже гострою.

 

На фоні постійного зменшення населення України, коли ми вже “дотягуємо” до 20% населення, котрим більше 65 років, а частка працездатних – майже 47%. Тому навантаження на останніх постійно зростатиме, зміщуючи акценти із підтримки молоді на підтримку старшої категорії людей. Це – прямий шлях до популістської політики Уряду, хто б ним не керував. Такий “подарунок” буде змушувати формувати бюджети проїдання, а не розвитку.

 

Тому не важко здогадатися, що за такі умови сприяють міграції молоді та кваліфікованих працівників за кордон у пошуках кращого життя. А запровадження ринку землі може взагалі підірвати “осердя українського духу” – село, яке в усі часи було надійною підпорою української державності.

 

Тут ще варто не забути рівень корупції, ефективність судової системи, протестні настрої суспільства, нерозв’язані проблеми, ставлення до України міжнародної спільноти, і ще і ще…

 

Звичайно, описана ситуація сприятлива джля формування “відповідального типу виборця”, оскільки все більше людей ставатимуть соціально залежними, незаможними, а відповідно підтримуватимуть популістську риторику політиків та охоче їх підтримуватимуть. А це – ще один крок до суспільної байдужості та соціальної апатії. Головне, щоб вижити, прогодуватися, а “моя хата скраю”.

 

Звідси і виправдання “сильної руки” при владі  також величезна імовірність вибуху соціального незадоволення. 

 

Тому, поки не видно дійсно нових політичних гравців з альтернативним проектом розвитку країни (реальним, а не декларативним). Поки рівновага присутня, принципові розходження типу “захід-схід”, мовні непорозуміння не мають під собою підґрунтя, а тільки ідеологічно-популістське підґрунтя.

 

Головна проблема полягає у тому, що описані вище факти програмують політиків на тактичні дії, які виключають стратегію, а тому “маємо те, що маємо”.  

 

З огляду на те, що народ – не просте збіговисько індивідів, а його розвиток має певні закономірності, спробуємо проаналізувати, що нас чекатиме.

 

Під час прогнозування політичних процесів часто використовують “Принцип чотирьох фаз”, який означає, що розвиток суспільних інститутів та ідей функціонує у вигляді циклів. Перший – генерування і формулювання ідей, другий – створення діючого прототипу (чорнового зразка), третій – перевірка життєдіяльності прототипу (системна криза), четвертий – вирішення кризи і перехід на вищий рівень організації.  Їх тривалість визначається співвідношенням 3:2:1:4. Тому фази повторюються відповідно кожні 6, 4, 2 та 8 років. Кризова фаза є найкоротшою, фаза стабілізації після кризи – найтривалішою. Найкоротша фаза – третя є найбільш аморальною та беззаконною.

 

Тепер щодо практики. Якщо подивитися на новітню історію України, то дійсно можна прослідкувати чітку почерговість циклів відповідно до подій, що мали місце і тут можна побачити, що усі вони дійсно мали закономірність, а значить відбувалися не стихійно і випадково, а мали своє пояснення.

 

Отже, проголошенню Незалежності України передувала “перебудова” – тому 1984 рік візьмемо для початку (фаза перша). Після Юрія Андропова (1984 р.) до влади прийшов Михайло Горбачов (1985 р.), відтак ідея Незалежності України, що вважалася утопічною, почала звучати інтенсивніше. Основними діючими особами на цій фазі були романтики, “вічні революціонери”, поети, діячі культури.

 

Наступна фаза розпочалася у 1990 р. прийняттям Декларації про суверенітет України. Держава Україна як така “відбулася”. Основною діючою фігурою цього періоду був Леонід Кравчук. До кінця другої фази її місія була виконана – на політичній карті світу постала нова незалежна держава Україна, хоча вона залишалася “совковою” за своєю суттю.

 

Третя фаза – фаза гострої кризи розпочалася у 1994 р. перемогою Леоніда Кучми на президентських виборах. Тут ситуація тільки погіршувалася: зростали зовнішні і внутрішні борги, різке соціальне розшарування. Проте ця ситуація розвіяла багато псевдо ринкових та псевдодемократичних ілюзій суспільства, засвідчила безперспективність старих підходів, та переконала народ розраховувати лише на власні сили.

 

Четверта фаза – 1996 р., коли було прийнято Конституцію України, запроваджено гривню, обрано Конституційний суд. Тут характерним є вимушене пристосування людей до корупції, тіньової економіки. Різні політичні сили почали усвідомлювати, що “совковий титанік” починає тонути, причому надії на порятунок немає навіть у “пасажирів першого класу”. На перший план почали виходити такі фігури, як Валерій Пустовойтенко, Павло Лазаренко, Олександр Омельченко, Віктор Ющенко.

 

На цьому цикл був завершений і після його закінчення Україну чекали нові події.

 

Початок нового циклу. Перша фаза припала на 2004 р. Цей рік відомий значним зростанням рівня незадоволення і перенесенням протестних настроїв на Майдан і перемогою Віктора Ющенка на Президентських виборах. Це був період очікувань і сподівань. Можливо, завищених очікувань, які не справдилися. Тому розчарування було великим. Основними фігурами у цій фазі були Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Віктор Янукович.

 

Друга фаза – 2010 р. - ознаменувався перемогою Віктора Януковича і нових реалій, у яких опинилася Україна. Виявилося, що президентська команда не готова підтримати прозахідний вектор у зовнішній політиці. У відносинах з Росією теж вийшло не найкращим чином, та й у внутрішній політиці питань залишається чимало.

 

Тому, коли більшість оглядачів та коментаторів наступні важливі зміни пов’язують із 2015 роком – роком Президентських виборів, то цілком можливо, що все вирішиться швидше, принаймні на один рік.

 

Саме на 2014 р. випадає третя фаза – також “фаза кризи”. Можна прогнозувати, що це може спричинити як парламентська криза, що означатиме дострокові вибори, або рівень критичних настроїв досягне опогею і варто очікувати на більш радикальніші заходи.

 

Четверта фаза – 2016 р. – фаза стабілізації, що закінчиться у 2024 р.

 

Так це буде, чи не так – покаже час. А поки що це лишень прогноз.

 

Сьогодні у нашій країні накопичилося безліч проблем, вирішення яких є нагальним. Самі українці часто звикли нарікати на владу, хоча прекрасно розуміють, що зміни необхідні. Тому нам самими просто необхідно поміняти свою поведінку у ставленні до самих себе, до держави, до суспільства. Саме до суспільства, яке повинно народжувати нових лідерів. Постійна зміна “старих-нових-старих” лідерів не принесе нічого нового, окрім розчарування.

 

Як кажуть: чим далі має летіти стріла, тим сильніше треба напнути лук.

 

Політолог Тарас Лутчин,

спеціально для АН "Фіртка"


20.12.2012 Тарас Лутчин 895 33
Коментарі (33)

Пфф 2012.12.22, 21:38
Я от не розумію вашого поділу на фази, як на мене вони не відповідають дійсності
Микола 2012.12.20, 21:47
СЕтімНадаШотаДєлать
немо 2012.12.20, 22:02
цікаві припущення. якщо добре подумати, то все логічно. Але а я прогнозую, що таки у 2015 році буде найцікавіше. нас сто відсотків очікує протистояння на виборах президентських тягнибока і януковича. а чого б іще регіонам так зараз свободу піарити...
тол 2012.12.20, 22:25
дійсно цікава спроба налізу, недавно Єшкілє казав, що десь 2015-2016 році нас чекає глобальна фінансова криза, так, що цікаваі будуть роки і для України
тролям ХВР 2012.12.21, 00:33
немо, шоб тебе так твоя жінка піарила, як риги Свободу.
немо 2012.12.21, 07:50
Шановний "тролям ХВР", прийде час і згадаєте мої слова... а те, що Україна підходить до межі - це правда, ресурси виснажені, Росія вже придумала для нас блан Б, Європа тепер чухається в голову. А ми як завжди - на роздоріжжі... Чомусь думаю, що нічого доброго з усієї нашої політики знову не вийде...
Her Holocaust 2012.12.21, 08:31
Автор, пекельний сатана, смалиш, пиши ще!
Ольга 2012.12.21, 08:37
Написано класно. Хотілось би, що б автор нас потішив ще якимось прогнозом. І Фіртка молодець, що залучає дописувачів. Цікавіше стає читати.
Марек 2012.12.21, 10:21
Було б непогано подібний прогноз на місцевий рівень збацати
Неля 2012.12.21, 10:29
Ага, розписати що й по чому у нас в області чи місті має бути...Автору на замітку!
Галина 2012.12.21, 11:04
З першою частиною статті можна цілком погодитися. Що стосується методології "чотирьох фаз" то в "Країні чудес (або дурнів)" закони не працюють. Або працюють навпаки. Проблема в тому, що декларована ідея "Незалежність (державність) України" досі залишається лише декларацією, яка жодним чином не наповнюється бодай ідейним змістом. Не було її і в 1990-х. ПЕРША ФАЗА ЩЕ НЕ ВІДБУЛАСЯ ((((. Так, деякі елементи першої фази в наявності, але ніяк не на державно-політичному рівні. Відповідно, всі інші фази ... З іншого боку, "під" декларованою ідеєю, приховано, а інколи явно функціонують інші ідеї, які інколи системно опрацьовуються, а інколи просто латентно "чекають свого часу". В 1990-х - це демократія, ринок, капіталізм, зараз ЄП та Євроінтеграція... Головна проблема, як на мене, в тому, що досі не взято на себе відповідальності в державотворенні, а переважає гойдання "за вітром".
ВибийГлаз 2012.12.21, 11:37
А коменти цензуряться: "Введіть правильно цифри на малюнку!"(стільки б правильно не вводив, все одно)
ВибийГлаз 2012.12.21, 11:44
Так от. Фразаою: "Так це буде, чи не так – покаже час. А поки що це лишень прогноз" ти замочив свою статтю. Спочатку переконував, що існують цикли в історії української політики, виводив закономірності. Наприкінці "Так це буде, чи не так – покаже час. А поки що це лишень прогноз". Просто познущався з тих, хто це читав, мовляв: "От і казочці кінець, всі, хто слухав молодець". Завдання в автора переконати читача у свої позиції, у своїй правоті, у своїх знаннях. Кінець-кінцем завоювати довіру, авторитет!Тре самому вірити в те, що шрайбаєш і буде тобі респект!
Алік 2012.12.21, 11:50
Основною проблемо державності у нас є те що при владі не політики і навіть не керівники, а прост (може й непрості) бізнесмени. Звідси і все починається......... не вміють керувати,вміють заробляти!!!!!! Наступно складовою проблеми ..... - на початку 90-х..... утворилась не самостійна й незалежна країна, а країна за домовленістю!!!! Тому наш менталітет не сформувався щодо політичної і економічної незалежності. Криза Української державності розпочалась при підписанні декларації............ ми отримали те що прагнули, та лишень незнали і незнаємо й досі що з цим робити (ми це наша політична верхівка... так би мовити)
Марія 2012.12.21, 21:48
цілком логічно. молоді політологи рулять!!!! а слабо про перспективи краю написами....з нетерпіням чекаємо
РОМАН Романович... 2012.12.21, 18:41
Ну прогнози мають право і не збуватися прикладом є "кінець світу"..))але прогнозувати і моделювати потрібно!! автор молодець шо вибрав дану тему, бо нам дійсно бракує хороших фахівців у сфері футурології..які б десь могли прогнозувати розвиток держави на декілька років вперед опираючись на ту ситуацію..яка вже існує в державі! власне основним завданням прогнозу є моделювання ситуації на ближче майбутнє з врахуванням всіх загроз та перспектив її розвитку...!!! Однак на мою думку..наша держава буде ще довго переходити фазу "кризи у всьому" мініум як до 2020 року! Бо сам процес такого переходу від авторитарного стану до демократичного з усіма його принадами називається "транзитологія" яка в своїй основі має декілька ключових складових, що стосується якісних змін як в економіці, політиці, суспільстві та і в свідомості людей! Ми говоримо про зміни і певні тенденції!!! а чи готові ми жити дійсно по-демократичному...бо демократичний устрій то друзі не тільки права, а ще більше обо'язків (треба дорогу вже буде переходити у визначеному місці, бички під ноги не кидати, поважати закон і ближнього))! Тому як на мене повинні відбутися серйозні зміни у свідомості людей при чому всіх...не залежно чи ти політик чи прибиральник "Вася" кожен несе відповідальність за державу...кожен вдень і вночі..!!!! отака-то казка малята..!! автору похвала за актуальну тему і продовжувати в цьому дусі, щоб ми мали, що обговорювати..!!
Руслан Карпати 2012.12.21, 19:11
Прогноз така річ , або йо або нє :) стаття не просто так!
Володимир Семенович 2012.12.22, 08:58
У нас ситуація традиційно стабільна. "Пацієнт стабільний". Так кажуть у випадку, коли хворому відновили основні життєві функції, тобто він уже не помре, проте хтозна коли повернеться до повноцінного життя. От і ми стабільно звикаємо до тих умов, коли потрібно "забашляти", "підмастити" чи "посприятти". І взагалі корупція шикарні умови творить для тих, хто хоче рухатись шляхом найменшого опору. Навіщо працювати увесь рік в бібліотеці, якщо мамині еврики допоможуть здати сесію без проблем? Навіщо здійснювати якісь вагомі відкриття, займатися наукою, якщо можна просто гребти грошики від спудеїв, які прагнуть диплому!!! Навіщо вчити дітей у школі (які і вчитись то не завжди хочуть), якщо можна створити сприятливі умови для репетиторства? Навіщо створювати систему охорони здоровя, якщо унас хороша системи реалізації стурбованим родичам купи непотрібного фармацевтичного мотлоху? Та про що це я...Вибачайте, товариство, за такі голосні загальновідомі думки. Та, мабуть, якраз головним досягненням цієї статті можемо вважати те, що змушує у черговий раз подивитись на то всьо відкритими очима, а не через окуляри, в яких легше пробивати стіну чолом. Тарасе, а звідки взялися саме такі дати? От чисто мені забракло аргументації причин очікування чогось саме в ті роки. Українців може спровокувати на вибух якась чергова "кривава неділя", а можуть вони ще століттями терпіти -надцять голодорів і геноцидів. Особливо при теперішній то алкоголізації і апатизації суспільства...
Володимиру Семеновичу 2012.12.22, 10:09
Всім відомі і Карл Густав Юнг і Лев Гумильов і навіть українець Віктор Глушков. Так от, вони досліджували фази суспільного розвитку, психологічні типи людей. А політика - пряме відображення якраз суспільства і в політиці основні ролі відіграють лідери. Якщо подивитися на це все як на взаємозв'язану систему, то виходить, що все взаємодіє за своїми законами. На кожному етапі суспільного розвитку з'являються лідери, якіф найкраще для нього підходять: суспільний лідер є сумісним із тим станом. у якому перебуває саме суспільство. Тобто він є виправданим. А принцип "чотирьох" взяв вчення про циклічний розвиток, підрахував і виявилося, що багато подій у нашій історії цьому ішли саме за таким принципом.
Oxymoron 2012.12.22, 11:34
я трохи не зрозумів, як сплив років впливає на суспільство? чому має виникти парламентська криза у 2014р.? Чому не у 2016 чи 2020р.? просто тому що тоді закінчується чергова фаза? Для мене це непереконливо.
ЯЯЯ 2012.12.22, 11:39
Просто Європа знає. що таке коричнева чума, а смаку "червоних" вони ніколи і не відчули по-серйозному. По друге. вони прекрасно знаютьб, до чого може призвести націоналістична риторика в Україні, і тому бояться... Банально бояться, бо Україна, як не як, ще має потенціал, ще не все втрачено та забуто. Це люди з їхнім мистецтвом жити і виживати, чи в Іспанії, чи в Італії чи в Сибіру. Європа грає свою хитру гру, вміло балансуючи між інтересам Росії та своїми власними. А інтереси УКраїни. на жаль, їх усіх геть не цікавлять...
Андрій Богданович 2012.12.22, 12:34
Автор у своїй публікації зачепив надзвичайно актуальну та важливі тему, оскільки люди в усі часи бажали знати, що їх чекає у майбутньому. Однак, не слід забувати, що прогнози - річ невдячна... Відчувається, що писав справжній політолог (згадано багато відомих фактів з історико-політичного минулого та сьогодення України). Але майбутньому присвячено всього лише 4 абзаци, чи правильніше сказати, речення. Чи не варто було б змінити назву статті? Наприклад, "Філософські роздуми над минулим та сьогоденням України". Загалом, стаття - цікава та оригінальна. Бажаю Тарасу Михайловичу подальших успіхів на аналітично-журналістській ниві. З повагою, друг і колега, політолог, кандидат політичних наук Андрій Богданович.
Друг 2012.12.22, 12:40
Цікава стаття, читається легко і невимушено. Єдиний мінус - мало прогнозів. Мій респект - автору.
Друг народу 2012.12.22, 12:45
Оригінально пише автор, оскільки може це собі дозволити. На попередній посаді (в ОДА) він би так не написав. Але, як відомо місце сидіння визначає точку зору... Молодець! Так тримати!
В.С. 2012.12.22, 12:48
Як сильно і страшно пише ця людина...
Г.Ф. 2012.12.22, 12:54
Цікаві та актуальні думки, але прогностична частина статті - мізерна. Назва не відповідає змісту. Але треба з чогось починати... Успіхів, Тарасе!
Андрій 2012.12.22, 13:01
Видно, що автор нарешті осягнув своє призначення у житті. Сподіваємося, що це не вплине на нього негативно. Не зазнавайся і не забувай про друзів! Успіхів тобі Тарасе!
Світлячок 2012.12.22, 13:50
Пишуть про всяке. А що для народу??? Народу треба добре жити, а не ритмами займатися. Хай собі історики про то думають, ми не в космосі живемо.
ВІКТОР 2012.12.22, 13:52
Ну і що з того, що там ніби має бути. Як буде, так і буде. Про кінець світу вже балакали, а сонечко сьогодні зійшло!
Михайло 2012.12.22, 17:30
Головне, що неупереджено!
НИК 2012.12.23, 19:55
З АВТОРОМ ЗГОДЕН НАЙПЕРШЕ В ТІМ, ШО У КЕРІВНИЦТВІ НАЦ-В ТА В СЕРЕДНІ ЛАНЦІ ДІСНО МАЛО ІДЕЙНИХ, САМІ МАТЕРІЯЛІСТИ ТА АҐЕНТИ ЧУЖАКІВ, ТОМУ ТАКІ В НАС РЕЗ-ТИ НАЦБУДУ, АЛЕ І НАС СТАНЕ, АБИ ЛІБЕРАСТІВ ДОТИСНУТИ, БО З НАМИ БОГ! ОТ В НАШІ ОБЛАСТИ ОПОЗИЦІЄВ КЕРУЄ ДІО ШЛЬОМКО, ТОМУ ІНТЕРВ"Ю СИЧА, ШО ПІД СЕВ СТАТЕВ, ТАК БАГАТО ЧИТАЮТ, БО ЛИШ ВІН МІГ ТАКІ ДУМКИ ДАТИ, А ҐВАРДЄЙЦИ ДІО ПІДІБРАНІ НИМ ТАКІ, ШО НІХТО НАВІТЬ ПИСОК НЕ ЗМОЖЕ ВІДКРИТИ НА ТЕМИ СТРАТЕГІЇ ДЕРЖАВИ. Є ШЕ ОДЕН МУДРИЙ І ЩИРИЙ -ДОНІЙ, І ТОЙ ЗА СПРОТИВОМ ДІМИ. ОТ ТОБІ І НАЦ-ОБЛАСТЬ І НАЦ-ЛІДЕРИ-НАРДЕПИ!!!, ЩО КРІМ СИЧЄ НІХТО НЕ МОЖЕ 3 СЛОВА ДОКУПИ ЗЛІПИТИ. ХОТЬ ВОНИ НЕ ЮДЕЇ ПО КРОВИ, АЛЕ ВОНИ СПЄЦИ ПО ІНШОМУ ПРОФІЛЮ - ПО ДЄРИБАНУ! В СІМ КОРІНЬ БІД. А ПРОГНОЗ - В "ОДКРОВЕННЯ": "НОВИЙ ВАВИЛОН -СТОЛИЦЯ ТОРГІВЛІ СВІТУ, БУДЕ ЗНИЩЕНИЙ, БО КУПЦІ ЗАХОТІЛИ СТАТИ БОЯРАМИ..." САМ БОГ ЗА ВАС ПАЦАНИ ВІЗЬМЕСІ, ЯК МИ НЕ ЗМОЖЕМ ВАС В СТОЙЛО ПОСТАВИТИ.
Аня 2012.12.24, 16:15
стаття легка для сприйняття і гарно відображає теперішній стан речей.
Алік 2012.12.25, 11:05
Стаття більш наукова ніж соціальна,що маю наувазі..... принцип написання цікавий, але швидше підходить для наукових видань. Звичайному громадянину не зовсім цікаво читати про фази які були чи є. Читач хоче бачити реалії сьогодення і більш практичні прогнози.Тому перша частина є прогностичною,а інша швидше схожа на глибокий історико-політичний аналіз. Хоч на перший раз не погано.!!!
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

945
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

756
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1873
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3218
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2538
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2528

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

212

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

723

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

674

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1577
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

342
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

675
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

601
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

317
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

373
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27013
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

828
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19664
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

414
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

387
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

717
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1291 3