Релігійні вірування ромів

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо? 

Яке їхнє походження та які в них релігійні вірування? Роми — це етнонаціональна меншина, коріння якої сягає протоциган, які  покинули  у IV-V ст. західну частину індійського півострова, вирушивши у свою подорож світом.

Отож, роми — це  назва групи народів, що відносяться до індоарійської  етнічної групи. Простіше кажучи, роми — це прямі нащадки аріїв. Спочатку цигани осіли  у східній частині Візантійської імперії та частині Ірану. Поступово цигани переміщуються на захід.

Перші  європейські згадки про циган  на території Європи датуються 1322 роком. Про це розповідають записки двох монахів-францисканців, які бачили на острові Кріт людей, що жили в шатрах і дотримувалися обрядів грецької православної церкви. В Греції, перед тим, як потрапити в інші країни Європи, вони отримали назву «аттіганос» («атсинганос»), що означає віщун.

Згодом роми розселяються по всій Європі.

Кочовий спосіб життя і контакти із різними народами вплинули на спосіб життя ромів. Тобто сформували їхню картину світу із віруваннями, обрядами та традиціями.

Це насторожувало європейські  християнські народи, які вели осілий спосіб життя. Ромів навіть  оголошували єретиками.

Особливістю релігійних поглядів ромів є їхнє уявлення про боротьбу між добрими та злими силами. Вона може закінчитися перемогою однієї з них, незалежно від бажання людини та її втручання в хід подій.

Саме така ідея закладена в зороастризмі. Вочевидь ця релігія вплинула під час їхнього перебування в Ірані. Але слід зауважити, що зороастризм не в чистому вигляді, а з домішками православ’я або католицизму.

Перші згадки про ромів в Україні з’являються на початку XV ст. На цей час вони складаються з одинадцяти етнічних груп: серви, келдераре, ловаре, кримці, сінті, унгріко, рома, словацькі цигани, расєйці, кишинівці, урсари. Але здавна вони поділяються на дві групи – осілих і кочівників.

Саме в кочових циган проявляється більш виражена язичницька релігійна свідомість.  Скоріш за все це пов'язано  з їхнім кочовим способом життя. В постійних переїздах вони залежні від природних умов, в яких перебувають, а також від різних небезпек на їхньому шляху. Отож, слід було задобрювати духів природи, використовуючи різні обряди.

У кочових ромів язичницький світогляд отримав вплив інших релігій зокрема і християнства. Вони вірили в існування Бога, диявола потойбічного життя душ і духів. Існує велике вшанування культу вогню, вважається, що пов'язані з ним сили природи оберігають сім'ю.

Широко використовуються талісмани  та обереги, які  повинні захищати  від нещасть та хвороб, культ проклятих речей, численні ритуальні забобони — мехріме, вірування в щасливу й нещасливу руку, у пророчі сни.

Важливе місце серед релігійних вірувань займає культ берегині сім’ї, який представлений культом ікон  і був одним із найважливіших оберегів. Цю ікону розміщували у кожному кочовому шатрі по лівій внутрішній стінці, і вірили, що вона захищала від хвороб та нещасть. Також існувала табірна ікона, яка належала всім, кожен табір мав свою ікону. Вона зберігалась у шатрі очільника табору.

Найважливіші події  певного ромського роду відбувались біля цих ікон. З ними проводили безліч обрядів та ритуалів. Її берегинею завжди була найстаріша та наймудріша в таборі жінка.

Отож, релігійні вірування ромів мають коріння зороастризму та певних язичницьких вірувань, які   поєднуються із християнством. Такий симбіоз спричинив довгу подорож цього народу Індії на захід.

Конфесійна приналежність зумовлюється місцем проживання. Наприклад, в Польщі роми — католики, в Україні —православні (Наддніпрянщина),  греко-католики, католики (Закарпаття, Галичина) залежно від регіону, в Криму — мусульмани.

Звичайно, було б неправильно стверджувати, що роми сповідують зороастризм. Скоріш ідеї зороастризму, які проглядаються у звичаях, обрядах та традиціях, а формально вони християни або мусульмани залежно від країни проживання.


23.08.2024 Роман Тадра 1190
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

804
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

1138
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1156
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5036
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7448 1
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

10370 1

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

497

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1190

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

1936

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2025
10.09.2024

Якщо ви шукаєте ідеальне місце для відпочинку, де можна насолодитися не лише природними красотами, а й автентичною кухнею, то Яремче — саме те, що вам потрібно.  

852
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3502
31.08.2024

Майже вся піца в Івано-Франківську, особливо та, що можна замовити на сайті donatellopizza.com.ua, представлена неаполітанською стравою. А яка вона насправді, які її особливості й у чому різниця між іншими трикутничками — далі у статті.

672
10.09.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

2947
06.09.2024

Християн запрошують на міжнародну прощу Вервиці до Базиліки Успіння Пресвятої Богородиці в Погоні.  

720
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

568
29.08.2024

У четвер, 29 липня, християни відзначають Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя.  

1723
11.09.2024

Вистава "1975" зібрала в Івано-Франківському драмтеатрі міжнародну постановчу команду митців зі Словенії, Хорватії, Сербії та Італії.   

430
09.09.2024

Посол України в Італії Ярослав Мельник засудив показ фільму "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової на Венеційському кінофестивалі та закликав його організаторів не допускати російської пропаганди.  

275
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

1115 5
02.09.2024

Президент Володимир Зеленський оцінив, чи можливо повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль України військовим шляхом.  

1139
29.08.2024

Мінекономіки напрацьовує кілька моделей економічного бронювання, а запрацювати воно має у жовтні-листопаді.  

838