Путін оголосив нову «холодну війну» Україні

 

Оновлена ​​редакція Концепції зовнішньої політики Російської Федерації чітко декларує мету реінтеграції країн СНД під егідою Москви.

 

Згідно з усталеною традицією протягом року після обрання президент Росії затверджує нову редакцію Концепції зовнішньої політики. Так було і 2000-го, і 2008-го (менше ніж через півроку після приходу на найвищу посаду Дмитра Медведєва). Підписаний минулого тижня Володимиром Путіним документ дуже точно відображає ідеологічні установки його програмної статті як кандидата в президенти, опублікованій в «Московских новостях» торік. Це дозволяє розглядати концепцію не просто як декларацію, а як реальний план дій на міжнародній арені. 

 

2015: дед-лайн побудови нового світу

Нова редакція документа чітко відображає зростання самовпевненості Путіна і його команди. У тексті вперше не просто йдеться про прагнення Росії бути одним з впливових центрів світової політики, а й про те, що Москва «цілком усвідомлює свою особливу відповідальність за підтримання безпеки в світі як на глобальному, так і на регіональному рівні». Цим, а також акцентом на проведенні «самостійного і незалежного зовнішньополітичного курсу» підводиться ідеологічна база під демонстративно відмінну від західної позицію щодо Сирії, Малі, Ірану та інших проблемних точок на планеті. Кремль відкрито претендує на фактично рівну зі Сполученими Штатами роль у формуванні нової світобудови і дає зрозуміти: щодо кожного питання Заходу доведеться проводити з Росією окремі переговори й шукати компроміс. Вашингтон більше не може розраховувати на підтримку за замовчуванням, навіть зважаючи на співпадіння цінностей або ідеологічних установок.

 

Автори цієї редакції концепції на відміну від розробників варіанту-2008 змальовують світові тенденції фактично в темних тонах: це і глобальна економічна криза, і скорочення можливостей історичного Заходу домінувати у світовій економіці і політиці, і «тенденція на реідеологізацію міжнародних відносин» (хоча в концепції 2008 року проголошувалося «припинення ідеологічної конфронтації і послідовне подолання спадщини «холодної війни»). Росія в цьому морі хаосу конструкторам нового зовнішньополітичного курсу ввижається островом стабільності та передбачуваності.

 

Схоже, саме бажанням скористатися глобальною турбулентністю і відволіканням США на проблеми Близького Сходу пояснюється той факт, що консолідація пострадянського простору під орудою Москви визначається як ключова мета російської дипломатії. Багато західніх аналітиків, до речі, саме оглядкою на Захід пояснюють визначений Володимиром Путіним графік створення Євразійського союзу — до 1 січня 2015 року. Саме до того часу Вашингтон згорне місію в Іраку і радикально скоротить військову присутність в Афганістані, звільняючи фінансові та військово-політичні ресурси для включення у велику гру в Євразії.

 

Ніхто крім нас

Простір СНД традиційно визначався як пріоритетний напрям зовнішньої політики Росії в усіх концептуальних документах із середини 1990-х. Однак ніколи ще цьому вектору не приділялося стільки місця в тексті концепції, як в її нинішній редакції. Про цілі і завдання російської дипломатії на пострадянському просторі сказано більше, ніж про відносини з ЄС, США та Китаєм разом узятими.

 

Ключова відмінність від установок п´ятирічної давнини — чіткий акцент на прагненні реінтегрувати країни СНД у рамках повністю контрольованого Москвою проекту. 2008 року стверджувалося, що «Росія підходить до торгово-економічних зв´язків з країнами-учасницями СНД з урахуванням досягнутого рівня співробітництва, послідовно дотримуючись ринкових принципів як важливої ​​умови розвитку справді рівноправних взаємин». Зараз словосполучення «ринкові принципи» в документі не знайти, що дає підстави припускати докорінний злам у ставленні російського правлячого класу до регіону: очевидно, Москва поступово відходитиме від прагматичного прагнення «монетизувати» відносини із сусідами. За побудову імперії необхідно платити. Путін же довший час сподівався домінувати на пострадянському просторі, одночасно переводячи відносини з потенційними сателітами на ринкові рейки. У результаті Росія ледь не позбулася останнього союзника в особі Білорусі. Нова редакція концепції передбачає неминучу необхідність економічних поступок в обмін на політичне лідерство. У цій логіці в Москві закривають очі на тривале субсидування білоруської економіки, перенесення російських виробництв у рамках Митного союзу на територію ліберальнішого Казахстану і необхідність фактично годувати Киргизію після входження її в інтеграційний блок.

 

Далі в концепції стверджується, що «споруджуваний на універсальних інтеграційних принципах новий союз покликаний стати ефективною сполучною ланкою між Європою та Азіатсько-Тихоокеанським регіоном». Головне в цьому пасажі навіть не претензія на побудову незалежного і від ЄС, і від Китаю блоку, а словосполучення «новий союз». Автори документа не могли не розуміти, з яким саме союзом подібні слова викличуть асоціацію у всіх жителів однієї шостої частини суші. Так, ще в грудні гнівно відреагувавши на висловлювання держсекретаря Гілларі Клінтон про загрозу «відновлення Радянського Союзу під іншою вивіскою», МЗС РФ зараз фактично підтвердив виправданість її побоювань.

 

Уперше в історії сучасної Росії в концептуальному документі щодо питань її зовнішньої політики окремим пунктом прописані цілі щодо України: «вибудовувати відносини з Україною як пріоритетним партнером у СНД, сприяти її долученню до поглиблених інтеграційних процесів». Тепер втягування Києва в євразійську інтеграцію — не просто щоденна практика, а й офіційно задеклароване завдання дипломатії РФ.

 

Особливий інтерес для нас становить такий пасаж у документі: «Поважаючи право партнерів по Співдружності на вибудовування відносин з іншими міжнародними суб´єктами, Росія виступає за всеосяжне виконання державами-учасницями СНД узятих на себе зобов´язань у рамках регіональних інтеграційних структур із російською участю». Ніколи ще в такого роду текстах Москва не визнавала своє бажання обмежити геополітичний плюралізм у регіоні, прагнення колишніх союзних республік увійти в інтеграційні об´єднання без російської участі. Російська сторона відверто заявляє: будь-які інтеграційні зобов´язання перед Москвою роблять неприпустимою інтеграцію кудись іще.

 

Путін узявся за будівництво нового політичного союзу під своїм керівництвом із залученням у нього поступово всіх країн СНД. Причому взявся з такою впевненістю у своїх силах, що навіть не намагається ховати за міркуваннями про зростання товарообігу і вигоди економічної інтеграції намір через Євразійський союз визначати майбутнє країн співдружності. Це недвозначний натяк на те, що заради «примусу до дружби» можуть бути використані будь-які засоби переконання аж до торгових воєн. Тим же, хто готовий капітулювати перед цим батогом, Москва натякає на можливість отримання пряника — у вигляді послаблення економічного режиму і дотацій. З обов´язковою умовою дотримання ідеологічної лояльності Кремлю.

 

 

Джерело: Коментарі


25.02.2013 847 1
Коментарі (1)

НИК 2013.03.03, 11:48
СЕ ЗНАЧИТ ШО ВІН МАЄ ДОЗВІЛ ВІД ЄС ВЖЕ ДАВНО, А ТЕПЕР ЩЕ Й США НЕ ПРОТИ. А ЧИ МАЄ РФ ЛІЦЕНЗІЮ НА УКРАЇНУ ВІД КИТАЮ??! ОСЕ І РОБИТ ЯНИК.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

764
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

589
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1658
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2970
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2440
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2424

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

470

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

584

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1443

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1514
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

547
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

407
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

783
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

169
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

277
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26910
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

741
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

300
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

302
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

626
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

984 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

828