Про людей і собак

 

 

Під Євро 2012 великі українські міста, які приймають чемпіонат, активно «зачищають» від бездомних собак. Відома французька актриса та захисниця тварин Бріджит Бардо навіть двічі звернулася до Віктора Януковича (бо з першого разу він промовчав) із проханням втрутитися та припинити винищення.

 

У Івано-Франківську теж чекають євротуристів. І хоч масового собачого «геноциду» в нас ще нема, від того не легше. Безпритульні собаки є, їх ловлять, 85% усипляють, 15% стерилізують, але проблема не зменшується…

 

 

Вбивство на замовлення трудящих

 


«Собача» ситуація у Франківську нині має п’ять умовних кутів. Це: комунальне підприємство «Полігон ТПВ», приватний притулок Юрія Чорного у Павлівці, небайдужі волонтери-собачники, та дві категорії мешканців – тих, що жаліють і підгодовують, і тих, що жаліються та ладні якщо не повбивати власноруч, то посприяти убивству. У центрі – бездомні пси.

 

Звісно, собак у місті ніхто не рахував і навряд чи колись порахує. Але, наприклад, Богдан Тимочко, керівник «Полігону ТПВ», вважає, що їхня кількість щороку збільшується. Його підприємство, крім основної роботи – експлуатації сміттє­звалища, офіційно займається виловом, стерилізацією чи усип­лянням безпритульних псів. У них є дві бригади гицлів (по двоє – водій і ловець), які працюють через день, по 12 годин, з четвертої ранку. Працюють – за викликом.

 

«Люди дзвонять і просять приїхати. Ми записуємо в журнал заявок, бригада їде, – розповідає Тимочко. – А там у двір виходять старші люди і кажуть, що це їхні пси, вони їх годують. А молоді мами просять забрати собак, бо вони бояться за своїх дітей. Що робити? Наприклад, є там шість псів. Яких вам лишити? Оцю чорну й ту – руду. Двох усипляють легкою дозою, тимчасово, інших – сильною, назавжди. Перших везуть на стерилізацію, решту в морозильну камеру».

 

Отже, ніхто особливо й не визначає, хвора собака чи агресивна. Все робиться прямо на місці. Подобається пес – буде жити, якщо ж ні – то ні. В основному для цього гицлі використовують ін’єкції суксаметонія (дитилін). До речі, ветеринари порівнюють дію цього препарату на організм собаки з удушенням людини за допомогою пластикового пакета. Але, за словами Богдана Тимочка, пси при цьому не страждають.
За зміну бригада зазвичай назбирує 10-12 собак. Таким чином за минулий рік у Франківську їх виловили понад три тисячі, простерилізували 465. Отже, після зустрічі з гицлями виживає лише один пес із семи. Простерилізованих повертають туди, де взяли…

 

Минулого тижня Тимочко повідомив про те, що Франківськ потрапив до програми ЄС, у рамках якої місту виділять 150 тис. грн. на проект притулку для собак. Хоча самих грошей місто не побачить. Нам треба лише визначити місце, зустріти львівських проектантів, вони усе накреслять і порахують, а от з фінансуванням самого будівництва поки що нічого не відомо.

 

Натомість, притулок біля міста працює вже п’ять років. Але який?

 

 

Собаче життя


У Павлівці (15 хвилин дизелем від міста) є собачий притулок Юрія Чорного. Господар, огрядний чоловік, певно, трохи за 50, каже, що вже геть здичавів. Мовляв, втомився від таких умов, від смороду, гавкоту і байдужості влади та людей.

 

«Коли у 2007 році мене запросили в ОДА, я не розраховував робити тут серйозний притулок, – розповідає Чорний. – А тоді майже за 15 хвилин прийняли рішення. До того тримав собак заради свого задоволення. Притулок – це не те, що кинув кістку, закрив клітку і все. Собак – тисячі, й тільки такими притулками питання не вирішити. Вони мають бути лише тимчасовими. Потрібна комплексна системна робота й належне фінансування».

 

 

За словами Юрія Чорного, на перший рік область перерахувала йому 100 тис. грн. Він трохи відремонтував колишню лікарню, закупив будматеріали, поставив огорожу. Далі його мало фінансувати місто, а тут, каже Чорний, вічні проблеми – з великим скрипом і за залишковим принципом. Натомість, за даними фінансового управління міськвиконкому, з 2008-го й до кінця 2011-го він отримав ще 99-624 грн. Також, за словами, Юрія Чорного минулого року область дала ще 100 тис. грн. Крім того, допомагали волонтери, які ставили скриньки по супермаркетах і збирали гроші від доброзичливців…

 

Сьогодні у притулку є близько сотні собак. Іноді їх забирають, часто привозять, ще частіше – просто підкидають, у мішках чи коробках. Сам Чорний живе тут же, без газу й води, в таких же умовах, як і собаки. Своє «господарство» Чорний із сумною усмішкою називає базою Гуантанамо – таку «концтаборну» славу рознесли про притулок журналісти й не тільки вони. Так, за неофіційною інформацією, за п’ять років тут загинули (померли від хвороб, замерзли, були загризені) сотні псів.

 

Але, на перший погляд, Юрій Чорний геть не схожий на любителя катування собак чи хитромудрого фінансового махінатора. Просто змучений немолодий чоловік, який, напевно, вже нічого не хоче…

 

 

Молоді-гарячі


Останній місяць притулок у Павлівці майже повністю утримує нова франківська благодійна організація «Дім Сірка». Зареєструвалися вони чотири місяці тому, активно працюють у соцмережах, мають понад 1,5 тисячі прихильників і більше десятка реальних працьовитих волонтерів. Щоп’ятниці біля великих торгових центрів збирають гроші, крупи, інші продукти. У неділю прибирають у притулку, везуть харчі, варять собакам їсти. Щовівторка привозять 100 кг фаршу з курячих відходів.

 

«Спочатку Юрій Чорний нас навіть не пускав, говорив, що то приватна територія. Поки не приїхали з офіційними паперами, нічого не виходило, хоча зараз більш-менш нормально співпрацюємо, – каже Олександра Габель, голова БО «Дім Сірка». – Зай­маємося і стерилізацією, маємо клітку, возимо собак до ветеринара – є в нас і лікар-волонтер. Уже простерилізували 25 собак. Тут проблема в тому, що собаку після операції треба ще сім днів перетримати у теплому приміщенні, годувати, доглядати, робити уколи».

 

Ця молодь готова працювати, їм боляче, вони хочуть допомогти і зробити все, «як у цивілізованих країнах». Вони вішають в інтернеті фото собак із пропозиціями взяти в добрі руки, і люди таки забирають. Підбирають собак з вулиць, домовляються з гицлями, рятують і лікують малих і великих псів. І з сумом згадують про те, що на Пасічній самі мешканці травлять собак отруєним фаршем…

 

***


У будь-якій справі має бути так званий локомотив – людина або група, які здатні працювати та яким не все одно. Можна віддати «собачу» проблему сміттярам, якщо ставитися до них як до непотребу. Але вона від того не зникне.

 

Андрій ФІЛІППСЬКИЙ,

Репортер


Коментарі (1)

Віктор 2012.03.23, 12:30
Головне, щоб черговий раз все не пробалакали! Ось мене Євро 2012 й забудуть всі про бездомних тварин. Й далі до них наша влада буде відноситись як до сміття :( КП "Полігон" треба усувати від цієї функції. А волонтерам та пану Чорному велика ПОВАГА!
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1255
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2550
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2126
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2182
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6579 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2467 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

358

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1169

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1298

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1424
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

294
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

142
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

596
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

56
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26526
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

563
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10477 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

47
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

49
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

418
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

557
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

633