Про які хвороби розповість загальний аналіз крові та де його здати

Загальний (загальноклінічний) аналіз крові – найчастіше стандартне дослідження «головної рідини організму», на яке вас направить досвідчений лікар, чим би ви не захворіли. Це один з найшвидших і недорогих способів оцінки стану здоров'я, але при цьому – один з найбільш інформативних аналізів. Про що може розповісти ЗАК і де можна його здати – читайте у нашому матеріалі.

До складу людської крові входять сотні компонентів – кожен з них виконує свої функції, необхідні для нормального функціонування організму. У здорової людини ці компоненти крові знаходяться в певній рівновазі, їхні концентрації та співвідношення лежать в межах норм. Однак при хворобі рівновага порушується – для пошуку таких порушень і використовується загальноклінічний аналіз крові.

Що входить в загальний аналіз крові?


ВАЖЛИВО! Всеукраїнська мережа лабораторій «МедЛаб», де можна здати ЗАК і сотні інших аналізів, попереджає:

Отже, що входить в ОАК? Він спрямований на дослідження клітин крові трьох типів:

  • лейкоцити;
  • еритроцити;
  • тромбоцити.

Лейкоцити


Кожна група клітин виконує свої функції. Наприклад, лейкоцити поділяються на п'ять підвидів (таке дослідження входить в розгорнутий аналіз крові та називається лейкоцитарною формулою):

  • нейтрофіли (40–60% усіх лейкоцитів) – клітини, які першими «приймають вогонь на себе», якщо в організмі з'являються патогенні бактерії: нейтрофіли обволікають їх і виводять з крові;
  • лімфоцити (20–40% лейкоцитів) – вони відповідають за розпізнавання патогенної бактерії або вірусу, його знищення та виробку антитіл до інфекції;
  • моноцити (2–8%) – клітини вродженого імунітету, які «подорожують» з крові в тканини. У тканинах організму моноцити перетворюються в макрофаги – клітини, які поглинають патогенні мікроорганізми та мертві клітини. Моноцит, що поглинув шкідливого мікроба, «демонструє» його ознаки (антигени) клітинам імунної системи – так «навчається» і підвищується імунітет;
  • еозинофіли (1–4%) – лейкоцити цього виду в першу чергу борються з паразитарними інфекціями, тому, наприклад, при глистових інвазіях еозинофіли зазвичай підвищені;
  • базофіли (0,5–1%) - ці лейкоцити беруть участь у розвитку алергічних реакцій, а тому рівень базофілів підвищується при алергіях.

Еритроцити

Це червоні клітини крові. Вони транспортують кисень по організму та виводять з нього вуглекислий газ. У розгорнутому загальному аналізі крові кількість та якість еритроцитів досліджуються за такими показниками:

  • число еритроцитів – загальна кількість червоних кров'яних тілець у лабораторному зразку біоматеріалу;
  • гемоглобін – білок, який міститься в еритроцитах і переносить кисень;
  • гематокрит – відсоток еритроцитів в загальному обсязі крові.

Також в розгорнутому ЗАК є і додаткові показники – середній обсяг еритроцита, середній вміст і середня концентрація в ньому гемоглобіну, ширина розподілу еритроцитів.

Крім того, досліджується і ще один важливий параметр – ШОЕ, швидкість осідання еритроцитів. Що це таке? Червоні клітини крові важать більше, ніж плазма (рідка «основа» крові). Відповідно, в крові, яка знаходиться у вертикальній пробірці, еритроцити поступово опускаються вниз – осідають. При цьому в крові, взятої зі здорового організму, еритроцити осідають окремо, але якщо в організмі йде запальний процес – деякі еритроцити злипаються один з одним. Це збільшує їх вагу, в результаті чого вони починають осідати швидше – таким чином збільшується і швидкість їх осідання (ШОЕ).

Тромбоцити


Завдяки цим клітинам кров має властивість згортатися. Наприклад, якщо ви порізалися, то в порізі кров згортається – утворюється тромб, кров'яний згусток. Це організм ставить «заглушку», щоб уникнути крововтрати.

Якщо тромбоцитів в крові мало – збільшується ризик кровотеч, а якщо багато – ризик тромбозів. У загальному аналізі крові оцінюється число тромбоцитів – їх загальна кількість у лабораторному зразку.

На що можуть вказувати зміни в ЗАК


Відразу відзначимо, що будь-які відхилення показників ЗАК від норми зовсім не обов'язково пов'язані з наявністю страшних захворювань. Але в деяких випадках зміни цих показників можуть розшифровуватися так:

Лейкоцити


Підвищені вони можуть бути при боротьбі організму із запальним процесом або інфекцією, деяких захворюваннях кісткового мозку, збої функції імунної системи, а також при прийомі деяких лікарських препаратів.

Щоб зробити якісь додаткові висновки, можна подивитись на лейкоцитарну формулу в розгорнутому ЗАК. Так, надлишок нейтрофілів і лімфоцитів може вказувати на вірусну або бактеріальну інфекцію. Підвищені еозинофіли – на зараження паразитами. Підвищені базофіли – на алергію.

Знижені лейкоцити – сигнал про «пригноблений» імунітет. У цьому стані імунна система може перебувати при дефіциті вітамінів, аутоімунних захворюваннях, порушеннях функції кісткового мозку, а також при деяких важких інфекціях (туберкульоз, ВІЛ тощо).

Еритроцити та гемоглобін


Підвищення цих показників може трапитися при пухлинах, зневодненні організму, деяких хворобах легких.

Зниження еритроцитів і гемоглобіну нерідко є ознакою анемії, а сама ця анемія – ознакою дефіциту однієї або декількох речовин: заліза, фолієвої кислоти або вітаміну В12. Крім того, концентрація еритроцитів і гемоглобіну може знижуватися під час кровотеч, хронічних запалень, ушкоджень кісткового мозку та ін.

Тромбоцити


Підвищення тромбоцитів може вказувати на анемію, внутрішню кровотечу, аутоімунні захворювання, а іноді і на онкологічний процес. Також концентрація тромбоцитів збільшується після травм, хірургічних втручань тощо.

Зниження тромбоцитів характерно для деяких вірусних інфекцій, включаючи мононуклеоз, кір, гепатити. Крім того, низький рівень тромбоцитів зустрічається при цирозі, а ще – при тривалому прийомі деяких лікарських препаратів (в тому числі парацетамолу).

У будь-якому випадку, якщо деякі показники загального аналізу крові виходять за межі норми – не панікуйте! Відхилення зовсім не означають наявності серйозного захворювання, а лише «натякають» на необхідність додаткових обстежень, які призначить лікар.

Здавайте загальний аналіз крові мінімум раз на рік (а краще – двічі на рік). Це дозволить відстежувати навіть мінімальні зміни у формулі крові, щоб «зловити» будь-яку серйозну хворобу на ранній стадії. ЗАК – це швидко, недорого та інформативно, тому, будь ласка, стежте за своїм здоров'ям і не відпускайте ситуацію на самоплив. Будьте здорові!


02.12.2020 3018
Коментарі ()

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5197 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1834 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4042 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3168 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7956 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20290 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

274

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

816

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1910

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2389
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

185
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

691
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

473
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18376
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

973
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1212 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6097 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23386 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

290
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

986 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1165 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

494