«Прихована проституція стала нормою»

В Україні навіть «пристойні» жінки схильні розглядати своє тіло як товар. Переспати заради іспиту, роботи, поїздки за кордон, хорошого шопінгу - не проблема тут для дуже і дуже багатьох. Про причини такого стану «Росбалту» розповіла директор київського Інституту психологічної практики «Кредо» Тетяна Подольська.

- Нещодавно в Росії соціальні психологи провели опитування, згідно з яким більшість цілком «пристойних» жінок сприймають своє тіло як товар - в самому широкому сенсі цього слова. Тобто, по суті, займаються прихованою проституцією з метою отримання матеріальних благ, просування по кар'єрних сходах і так далі. Що ви скажете про українок?

- Скажу відразу, що в Україні таких конкретних досліджень ніхто не проводив. Але на основі прикладів із власної практики і практики моїх колег можу стверджувати: і тут в останні роки прихована проституція - масова норма, девіз життя. Ми зараз не говоримо про работоргівлю і секс-туризм, хоча тут наші дівчата мало не попереду планети всієї, і це питання навіть піднімалося в парламенті. Показово, що це не просто проституція чистої води, а скоріше дійсно прихована, коли до нас їдуть старі європейці, купивши за дисконтними цінами квитки, а потім за келих пива отримують сексуальні послуги молоденьких студенток. Це грубо, але це правда.

- Тобто, жінки продають своє тіло навіть не за гроші чи якісь довгострокові блага, а за їжу, випивку, розваги і так далі?

- З приходом кризи цей процес набув ще більших масштабів, оскільки у важкі часи завжди включається механізм так званого «архаїчного поведінки». Жінка продає себе, щоб вижити - такий стиль поведінки закладено на глибинному рівні.

Але криза, звичайно, не єдине і не головне пояснення. У суспільстві споживання навіть благополучні жінки часто неприкрито використовують своє тіло, щоб просуватися по службі, домагатися своїх цілей, отримувати матеріальні вигоди. І українське суспільство тут не виняток, адже українки, росіянки, білоруски - представниці однієї і тієї ж слов'янської поведінкової культури. Після розпаду СРСР вона змінилася і продовжує змінюватися. Хоча завдяки нашому консервативному менталітету ці зміни і піддаються публічній критиці.

У радянські часи мало хто публічно розмірковував про те, на яких принципах жінці потрібно будувати сексуальні стосунки з чоловіком. Було певне таїнство шлюбу, якесь табу. Саме тому такий ажіотаж викликав свого часу наївний за сьогоднішніми мірками фільм «Інтердівчинка» - він став дзеркалом суспільства, що стояв на порозі змін. Після девальвації радянських цінностей нової культури, як системи стримувань, не з'явилося.

Сьогодні у молодих жінок немає чітких установок: продавати своє тіло чи ні, віддавати його тільки одному чоловіку або всім, домагаючись своєї мети. У цьому дисонансі жінки в основному вибирають «продавати»: адже соціум, де все є товаром, в цілому демонструє одну модель поведінки. Тим більше, що проституцію прямо стимулюють мас-медіа. Молоді героїні серіалів дуже швидко і просто багатіють, тільки лише вдало переспавши.

- Але є й інша сторона медалі: багато жінок віддають перевагу навпаки тяжкій праці, добиваючись не менших успіхів у кар'єрі, ніж чоловіки. «Бізнес-леді» - це антипод «прихованих повій»?

- Ті, хто багато працює, теж часто займаються прихованою проституцією. Хоча тут не варто узагальнювати. У нас дійсно багато кар'єристок і трудоголічок, які працюють більше ніж чоловіки, отримуючи при цьому, за статистикою, меншу зарплату. У підсумку по відношенню до працюючих до фанатизму жінок сформувався стереотип, що вони «неспроможні» в особистому житті. І багато в чому це правда.

Враховуючи досвід жінок, які приходять до мене на консультації, можу сказати, що у всіх у них є якийсь досвід розчарування у чоловіках. Тому що спочатку в жіночому колективному несвідомому закладена цінність сім'ї, побут і догляд за дітьми. Будь-яка з таких успішних жінок визнає, що їй би більше хотілося реалізуватися як матері, як дружині. Але більшість з них не може побудувати своє особисте життя з-за декларованої потреби в більш сильному партнері. А де його взяти, якщо сама жінка сильна? У результаті такі жінки часто пов'язують життя з такими нереалізованими чоловіками.

- Виходить, явні трудоголічки не щасливіші за прихованих повій?

- Щастя кожен розуміє по-своєму. Жінки, які багато і наполегливо працюють, віддаючи себе кар'єрі, часто приходять з однією і тією ж проблемою. Це жінки з поламаними долями, яким, висловлюючись простими словами, колись зробили дуже боляче. Їм складно створити щасливу сім'ю. У ментальності в нас закладено, що жінка спочатку повинна бути слабшою, поступливішою за  чоловіків, а не бізнесменом у спідниці, який всіма маніпулює. Чоловік підсвідомо боїться, що його можуть поставити на коліна.

Жінки другого типу приходять з іншими своїми проблемами. Їх хвилює, як за допомогою певних психологічних практик «заарканити» багатих і перспективних чоловіків з метою отримання матеріальних благ. Це набагато простіше, багато в чому це стосується того, як правильно вибудувати комунікацію, щоб якомога довше бути з таким чоловіком. Як правило, такі жінки приходять за допомогою до фахівця, коли «клієнт» у них вже в руках, але вони реально оцінюють те, що життя швидкоплинне, і таких бажаючих ціла черга. Любов'ю, яку шукають бізнес-леді, тут і не пахне.

Ганна Стешенко

http://www.rosbalt.ru/


09.10.2010 2467 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1946
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1852
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1846
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5458 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2144 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1501

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

734

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

788

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

988

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3671
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10247
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26132
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10173 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

885
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

182
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

255
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1268
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

872