Преса про листи дітей на війну, заморожену школу, заплановану демократію та ім'я для успіху

 

 

Огляд преси за період 4 - 11 грудня 2014 року.

 

Галицький кореспондент

Смерть від вакцини? У Коломиї помер однорічний Руслан Червінський. Змиритися із втратою єдиного сина батькам не під силу. Вони стверджують, що дитина росл аздоровою, а за п'ять днів до смерті йому зробили щеплення КПК (кір-паротит-краснуха). Що стало причиною смерті здорового одноірчного малюка, достеменно ствердужвати не може ніхто. Деталі - у топ-темі ГК.

 

"Хрестовий похід" по-франківськи. В Івано-Франківську депутати хочуть виселити Московський патріархат. Церква впеснена: причина такої "ініціативи" земля в середмісті. Чим закінчиться цей "хрестовий похід" по-франківськи дізнавався "ГК".

 

Заморожена школа. На Долинщині діти вчаться в приміщені, де відвалюється стеля, хиляться стіни і проламується підлога. Сторінка 20 "ГК".

 

Галичина

Контрасти Білоберізки. Одне із найвіддаленіших верховинських сіл поступово перетворюється ан осередок самодостатності. Деталі - сторінка 15 "Галичини".

 

Усе про тепло, якщо немає світла. "Галичина" пропонує читачам практичні рекомендації з експлуатації системи опалення за умов раптового припинення електропостачання.

 

Дмитро Шлемко: Новообраний парламент має стати генератором реформ.  В інтер'ю газеті нардеп Дмитро Шлемко наголосив, що чинна ВРУ має політичну волю до проведення системних реформ у країні, і їй для цього вистачить потенціалу, навіть на всі п'ять років, але вона буде змушена діяти в умовах жорсткого ліміту часу.

 

Вікна

Запланована демократія. Цього тижня у Калуші слухали претендентів на посаду голови Калуської РДА. Такі слухання не передбачені законодавством, проте, ініціативу започаткував голова ОДА Олег Гончарук. Влада щосили намагалася продемонструвати демократичність та прозорість процесу, проте, після слухань залишився гіркий присмак штучності: відсутність інформації про претендентів та — важелів у громади впливати на остаточне рішення нівелювали демократичність процесу. А Калуш, схоже, вже подібне бачив, і то — багато років тому. І ще тоді переконався: влада залучає громадськість, коли хоче зробити собі «лице», йдеться у свіжому числі газети «Вікна».

 

Добро місту — клопоти владі? Проекти цих громадських активістів — дрібні, але — гучні. Акцент — на позитив. Створення ГО «Добро місту» стартувало з вирішення проблеми небезпечного перехрестя на вул. Чорновола. Передвиборчий проект чи громадська ініціатива? Ситуацію вивчали журналісти у свіжому числі газети «Вікна».

 

Голубка з Дзвиняча стала зіркою німецького журналу. Іван Семенишин за фахом — токар. Живе у селі Дзвиняч Богородчанського району. Багато хто знає Івана Семенишина завдяки тому, що ще зі шкільної лави джерелом натхнення для нього є голуби. Як з’ясували «Вікна», в Україні поштовим голубам не дають прізвиськ. Птахи мають тільки номер.

 

У Бойчуків на двох — двох дітей та дві збірки поезії. Творчий вечір Романа та Олі Бойчуків в Калуській центральній бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка створив винятковий прецедент. Вперше у стінах бібліотеки водночас відбувалися дві презентації поетичних збірок, автори яких — це щасливе подружжя. Свої вірші Роман присвячує дружині. А Ольга виховує їхніх двох діток. А цьогоріч встигла ще і видати третю свою «дитину» — поетичну збірку «Помаранчева дівчинка». «Вікна» дізналися про сімейні традиції, про улюблене місце на карті Івано-Франківська, про подорожі та про побут творчого подружжя.

 

 

Західний кур'єр

Вертикаль Гончарука. Формування нового Кабміну дало зелене світло кадровому трамбуванню влади на місцях. Прикарпаттяприйняло естафету. Про особливості тутешнього нового менеджменту у ТОП-темі "ЗК". Сторінка 5.

 

Ім'я успіху. Як обрати назву для власного бізнесу. В Івано-Франківську багато закладів з безграмотними й недолугими назвами. Відтак, "ЗК" поцікавився, як обрати ім'я для бізнесу так, щоб воно було не лише вдалим, а й відповідало вимогам чинного законодавства.

 

Репортер

Діти пишуть на війну. Поки волонтери збирають кошти на амуніцію для військових, малі франківці передають бійцям листи та патріотичні малюнки. Діти пишуть щирі, зворушливі слова. І в кожному листі — прохання: Поверніться живими — у топ-темі номера. Сторінка 3.

 

Абітурієнт-2015: обережно - нові правила. Тривають реформи у вищій освіті. Новий закон, нові умови вступу, і новим абітурієнтам вже нині треба розбиратися з новаціями. Але спершу можна все прочитати в газеті.

 

Таємниця калуських школярів. Понад сімдесят років тому в Калуші німці розстріляли школярів-патріотів. Їхня могила досі не знайдена. Є різні версії, а от доказів… В історії розбиралися журналісти.


11.12.2014 384 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

955
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

769
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1889
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3233
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2548
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2537

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

233

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

729

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

683

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1592
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

351
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

688
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

609
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

325
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

379
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27029
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

838
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19670
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

422
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

394
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

728
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1315 3