Преса про Євромайдан, інформаційні війни, садочки без продуктів і Леніна із "секонд-хенду"

 

http://www.pravda.lutsk.ua/imgsize.php?src=/abton/spaw2/uploads/images/news/33508_1.jpg&h=321&w=480&zc=1

Фото: www.pravda.lutsk.ua


А ще про війну за "Княгинин", скандальну забудову по вулиці Гаркуші, Росію очами прикарпатського журналіста, бойкот підприємств регіоналів, про те як "ліквідовували" ОДА і унікальні храми Франківщини. Огляд преси за період 5 - 12 грудня 2013 року.

 

Західний кур’єр

Спроба силового розгону Майдану в ніч з вівторка на середу провалилася. Мітингувальника, попри небачену концентрацію силвоиків вдалося втримати позиції. Влада продовжує ігнорувати голос народу. Відтак українцям нічого не залишається як відстоювати свою правду на морозі. І з кожним черговим натиском влади їх аж ніяк не меншає… Стоїмо.

 

Працівники Івано-Франківського ОДОСП «Княгинин» вже давно помітили: директор їхнього підприємства ніколи не святкує свого дня народження на цій посаді двічі. Його швидко звільняють. А кожна чергова кадрова ротація неминуче спричиняє на підприємстві нову хвилю турбулентності. Як йде «Війна за «Княгинин» дізнавалися журналісти «ЗК».

 

Віс знають, що на  Майдані нібито «загинула» дівчина, але ніхто не знає, що вона ожила. Всі знають, що на Майдані «пролилася кров наших дітей» від «звірячого побоїща», але ніхто не знає, що побоїще спровокували ультрас. Які ж цілі переслідують ЗМІ і про що вони мовчать у матеріалі «ЗК» «Україна загрузла в інформаційній війні». Сторінка 6.

 

 

Галицький кореспондент

Вихователі Івано-Франківських садочків просять батьків приносити цукор і картоплю. Чиновники з ОДА кажуть, що винні у цьому МВФ і Росія, а службовці міськвиконкому нарікають на недолугість тендерних процедур. То чомуж «Дитсадкам не солодко» дізнавалися журналісти «ГК».

 

Через конфлікт із забудівником мешканцям будинку по вулиці Гаркуші, 29 відключили воду, а будинку №27 – електроенергію і газ. Що ж коїться навокло кандальної забудови – у матеріалі «ГК» «Помста забудовника». Сторінка 18.

 

Єдиними переконливим аргументом, який може вплинути на владу, активісти євромайдану називають бойкот бізнесу регіоналів. На удари кийками пропонують відповісти ударами гривнею. Чи має сенс ця народна економна блокада у матеріалі «ГК» «Бити гривнею».

 

Галичина

Нещодавно журналіст «Галичини» здійснив прватну поїздку до Російської Федерації. Враховуючи той факт, що чимало прикарпатців працює у цій країні, деякі спостереження від подорожі можуть бути цікавими для читачів. Яка вона Москва, що таке міграційний туризм і яким є привид тероризму на сторінці 8 «Галичини» - «Далека і близька Росія».

 

З початку цього року в Україні почав діяти новий закон про зайнятість. 2013-й добігає кінця, і вже можна робити перші висновки стосовно ефективності цього закону, того, як він змінив життя людей, які шукали роботу. Чи змінилася ситуація з безробіттям в Україні читайте на шпальтах «Галичини».

 

На позачерговій 26-й сесії обласна рада висловила від імені територіальної громади краю недовіру ОДА. Вона вважає існування такої інституції недоцільним і що структуру влади, яка передбачає адміністрації на місцях, взагалі слід ліквідувати. Як «ліквідовувли» ОДА читайте на сторінці 2 «Галичини».

 

Вікна

Відкриття виставки до 120-річчя з дня народження Григорія Смольського відбудеться в четвер 12 грудня в арт-галереї Калуша на вулиці Шевченка, 9. До експозиції увійдуть перші та останні роботи Смольського, лінорити, етюди та відеоряд робіт, які знаходяться у Художньому музеї Івано-Франківська. Родичі Смольського ще у 90-ті роки передали меру Калуша два портрети — Тараса Шевченка та Івана Франка. Родичі прагнуть зробити їх доступними для широкого кола шанувальників творчості художника. «Родина Григорія Смольського хоче забрати його роботи з кабінету мера» - на шпальтах свіжого видання «Вікон».

 

«Зачистка інформаційного простору». Про те, що міській владі Калуша потрібні кишенькові ЗМІ, стало очевидно ще півроку тому, коли за надуманих причин звільнили попереднього редактора комунальної газети «Дзвони Підгір’я». Нині депутатам пропонують затвердити у статусі — нового, який упродовж кількох місяців справді доклався до популяризації міської ради: спочатку — звільнивши журналіста із 20-річним стажем роботи Людмилу Пастушок. Потім в. о. головного редактора Михайло Кучерак «закидав» місцеві видання листами, у яких вимагав спростувати лист журналістської спільноти про його поведінку і — «засвітився» у скандалі із «липовими» журналістськими посвідченнями.

 

Загалом спокійні вихідні в Україні 7-8 грудня закінчилися справжнім галасом. У Києві на Бесарабці близько п’ятиста людей повалили пам’ятник Володимиру Леніну. Після цього міліція посилила охорону громадського порядку у місцях, де встановлені пам’ятники. «Вікна» з’ясували, що виявляється, пам'ятник Леніну навпроти Бессарабського ринку дістався Києву як зменшена копія, та ще й секонд хенд з США при цьому. «Київський Ленін як секонд хенд із США» - на сторінках «Вікон».

 

Репортер

Другий тиждень Україна живе в революції. А влада досі намагається вдавати, ніби нічого особливого не відбувається. Вдень протестує народ, вночі на вулиці виходить Беркут. Де вихід із політичної кризи? Майдан за інше життя – у топ-темі номера.

 

Затриманих у справі щодо бійні на Банковій є одинадцять. Майже всі вони побиті, скалічені, до них не пускають рідних і адвокатів. В’язні Банкової – у «Репортері».

 

Унікальний храм – дерев’яний, з органом – журналісти «Репортера» знайшли у долинському селі Підліски. Раніше цей орган грав під час служби. Чому він мовчить нині, читайте в газеті.


12.12.2013 589 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

870
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11459 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

2000
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1886
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2877
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4803

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

537

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1171

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1682

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1425
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1822
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1652
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8884
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

723
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

800
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1988
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

978
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

469
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

432 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

813 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

853