Повторні спалахи Covid-19 загрожують відновленню Азії після пандемії

Літня жінка без історії подорожей. Несподіваний спалах у нічному клубі. Група спалахів у містах поблизу міжнародних кордонів, що не мають визначеного джерела.

Після стримування перших спалахів через заходи від жорсткого карантину до режиму швидкого тестування, азіатські економіки, які показали одні з найбільш успішних практик придушення коронавірусу - Гонконг, Південна Корея та Китай - зараз стикаються з повторними спалахами, що підкреслює практичну неможливість повністю здолати інфекцію.

Це болісне нагадування про те, що, коли країни знову відкриваються і люди продовжують нормальне життя, вірогідні спалахи є ймовірними - навіть після тривалого затишшя. Вчені попередили, що інфекція може ніколи не згаснути, оскільки вона ховається у деяких людях, не викликаючи зовнішніх ознак хвороби.

Люди збираються в районі нічного життя Сохо в Гонконзі, 8 травня. Фотограф: Рой Лю / Блумберг

"Враховуючи безсимптомну чисельність населення, ці випадки з'являться з неочікуваних джерел", - сказав Ніколас Томас, доцент з питань охорони здоров'я в міському університеті Гонконгу. "Очевидно, що перезапуск суспільств неминуче призведе до появи нових випадків".

Цього тижня у Гонконзі 66-річна пацієнтка, яка не мала недавньої історії подорожей, перервала серію з 23 днів без нових випадків у місті. Деякі члени її родини зараз також підтвердили зараження, і зростає побоювання, що жінка, можливо, посіяла більше інфекцій, пересуваючись щільними вулицями Гонконгу, перш ніж її виявили.

На материковій частині Китаю спалах з більш ніж 20 нових інфекцій на північному сході Китаю змусив владу накласти обмеження на рух у двох містах, що нагадують про закриття в Ухані, місті, де вперше виник смертоносний вірус. Школи, які щойно відкрилися для учнів, знову закриті в трьох китайських містах із загальною кількістю населення у 13 мільйонів людей.

Після спалаху Китаю Південна Корея виявила понад 100 нових випадків із кількох нічних клубів, популярних серед гей-клієнтів. Служби охорони здоров'я намагаються перевірити понад 5500 людей, які відвідували клуби з кінця квітня, але це вже спровокувало певний страх, враховуючи тривалу історію гомофобії в країні. Спалах загрожує випробувати вірусну стратегію, яка здобула похвалу у всьому світі за стримування вірусу без жорстких заходів карантину або закриття.

"Зараз доведено, що епідемія має дуже довгий хвіст", - заявив на державному телебаченні на початку цього тижня Ву Цуньйо, головний епідеміолог Китайського центру контролю та профілактики захворювань або CDC.

Медичний працівник бере мазок у мешканця під час домашніх візитів в Ухані, 14 травня. Фотограф: Feature China / Barcroft Media через Getty Images


Як грип

Зростає консенсус про те, що вірус просто не зникне, на відміну від його близького родича, що спричинив виникнення важкого гострого респіраторного синдрому (SARS) у 2003 році, який заразив близько 8000 людей в Азії.

Люди, що заразились SARS, одразу захворіли, і як тільки вони пройшли карантин та лікування, передача була зупинена. Але новий коронавірус проявляється у багатьох людей з малою, відсутньою або нечастою симптоматикою, таким чином забезпечуючи існування прихованих ланцюгів передачі, і випадки, ймовірно, будуть спалахувати сезонно, як при грипі.

На додаток, люди, заражені SARS, не були заразними протягом періоду інкубації вірусу або навіть у перші дні хвороби. Навпаки, новий вірус не обов'язково робить людей хворими, але може легко передаватись, під час інкубації, що ускладнює раннє виявлення та стримування.

"Нам зараз потрібно знайти способи жити з вірусом, і це нова норма", - заявив на брифінгу в четвер Такеші Касаї, регіональний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я для західного тихоокеанського регіону. "Поки вірус циркулює в цьому взаємопов'язаному світі, і поки у нас не буде безпечної і ефективної вакцини, всі залишаються в небезпеці».


Важко простежити

Більш як сто зразків вакцин розробляються у всьому світі, але експерти кажуть, що це може зайняти щонайменше рік, поки вони будуть готові до використання.

Через заплутані стримуючі заходи повторні хвилі виявляється ще складніше простежити. Для епідеміологів у Китаї залишається загадкою, як на початку цього місяця 45-річна працівниця пральні в місцевому відділенні поліції північного китайського міста Шулан спричинила ланцюжок з понад 20 заражень інфекцією.

За словами Ву з китайського CDC, вона може бути навіть не першою інфекцією в ланцюзі, беручи до уваги різні періоди інкубації. "Жінка з пральні могла захворіти через два-три дні, в той час як справжнє джерело захворіло лише через сім-вісім днів", - сказав він. "У цьому випадку дуже важко точно сказати, хто кого заразив".

Зараз чиновники охорони здоров’я проводять генетичне секвенування вірусу, отриманого від нової групи пацієнтів, і порівнюють його зі штамом, виявленим у заражених мандрівників, що повертаються з Росії, щоб визначити чи вони пов'язані, повідомляє Ву.

Також є підозра, що новий кластер може походити з Північної Кореї, враховуючи близькість цього району до кордону з Китаєм. Північна Корея ще не підтвердила будь-які інфекції Covid-19, але американські військові заявили, що підозрюють наявність випадків, і режим Кім Чен Ина прийняв допомогу інших країн для боротьби з вірусом.

Південна Корея отримала широке визнання за контроль над спалахом, не вдаючись до гнітючих обмежень щодо свого населення. Але її заздрісна стратегія масового та швидкого тестування, що уповільнює поширення вірусу, зберігаючи низький рівень смертності, можливо, вже досягла своєї межі.

Чоловік, одягнений у маску для обличчя, гуляє у популярному районі нічного життя Ітауона в Сеулі 10 травня. Фотограф: Юнг Йон-Дже / AFP через Getty Images


Більш ніж половина відвідувачів клубів, що органи охорони здоров'я Південної Кореї хочуть перевірити, залишаються поза досяжністю, а деякі не виходять на зв'язок через побоювання, що їх будуть сприймати як геїв.

Ще в китайському Ухані виникнення шести місцевих випадків цього місяця спонукало місто взяти на себе амбітне завдання: підготуватися до тестування всіх 11 мільйонів населення за десять днів.

Попри швидку реакцію та велику кількість ресурсів, таких як набори для тестування, з якими деякі інші країни досі борються, країни Азії можуть бути більш вразливими до повторних спалахів, враховуючи, що більшість людей живуть у багатолюдних кварталах.

"Високий рівень густоти населення, особливо в громадських житлових комплексах, - означає, що будь-який вірус має безліч джерел для передачі в сильно обмежених географічних районах", - заявив Томас з міського університету Гонконгу. "Це виклик, з яким Азія стикається набагато сильніше, ніж решта світу".

За сприяння Шарон Чен, Донг Лю, Джиншань Гонг та Клер Че, 

джерело: bloomberg, переклад: Фіртка


18.05.2020 1041
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1024
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2416
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2059
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2094
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6371 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2387 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

260

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1077

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1116

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1325
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

202
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

539
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1998
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26440
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

496
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10399 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7939
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

484
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

344
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

490
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

569
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1512