Потрійний фасад виборів або Вибори як театр одного режисера

 

 

 

Вибори завжди нагадують фасад будинку, закритий будівельним драпуванням, на котрому намальовано як саме нібито виглядатиме цей фасад у майбутньому. Тобто, щось подібне на ту декорацію, що нею закрили від нас браму палацу Потоцьких. Прості виборці завжди бачать лише декорацію, і лише виборці «кваліфіковані» знають, що за нею ховають облізлий вітчизняний довгобуд «становлення демократичних принципів виборчого процесу».

 

Отже, «кваліфіковані виборці» завжди були, так би мовити, «в курсі дєла». Вони завжди знали, що на виборах виграють не ті, хто голосує, а ті, хто рахує голоси. І ще ті, хто володіє фінансовими потоками та впливам на формування передвиборчих списків. Вони також знають, що округи «нарізають» та «розподіляють». Що основна маса виборців голосує «за розкручені мордочки», за пакети з гречкою, за дивних «героїв суспільних настроїв», але тільки не за програми і конструктивний потенціал кандидатів. Що потім результати «корегують» в бік правильності та істинності.

 

Але на цих виборах «кваліфіковані» перебувають у розгубленості. Їм здається, що теперішні вибори мають не один, а декілька шарів декорацій, які вкривають щось дуже криве і неоковирне. Все почалось тоді, коли Об’єднана опозиція оголосила свій вибір мажоритарників. Хоча, ні… Ще раніше ВО «Свобода» фактично відмовилась від однозначно «прохідних» округів в Західній Україні заради якоїсь напівміфічної «присутності на Сході». Це, значить, що прогнозований переважною більшістю аналітиків провал мажоритарника-«свободівця» на окрузі у Єнакієво чи в Котовську має зміцнити там позиції однопартійців Тягнибока. Дивна логіка.

 

Але щодо «Свободи» кваліфіковані виборці звикли дивуватись. Інша справа, союз поважних політиків, які зібрались «зламати хребет корупції»! Які поставили на чолі списку ЮВТ і підкріпили її відшліфовану європейською дипломатією харизму ще кількома не останніми в цій країні харизмочками. Звідти дивних кроків не очікували. Але сталося, як завжди: «Ви нє ждалі, а ми пріпйорлісь!»

 

Першою ластівкою дивних новин на Прикарпатті став пан Дирів, якого та частина ОО, яка «Яценюк», намітила на виборчий округ №86. Хоча там «Фронт змін» при бажанні міг би знайти цілий список значно більш прохідних кандтдатів. Потім громадськість краю дізналась, що реально прохідного Миколу Зелінського на ВО №84 поміняли на мало кому відомого в окрузі та "нульового" в плані електорального рейтингу Володимира Купчака, "діяння" якого, напевне, пам’ятні тим працівникам Івано-Франківськгазу, що працювали під його керівництвом. Й, нарешті, на ВО №83 знаменитого «соціального аптекаря і торговця» Юрія Солов’я «УДАР» поміняв на його набагато слабшого за позиціонуванням споборника. І таких прикладів - "легіон"!

 

«Тєндєнція, аднако!» - підсумував би це все чукча з відомого анекдоту. Проте, якщо на хвилину напружитись та уявити, що ми живемо не в анекдоті, стає лячно. Виникає стійке відчуття, що механізм передвиборчого «розводу» набув нового, більш масштабного, формату. Що тепер в ігрову складову української політики перейшли практично всі діючі актори. Що, скажімо, прикарпатські округи спільними скоординованими зусиллями всіх політичних сил «розчищаються» для відомих персонажів місцевого і київського політикуму, яким що «тушкою», що «не тушкою» - все єдино.

 

Чому так сталося, якщо воно дійсно так сталося? Можна припустити, що з кількох причин:

 

1) Для справжньої, а не ігрової опозиційності потрібні значні ресурси, співставимі з ресурсами влади. Таких ресурсів ані ОО, ані інші претенденти на ламання хребта корупції не мають;

 

2) «Настоящі буйні» на кшталт Тимошенко і Луценко, які б, радше за все, не погодились на впровадження «ігрових симулякрів», виведені за поле реальної політики. Їх використовують як прапори, але вони не заважають жодним домовленостям, що відбуваються за подвійним декоративним фасадом;

 

3) Насправді усі опозиційні сили бояться свого ж реального приходу до влади. Їм зручніше перебувати у «вічній опозиції», де грошей хоч і менше, зате й відповідальності - жодної. Багатьом із соратників Юлії Володимирівни, судячи зі всього, у страшних кошмарах сниться той варіант історії України, у якому четвертим її президентом стала Тимошенко.

 

Усе, вище перераховане, наводить на сумні думки. Найкращими ліками від депресії у цій ситуації є думки про те, що світ неминуче підповзає до «гаплика вищого порядку» (читайте «Невтішні новини» на Фіртці). Потішимося хіба тим, що «разом і помирати легше»…

 

 

Аналітична група "Фіртка-Магус"

 


Коментарі (21)

так 2012.08.06, 10:18
Можете ж!
так 2012.08.06, 10:20
Давайте далі так. В людей, крім центральних каналів, немає інформації, давайте хоч тут. Люди губляться...ІНФОРМАЦІЮ!!!!
Солодка 2012.08.06, 12:19
по-перше, опозиція, тобто майже кожен з її більш-менш відомих представників грошей мають дохрена, по-друге, опозиції завжди потрібно для перемоги менше коштів, а по-третє, ніхто не збирається нічого змінювати, бо їм просто дозволили у відповідних кабінетах стати нардепами, а от кого шкода, так це окремих національно-демократично налаштованих нардепів, яких керівники "об'єднаної опозиції" списали у запас
регіонал 2012.08.06, 12:51
А і правильно - прискіпливо ставимося до опозиції, мочимо на тему "а вони такі самі", сваримося, обзиваємо. Хай виграє ПР, комуністи, Королевська, литвинівці. Вони вам, бл...дь, напрацюють. Ідіотизм не лікується) Янукович чемпіон!
не регіонал 2012.08.06, 13:23
ідіотизм точно не лікується. опозиціонери вже напрацювали за свої 4 роки у владі. хоч ті руки нічого не крали, але після себе залишили Сталінград. ці хоть і крадуть, але будують аеропорти, стадіони, дороги. не ідеальні, але працюють, на відміну від тих говорунів, що в "опозицію" об'єдналися
регіонал 2012.08.06, 13:38
Ось воно й полізло)
До Слодкої 2012.08.06, 13:41
Солоденька, ти не ніц тямиш. не розумієш ЯКІ гроші потрібні для протистояння ПР. Навіть якщо опоссціція продасть усі свої чвораки та діаманти своїх сосок, вона не назбирає того, що потрібно. Це лише лохи думають, що Королевську фінансує пан Єфремов, зекономивши на лобстерах та туалетному папері. Ваші батькі були лохи і ви такі самі.
777 2012.08.06, 13:47
Ну й слава Богу, можна розслабитись. Все порішали, трудящі маси ідуть спати
регіонал 2012.08.06, 13:55
Запроданці ригівські цей текст написали та самі його коментують. Аби не дай Боже чогось свіжого не проскочило. Всі лохи, все куплено, сидіть, противсіхи, не рипайтеся. Гидота. Нічого, ще наплачетеся!
Слава Україні! 2012.08.06, 14:39
Все правда в статті. Опозиція - повне гімно, в натурі. Але - це НАШЕ гімно!, скажуть гуцули і проголосують за це гімно.
Васяня 2012.08.06, 14:41
2 регіанал. А за кого голосувати - за Диріва? за Капчака? - вони нас врятують? не смішіть мої майтки!
Михайло 2012.08.06, 14:46
А ШО, ФАЙНО НАПИСАНО)
так 2012.08.06, 15:47
скільки зарази на західних сайтах.......то так банда ше довго буде при владі.......треба голосувати за опозиційні партії.....робіть вибір- або Свобода або ОО, ......одумайтесь люди........видко ви погано знаєте історію 37-і подальших років.......
так 2012.08.06, 15:49
продовження......і не думайте, як думали багато в 37-му, якщо вашого сусіда забрали то вас не забируть....При владі банда і вони знають, як "законно" з вами працюват.....До вас прийдуть через рік або через два....
Льолько 2012.08.06, 15:51
А чому забули за партію Ющенка
ЮЩЛЯ 2012.08.06, 17:17
Висновок із статті - хоч голосувати нема за кого, бо всі суть однакОві, голосувати треба (тактично) ПРОТИ ригіонів, щоби не дати їм все монополізувати остаточно....... А там... побачимо, може щось з'явиться в Україні для кого мораль - то не телебайки для вухатих українців. А що все - і влада і "опозиція", -однакове лайно, то хто би сумнівався?
так 2012.08.06, 17:39
Льольку! а якого Ющенка, того шо здав країну бандюкам??????????
так 2012.08.06, 17:42
Льольку продовженння...Ющенко якраз той шо думав, як і ті в 37-му, шо до нього не прийдуть . Прийдуть і до нього...Банда є банда, а ше працює за методом Джугашвілі (Йосип которий).
пересічний 2012.08.06, 22:24
Не несіть пургу невдахи!!! Люди вже не такі дурні як колись. Під прапором єдиної опозиції виграє навіть ліфтер з інфекційної лікарні. Головне що НЕ ригіонал
ліфтер 2012.08.06, 23:04
Вже йду під прапори ОО! там наших дофіга. і ліфтери є і кочегари.повернемося до влади буде всім щастя. пам'ятаєте: поверніть нам Юлю, а вона поверне бензин за три гривні. коротка у лохів память. не вміють мозки напрягати. легше свинячу голову під ОДА поставити ото всім смішно. бикота натішилася.
так 2012.08.07, 10:30
а боти працюють...і, бачу на всіх сайтах....
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1130
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2483
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2089
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2139
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6463 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2422 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

294

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1119

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1144

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1362
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

244
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

564
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2033
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26482
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

529
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10432 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7974
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

510
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

373
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

523
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

597
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1547