Полювання за неминучістю. Семиденна мандрівка суїцидика. Історія 2. Фізика і вісімка

 

Повернувся до без того душної кімнати. Перша зустріч з неминучим була фіасковою. «Не фарт» - подумав про себе. «……але не факт що по-життю» - додало щось з середини і я здивовано гикнув, мабуть теж зсередини. Відчинив шафу, внизу в кутку забута і притрушена кілька років пилом  альпінспоряга зразу ж нагадала про себе. Повільно почали оживати образи альпін-фріків, які незважаючи на погоду штурмувами Карпатські горби, вкотре доводячи  самим собі що місто не спотворило їх до рівня «матрацників». Пригадалися безбашні штурми закинутих промоб’єктів, з яких дюльферувалися, уявляли себе «Ямакасі», послідовниками Девіда Бейля, або елітним загоном «Морських котиків», що звільняють заручників від психів-терористів». Ніби колоритний флешбек. Ніби варто писати мемуари про минуле і шукати мецената на цей деліричний витвір сучасного мистецтва!!!  O tempora, o mores. Рвало щось всередині. Споряга, спогади і стан перманентного відторгнення від суспільства гнав на свіжу ідею  зустрічі з неминучим. Споряга натиснула гачок нових ідей.

На даху девятивисотки  є  труба діаметром десь 100 мм., ідеальний анкер для шнура. Потім через спускову «вісімку» зависнути на рівні дев’ятого і відпустивши руки, і з вільним падінням помчати донизу. Touch-down – успіх. «Непоганий задум»,- похвалив сам себе і взявся витягувати інвентар, струшуючи двохрічний пил. Дійшов до «вісімки». На мить зупинив погляд на написі 25 кН, трохи задумався у підрахунках калькуляції. Маса тіла 70 кг з висоти 27 м. через вісімку донизу. Сила терня…… Приблизно такий сир-бор виникає в резалті 70 кг*9,81 м/с*2,7 с в повітрі = 1854,09 кг. Ого!!! 1,8 Кн на розриві, якщо через шнур то десь 1-1,2 кН. Це тонна, маячня!!! Шнур через тертя защимить десь на 2-3 поверсі. Хребет не витримає в ривку,зламається пополам в тазі як стібка і, як мінімум,  каліцтво гарантовано, максимум – game over і  «хепі енд». Калікою бути складно,бо складно, коли вся нервова система виведена ладу одними безглуздим, трясця, недоконаним рішенням. В успіху задуму стали закрадатися сумніви, «хоробрості замало» - шепнуло щось з середини. «Калічити себе і життя інших злочинно, не любиш себе, поважай інших, принаймні не заважай їм жити».

Друга поразка стала ударом в пах. Болісним і принизливим стусаном. Друга спроба накрилася лопухом. Може то звякнути до старого «Боба Марлі» за допомогою, може він пробудить креатив.  Краще зайти в гості. Обідня перерва, день другий. Хочеться їсти.

Збігати б в «Арсен» за харчами,хочеться їсти, особливо коли передчасно думаєш про неминучість, тоді калорії витрачаєш як в троєборстві – улюблений спорт в минулому.

Надворі ще з одинадцятої години всіх добивало пекуче сонце. Було байдуже, панаму на голову, треки на ноги, поволі почалапав з душного куба-квартири.

Світлофор як завжди горів трьома кольорами послідовно. Хотілося стати незрячим і шубовснути в потік машин. Скрип коліс, понівечений метал, зойки людей і те що було тобою, як фарш на проїжджій частині. Надто багато невинних стануть побічними жертвами обставин – такого не хотілося. Забрати когось з собою нема змісту, у кожного свій вагон рутини. Асоціативна соціальна поведінка.

Зелений... Повільно ступаю на зебру, навпроти з десяток урбан-зомбі метушливо човгають капцями по власних справах: хтось до офісу, хтось додому, хтось на «діло», хтось з супермаркету, хтось туди, як і я. Ось якийсь вуйко тягне візок з картоплею – хоче жити. Хоче їсти щоб жити, а я – їсти щоб надибати неминучість. Різнополярні в нас місії, хоча реквізит однаковий, то їжа.

Ось інший су-продукт життєвої пошесті комфорту несе з десяток «багетів» для ремонту. Він вже поїв, і схоже, далі крокує пірамідою потреб до комфорту – затишної «хімічної» квартири, пошпакльованої власними руками і залитої власним потом в періодах між сном і роботою. Хто вони – раби життєвого циклу споживання. Хто я – пасажир, з квитком в одну сторону.

Задумався і мало не врізався в двері з фотоелементом – не відкрилися з якоїсь невідомої причини. 


13.08.2013 Тарас Зіф 1696 1
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

633
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1831 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1113 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

535
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6888 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11358 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

318

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1052

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1097

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1092
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

262
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1065
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

830
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

724
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2928
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4421
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18423
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

293
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

338
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

648
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

752