Політичний 2016-ий в Івано-Франківську

 

Завершується 2016-ий. Рік, в якому життя по новому звичайні українці не відчули. Фінал політичного 2016-го на мінорній ноті. Безвізовий режим з ЄС, якого ми так чекали, Європейський Союз знову відклав: спочатку на лютий наступного року, а вже згодом – на весну. Держава націоналізувала ПриватБанк, внаслідок підкилимних домовленостей акціонерів групи «Приват» з Адміністрацією Президента. А протягом року країна жила вже традиційними проблемами: потреба міжнародних кредитних ін’єкцій,важкі політичні домовленості в парламенті, військове протистояння на Донбасі, інфляційні витки.

Цікавим видався й політичний рік в Івано-Франківську. Спробую уніфікувати персони та події, які запам’ятались найкраще.

 

Політик року

 

Цю нішу зайняв міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який вже трохи більше року перебуває на посаді міського голови. Перемігши на виборах опонентів, Марцінків  впорався з першими завданнями в новому кріслі: сформувати команду, ухвалити бюджет Івано-Франківська, де міський голова став двигуном бюджетного процесу, підготуватись до зими - додатково перевірити стан комунікацій, котелень, теплових мереж тощо. Проте вже перша сесія Івано-Франківської міської ради продемонструвала, що Марцінків готовий йти на пролом, нехтуючи думкою опонентів, а можливо й законодавством. З ініціативи Руслана Марцінківа,  на першій сесії міськрада сформувала склад виконавчого комітету, проголосувала за заступників міського голови та розділила постійні депутатські комісії. «Самопоміч» та УКРОП оскаржили ці рішення в судовому порядку. Судовий розгляд справи триває.

Щодо команди міського голови, то найсильніше рішення – залишити в грі Богдана Білика і Михайла Смушака, фахових чиновників часів Віктора Анушкевичуса.  А найбільш скандальне  полягало в призначенні заступником з гуманітарних питань «Чоловіка Божого», «батьківщинівця» Олександра Левицького (прославився під час Євромайдану, коли на одному з засідань Народної ради посперечався з місцевим активістом)

Рік при владі Руслана Марцінківа запам’ятався втіленням в життя «свободівської» програми: активним брукування міста, відкриттям садочків та відпочинкових зон. А також скандалом, пов’язаними з потенційною забудовою промзони колишнього асфальтного заводу та різними інсинуаціями щодо будівництва другого моста на Пасічну. Багато хто закидав міському голові несамостійність в прийнятті рішень. Під час власного звіту про рік роботи по посаді міського голови, Руслан Марцінків нервово сказав, що містом керує все таки він, а не «Пупс чи хтось інший».

 

 

Домовленість року

 

На першій сесії  міськради «Свобода» разом з частиною «Солідарності» та «Батьківщиною» проголосували за заступників міського голови, склад виконавчого комітету та розділили постійні комісії. Так утворилася ситуативна більшість, яка проіснувала рік. До цього часу про утворення більшості в міській раді офіційно жоден з її учасників не повідомив, хоч ситуативна більшість встигла ухвалити чимало важливих для Івано-Франківська питань. Іноді, правда, домовленості йшли зі скрипом, як це сталось під час останньої бюджетної сесії, коли БПП та «Свобода» не могли між собою домовитись по порядку денному через черговість розгляду земельних питань.

 

Франківський десантник на печерських пагорбах

 

Нещодавно з Генпрокуратури звільнився Петро Шкутяк. Шкутяк, який кілька місяців очолював управління внутрішньої безпеки ГПУ, написав заяву на звільнення за власним бажанням, мотивуючи такий крок завершенням конкурсу у нову інспекцію, яка надалі перевірятиме прокурорів на доброчесність.

За результатами роботи відомства Шкутяка проведено понад 70 службових розслідувань, але погодьтесь, за останні пів року полетіло не так багато прокурорських голів. Кругова порука? Система? Показна боротьба? Можливо, все разом. Петро Шкутяк повернувся  в Івано-Франківськ, де продовжує керуватиме фракцією БПП в міській раді, більшість якої складають депутати -забудівники.

 

Головний прокол

 

Снігопад середини листопада та його наслідки. Рекордна маса снігу, яка впала на нас, ледь не паралізувала Івано-Франківськ попри запевнення комунальників про готовність до різкої зміни погоди. В перші години негоди на дорогах почала працювати снігоочисна техніка. Проте чи то через погану координацію, чи внаслідок вихідного дня або ж елементарної халатності виконавців, протягом неділі не вдалось досягти вагомих результатів в боротьбі зі стихією.

Справжні проблеми почались наступного дня, в понеділок, коли іванофранківці вийшли на роботу. Деякі дороги в мікрорайонах міста виявились прочищені тільки колесами приватного автотранспорту. Пішоходи  брели по дорожньому полотні, оминаючи кучугури снігу, оскільки тротуари в більшості випадків стали непрохідними - тільки ближче до обіду на них утворились «псячі стежки», протоптані людьми. Ширина цих стежинок була зумовлена потоком людей, а розминутись на них двом дорослим часто було неможливо.

Люди самі чистили від заметів двори та прибудинкові території, при чому не тільки в приватному секторі, а й біля багатоповерхівок, де це, в основному, повинні робити комунальні підприємства. Проміжний іспит негодою місто провалило.

 

Політичний активіст року

 

На початку роботи Івано-Франківської міської ради багато хто бідкався, що в міськраду пройшло мало атошників. Одним зі щасливчиків з їх числа став Андріан Волгін, який ставши депутатом увійшов в фракцію БПП. Робота Волгіна дисонувала з представниками його фракції, які здебільшого забудівники. Андріан Волгін оголосив голосування, результатом якого стала згода міської ради прийняти на баланс міста спорткомплекс «Олімп». Проте його депутатська робота протягом року запам’яталась й недоречними перепитуваннями на сесії та виявленням надмірних емоцій в залі засідань. Під час одного з нападів агресії, Андріан Волгін пожбурив матеріалами сесії в депутата іншої фракції, що є порушенням норм моралі та елементарної дисципліни. До цього часу він не вибачився за свій вчинок.

 

 

Досягнення для міста

 

Ухвалюючи бюджет на 2017 рік,  міськрада зобов’язала структурні підрозділи виконавчого комітету – розпорядників бюджетних коштів, заклади та установи міста, які фінансуються за рахунок бюджетних коштів, комунальні підприємства, засновниками яких є міська рада, забезпечити проведення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість предмета яких перевищує 50 тис. грн, в електронній формі з використанням електронних майданчиків публічних закупівель «ProZorro».

В багатьох містах впровадження системи ProZorroдозволило зекономити чимало бюджетних коштів. Фактично будь-який підприємець може запропонувати найдешевшу ціну та виграти тендер. Все це відбувається онлайн.  Але дуже часто активісти зіштовхувались з протидією місцевої влади, бо система обмежує можливість заробітку для  наближених до влади компаній-підрядників. Наразі поріг допорогових закупівель в Івано-Франківську складає 200 тисяч гривень, що дозволяє непогано годуватись  з бюджетної годівниці підприємцям-підрядникам, наближеним до міської влади.

 


31.12.2016 Василь Кедик 2083 2
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5196 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1833 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4041 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3167 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7955 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20289 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

273

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

815

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1909

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2387
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

182
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

690
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

472
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18374
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

971
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1211 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6096 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23385 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

288
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

985 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1163 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

492