Похід у гори взимку: краса та небезпека. Практичні поради

З початком повномасштабного вторгнення щорічний туристичний потік до Карпат суттєво скоротився — більше ніж на половину. Також багато досвідчених гідів за три роки вже стали на захист країни.

Ці фактори суттєво вплинули на зростання кількості непідготовлених туристів, які випробовують свою фізичну підготовку та моральну стійкість. Це особливо небезпечно взимку, коли непідготовлені українські туристи, не маючи належного спорядження та досвіду, наражають себе на ризик.

Bimba.rent/ua/ — сервіс оренди баггі, квадроциклів від власників — підготував простий гід, як збиратися до зимового походу в Карпати та уникнути трагедій. Публікуємо головне.

Похід у Гори під час війни: обмеження та небезпечні зони

Хоча Карпати здаються дуже далекими від бойових дій, війна наклала свій відбиток і тут. Прикордонні райони, які раніше були популярними серед українських туристів, зараз обмеженні у відвідуванні. Зокрема, це Мармароський масив або верхів’я річки Черемош, які проходять уздовж державного кордону з Румунією. Крім того, українська прикордонна служба встановила додаткові пости за 20-30 кілометрів від державного кордону.

Але навіть попри ці обмеження, деякі популярні туристичні маршрути все ще залишаються відкритими - це Горгани, Чорногора та Свидовець — одні з найвідоміших місць, доступних для походів. Також серед популярних маршрутів варто нагадати про сходження на Говерлу, походи на Піп Іван Чорногірський, Смотрич, Вухатий Камінь, Пікуй, Парашку та Полонину Боржава.

Не забувайте, що рівень складності будь-якого маршруту взимку значно зростає через погодні умови. Навіть порівняно прості літні маршрути можуть стати серйозним випробуванням в умовах снігу, льоду та низьких температур. Тому перед початком походу обов'язково зареєструйтесь у рятувальників через онлайн-сервіс zk.dsns.gov.ua. Це займає кілька хвилин. Не нехтуйте цим простим, але важливим кроком, адже коли буде потрібна допомога в горах – рятувальна служба буде знати де вас шукати..

Як самостійно безпечно підготуватися до зимового походу у гори

До зимового походу варто починати готуватися за кілька місяців, а краще — з літа. Влітку та восени можна пройти той самий маршрут, щоб ознайомитися з рельєфом і особливостями місцевості. Як зазначають місцеві інструктори, взимку сніговий покрив повністю змінює ландшафт: втрата орієнтації — звична ситуація. Тому, вирушаючи у зимові Карпати, завжди майте із собою карти, GPS-пристрій або компас. Використовуйте також перевірені сервіси, як Windy, щоб стежити за умовами в горах.

Також важливо стежити за погодними умовами заздалегідь. Погода в Карпатах може мінятися буквально кожну годину. Треба бути уважним та готовим до несподіваних буревіїв, заметілі чи різкого падіння температури.

Фізична підготовка: Зимовий похід в гори – це серйозне фізичне випробування. Сніг, лід, холод та сильний вітер значно збільшують стрес та навантаження на організм. Регулярні тренування – біг, плавання, ходьба на довгі дистанції – є обов'язковими. Особливу увагу слід приділити зміцненню ніг та спини.

Важливість досвіду: Зимові походи вимагають досвіду, навичок та знань. Найгірше, що ви можете придумати - це похід наодинці. Самовпевненість та легковажність у таких умовах — найгірші супутники. Краще приєднатися до групи з досвідченим гідом.

Необхідне спорядження для зимового походу в Карпати

  • Взуття — це база. За словами досвідчених гідів, трекінгові черевики повинні бути шкіряними і добре захищати від вологи. Взуття має бути своє, як нове і випробуваним у кількох походах до того, як ви вирушите у зимові гори. Що ше?Під час тривалого підйому пальці ніг можуть травмуватися, тому важливо заздалегідь підстригти нігті, щоб уникнути дуже болісних порізів.
  • Бахіли (гамаші) — незамінна річ для захисту взуття від потрапляння снігу. Вони щільно прилягають до черевиків і не дають снігу проникати через шнурівку. Для сніжних маршрутів беруть снігоступи, які полегшать пересування по глибокому снігу.
  • Одяг повинен складатися з 3 шарів. Перший шар - термобілизна, вона забезпечує відведення вологи та зберігає тепло тіла. Другий шар — трекінгові штани та светр з утеплювачем. Або підійде пуховик. Останній шар — це мембранна куртка, не лижна, яка захищає від вітру та вологи. Також рекомендують мати запасну термобілизну на випадок, коли ви дуже спітніли.
  • Рюкзак — повинен бути зручним та підібраним під ваші фізичні параметри (зріст), і головне — як новим (мається на увазі не брати з собою якийсь старий, але модний варіант, куплений на ОЛХ, бо не зрозуміло як він витримує реальне навантаження). Об'єм рюкзака вже залежить від тривалості вашого походу.

До списку спорядження також додайте ліхтарики, павербанки та контакти рятувальників (нижче буде список).

Особливості харчування в зимовому поході у гори

Під час зимового походу ви повинні їсти частіше, але меншими порціями, щоб підтримувати стабільний рівень енергії протягом дня.

На сьогодні найкраще рішення по їжі у поході — це сублімовані продукти або висушені крупи і м’ясо, які легко готуються на природі та забезпечують необхідний рівень калорійності організму. Ковбаси, сушене м’ясо або консерви також чудового доповнять раціон.

Цукор у горах відіграє важливу роль, оскільки організм витрачає більше вуглеводів, які потрібні для швидкого відновлення енергії. Шоколад, енергетичні батончики та сухофрукти — підходять для коротких перекусів між основними прийомами їжі.

Термос — один з головних елементів спорядження. Кип'яток або гарячий чай підтримують тепло вашого тіла. Інструктора радять пити чорний чай, куди можна додати згущене молоко чи мед для калорійності.

До речі, алкоголь не зігріває вас в умовах низьких температур. Він на короткий термін розширює судини, і створює ілюзію тепла, але насправді у цей час падає температура тіла і збільшується ризик переохолодження. Його вживання допустиме лише у таборі, в відповідальній компанії, і в дуже обмежених кількостях. Професіонали не вживають.

4 небезпеки в горах та поради для виживання

Основний ворог туристів у зимових горах — це переохолодження. Рішення: багатошаровий одяг, термобілизна, флісова шапка, рукавички, гарячий чай. Усе, що ви читали вище.

Лавинна — перед походом обов'язково перевірте лавинний прогноз. Якщо ви плануєте перехід через круті сніжні схили, завжди тримайте при собі лавинний набір: датчик, щуп і лопату. Однак краще за все уникати таких маршрутів.

Травми на слизьких поверхнях - тут на допомогу приходять “кішки” — не домашні котики, а спеціальні шиповані насадки на черевики.

Дикі тварини - в Карпатах ведмеді, вовки та рисі. Якщо ви помітили дику тварину, зберігайте дистанцію та не намагайтеся взаємодіяти з нею. Також не залишайте їжу на видному місці та не годуйте хижаків.

Аптечка у гори

Окрім стандартного набору ліків (знеболювальні, протизапальні, антисептики, бинти, засоби від розладу шлунку, пластирі), варто взяти з собою:

  • Від обмороження та опіків: креми для лікування обморожених ділянок шкіри.

  • Ліки від гірської хвороби.

  • Еластичний бинт: для фіксації пошкоджених кінцівок.

  • Термоковдра: для збереження тепла в екстрених ситуаціях.

Що робити у разі надзвичайної ситуації?

  1. Зателефонуйте до рятувальної служби на один із вказаних номерів нижче. Оператори запитають вашу локацію і відправлять допомогу. Заздалегідь фіксуйте точки на маршруті, де є мобільний зв’язок.

  2. Якщо зв’язку немає, залиште повідомлення у видимому місці для інших туристів, із зазначенням свого стану та напрямку руху.

  3. Залишайтеся на одному місці, якщо це можливо. Часто рятувальні служби радять не змінювати положення після сигналу про допомогу, бо це ускладнює пошуки.

Якщо ви успішно завершили свій похід і не скористалися допомогою рятувальної служби, повідомте їх про свій безпечний фініш. І пам'ятайте, що гори не прощають легковажності. Будьте обережні та насолоджуйтесь красою зимових Карпат у безпеці!

Рятувальні служби у Карпатах. Номери телефонів

  • Єдиний номер екстрених служб: 112

  • Івано-Франківськ +38 067 342 04 92, +38 097 098 55 60

  • Яремче +38 067 342 04 94

  • Ворохта +38 067 342 04 95

  • СНБ «Заросляк» +38 067 342 04 91

  • Верховина +38 067 342 04 96

  • Косів +38 067 342 04 97

  • Осмолода +38 067 342 04 98

  • Вигода +38 067 342 04 99
Реклама


12.10.2024 498
19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

471
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

2588 12
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2436
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6574 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2867
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2487

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

285

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

1110

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2213

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

3011
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

567
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

846
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

868
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

628
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

1963
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34473
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

1272
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27263 1
22.10.2024

В органах прокуратури може бути в три рази більше осіб з інвалідністю, ніж в середньому серед населення, а серед начальників – 38%.

235
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

392
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

2113
14.10.2024

Серед мешканців заходу довіра до президента України Володимира Зеленського залишається на рівні 58%.

1097