Партія регіонів на Івано-Франківщині. Крутелики на політичному базарі

 

 

 

 

«Про що би вам не говорили політики,

мова все-рівно йде про гроші»

(Нардна мудрість)

 

Старий жарт: «Вчені схрестили кота з кроликом. Виведені таким чином котокролики теж ганяють за мишами, але з іншою метою». Жарт теперішній, свіжий: «Опозиційні прикарпатські політики схрестили партійні апарати своїх партій з фінансовими можливостями регіональних чиновників і бізнесменів. Гібридні тренди теж змагаються за владу, але вже зовсім з іншою метою». Відповідно, пересічний виборець бачить ніби боротьбу опозиції за мажоритарні округи і голоси електорату, а насправді елементарний продаж політичних трендів тим, хто готовий за цей товар платити.

 

Головною особливістю метафізики прикарпатського політичного поля є та, що нібито очевидна віддаленість партії влади від симпатій виборців, які зазвичай конвертуються в відсотки соціологічних опитувань та голосів виборців, компенсується нелінійністю прикарпатського політичного простору. Те, що зовні виглядає страшенно далеким, в місцевих умовах викривленого політичного макрокосму отримує лінії зв’язків та впливів через невидимі непосвяченим додаткові паралельні виміри.

 

На Прикарпатті склалась парадоксальна ситуація: головним потенційним покупцем опозиційних трендів виступає владна сила. Тобто, Партія регіонів.

 

Партія, яка не має в регіоні ані політичної харизми, ані чисельного електорату, робить ставку на дві безпрограшні фішки.

 

Перша з них – голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, друга – відсутність реальних грошей у опонентів. І це при тому, що:

 

1.  Всьому прикарпатському політикуму (незалежно від кольору прапора) кортить «покращити своє матеріальне становище» "вже сьогодні";

2.  Весь прикарпатський політикум (незалежно від кольору прапора) хоче мати «дружні стосунки з Михайлом Васильовичем».

3.  Весь прикарпатський політикум (незалежно від кольору прапора) хоче красиво і «порядно виглядати в очах виборців». Тобто, не виглядати зрадником, хрунем:), непатріотом, політичною проституткою.

 

Вирішити одночасно всі три завдання доволі складно.

 

Проте політики з ПР в принципі готові (просто змушені) пожертвувати пунктом №3 заради успішного виконання перших двох. Їм нема чого втрачати, окрім своїх… бізнесів і посад. Вони прагматики і знають, що в Галичині реальні гроші більш-менш легко конвертуються в репутацію, а от репутацію досить важко конвертувати в реальні гроші. Їм, щоправда, вже трохи лячно від міжнародної ізоляції правлячого в Україні режиму, але вони сподіваються, що майбутня друга хвиля світової кризи відволіче увагу Заходу від проблем України і «все буде добре». Вони готові героїчно протистояти новій імперії Путіна до того часу, коли їм запропонують пристойні умови капітуляції (твердо пообіцяють не пустити з торбами світом). Вони не вірять в нову українську революцію, навіть не тому, що добре інформовані, а швидше тому, що вперто не хочуть в неї вірити.

 

Підсумок: чим далі в ліс, тим товщі оптимісти.

 

Особисте спілкування з прикарпатськими «регіоналами» викликає парадоксальне відчуття. З одного боку вони виглядають дуже впевнено, маніфестують твердість та монолітність лав. З іншого боку, вони нервово намагаються переконати всіх оточуючих, що вони «правдиві галичани», «свої», і в разі чого помруть за неньку Україну. І цим натякають, що їхня приналежність до «донецького» тренду є лише такою собі хитрою «конструктивною позицією». Що, у випадку чого (зрозуміло, не допусти Боже!) вони обов’язково будуть «з народом». Електорат, як не дивно, приймає цю невибагливу гру. Як відомо за даними соцопитувань, пересічний прикарпатський виборець різко негативно налаштований проти ПР. Одночасно він готовий на певних мажоритарних округах підтримати персони тих «своїх» «конструктивних», які співають «Ще не вмерла Україна…», прикладаючи руку до кишені з партійним квитком Партії регіонів.

 

Ця політична двоїстість починається з голови ОДА. Всі його поважають. Всі визнають його реальною владою не лише за посадою, але й за авторитетом (таким собі обласним «Татом»). При тому, що всі знають, що він є членом керівного політичного органу демонізованої Партії регіонів. Один і той самий місцевий політик на мітингу може клясти «окупаційний режим», а одразу ж після мітингу особисто висловлювати щиру вдячність Михайлові Васильовичу за його «мудрі і далекоглядні» рішення.

 

Висновок: Галичина залишається Галичиною і, при правильному підході, нею можна успішно керувати в технократичному режимі «віддаленого доступу».

 

Відповідно, в жовтні влада має шанси провести «своїх» (якщо не членів ПР, то «співчуваючих») по одному або й двох мажоритарних округах. Це при тому, що соціологи не дають Партії регіонів більше ніж 4% електоральної підтримки на Прикарпатті.

 

В Коломиї, де авторитет Вишиванюка є політичним джокером, прогнозують непогані шанси Гдичинському. В гірських районах кандидат від влади також має шанс. Скажімо, в Косівському районі влада вже тепер належить «регіоналам», а нардеп від ПР і обласний керівник партії Василь Чуднов має підтримку в рідному Космачі, та в низці сусідніх гуцульських сіл. А його можливе «самовисунення» в кандидати в депутати до Верховної Ради в «косівсько-космацькому» окрузі електорат Карпат може сприйняти як пояснення самим собі «свійськості» кандидата. Тим більше, що давно курсує інформація про те, що в проблемних виборчих округах Партія регіонів дозволить своїм кандидатам самовисуватися. 

 

Але головний політичний ресурс ПР в тому, що влада контролює на Прикарпатті як окремих політиків з лав «опозиціонерів» і «нейтралів», так і цілі партійні тренди. Зараз навіть важко окреслити кордони цього контролю. В деяких випадках (як із партією «Відродження») контроль явний і безумовний, в інших він прихований (на рівні дорослої конспірації) й розрахований виключно на післявиборчу перспективу.

 

За даними та прогнозами політологів, переважаюча більшість місцевих політиків в той чи іншій спосіб вели, ведуть й далі вестимуть більш або менш таємні переговори з владою. В цих політиків є товар – особиста репутація, голоси виборців, вплив на електорат своєї «малої батьківщини». У ПР є не лише гроші але й «цікаві пропозиції» від яких політикам важко буде відмовитись. Отже, «політ-базар» діє. І діятиме аж до ночі з 28 на 29 жовтня. А в деяких округах ще довше.

 

Немає сумніву, що ПР збереже ключові владні позиції на Прикарпатті й після жовтня 2012 року (це ж бо вибори не Президента, а Верховної Ради). Більше того, є підстави вважати, що солідарний з владою великий бізнес розширить свою присутність в Івано-Франківській області. Виникає питання: а котрий саме із великих бізнесів? Ще півроку тому «знаючі люди» називали Фірташа і Клюєва. Тепер кажуть про Ахметова і Сім’ю. Як би там не було, а вже скоро місцевих політиків викликатимуть на кастинг «ДВБ – 2013». ДВБ – це «друзі владного бізнесу». ВО «Свобода», зрозуміло, проходить до фіналу без попереднього відбору.

 

Зробивши за два роки чимало помилок, ПР, здається, намацала ефективний формат своєї присутності на Прикарпатті. З одного боку, саме регіонали виступають тепер в якості «пасивного стабілізатора» хаотичного прикарпатського бізнес-поля, на якому всі воюють проти всіх, крадуть у партнерів і кидають навіть родичів.

 

З одного боку, підконтрольні владі правоохоронні структури з кожним місяцем підвищують темпи розгрібання тих кримінальних авгієвих стаєнь, до яких не брались вже роками. Одна за одною випаровуються фірми-привиди, подаються в кращі краї аферисти, порожніють офіси «рогів і копит». І хоча з іншого боку щодо роботи силових структур, серед керівників яких не залишилося (окрім очільника обласної ДПІ) жодного «правдивого галичанина», в місцевого люду виникає все стійкіша підозра, попри це важливим фактором залишається те, що в нас й досі потай мріють про «тверду руку». Байдуже чию, аби лише тверду. Ці мрії свого часу привели до влади однопартійців Тягнибока. Тепер частина виборців в них розчарована. Навіть, якщо ці люди знову проголосують за розчепірені у трійчатку пальці, їхній настрій докорінно змінився. Гасло «Бандера прийде – порядок наведе!» сприймається вже не з блиском в очах, а з кривуватою посмішкою, мовляв: «Ну-ну, подивимось…»

 

Хтось має заповнити нішу сподівань прихильників «твердої руки». ПР тут не те що б фаворит, але й не пасе задніх. Все залежатиме від кон’юктури. Ну й від перспектив Табачника на міністерській посаді. Що, врешті-решт, лише справа техніки.

 

Тої техніки, яка творить дива в руках "технократів".

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»

Фото: ТСН

 

ДО ТЕМИ:

"Фіртка-Магус": ВО «Свобода» на Прикарпатті. Жовта карма «нішового» лідера

"Фіртка-Магус": УДАР на Прикарпатті. Боксер на футбольному полі

"Фіртка-Магус": "Фронт змін" на Прикарпатті. Мисливці за "нішами»"

 


Коментарі (29)

НИК 2012.03.01, 20:28
А ЯК ДО СЕГО ЩЕ МІНФІН КОЛОБОВ ДОБАВИТ ПРОДАЖ ОВДП, ТО НАВІТЬ, ЯКБИ ГЕПНУВ ДОЛЯР ДО ВИБОРІВ, ЯНИК БУДЕ ФАЙНО ВИГЛІДАТИ НА ФОНІ СВІТОВОЇ КРИЗИ І ПЛАТИТИ БАБАМ ПЕНЦІЇ. БО СЕ ФАКТОМ ВИХІД З-ПІД ПРЕСУ ФРС, МВФ, СБ І СУру! ПРАВДА, БАНКИ І ЛЮБІ ДРУЗІ, ПОСТРАЖДАЮТ, АЛЕ ЯНИК СТАНЕ КУЧМОВ-1999р. І СЕ КРАЩЕ ЯК ПЕРЕМОГА ПРО-ЄВРопЄЙСКОЇ ОПОЗИЦІЇ, ЯКА ТАК І НЕ ЗУМІЛА ВИРВАТИСІ З ВИМОГ СПОНСОРІВ НА ЛІБЕРАЛІЗЬМ І ПРИВАТИЗАЦІЮ. ФІРТКА-МАҐУС: ВГАДАЙ З 2 РАЗ - ХТО СЕ ЯНИКУ ПОРАДИВ?
Читач 2012.03.02, 08:44
Цікаво, хто сьогодні має особисту репутацію, голоси виборців, вплив на електорат своєї «малої батьківщини»? Мені здається це самообман. Нікому немає віри. Провладні політики заявляють, що економіка розвивається, в реальності буханка хліба, яка була вагою 800 г подоражала і стала важити 700г. І так всі продукти. Кому вірити совоїм очам, чи політикам які розїзджають на ТОЙЬОТАХ, МЕРСЕДЕСАХ та ЛЕКСУСАХ, і тут немає різниці опозиційний чи провладний політик в наявності матеріальних благ вони однакові, що Тимошенко та Ющенко, що Янукович вони не бідують.
Антисвоб 2012.03.02, 11:33
Обережненько так фіртка підлизала. Так само намагалися виконати три завдання. Вийшло - слабенько. Де відважно-рубаний стиль матеріалів про Свободу?)))
Масян 2012.03.02, 14:53
гарно Фіртка. Так тонееесенько прикололися з Ригіоів. Вони точно нічо не зрозуміють. А по ходу і свободу перечитав...... Шось ви їз засильно фіртка любите, що дали такі проценти. Про кролдиководі гарно також. Хороша серія статей. Ще буде?
Таката 2012.03.02, 16:18
Гарно. Мозги працюют.
Антисвоб 2012.03.02, 16:25
Не смішіть. Жодних прізвищ, самі дифірамби губернатору, в опозицію плюнули, про бандитів у ПР - жодної згадки. Тонко прикололися, мізки працюють? Досить себе хвалити. Підлизали "аналітики"...
homa 2012.03.02, 16:35
До знервованого "Антисвоба": Ви, певно звикли ходити на істеричні сайти, де в кожній "аналітиці" (від слова "анал")повторюють мантру: "ригі - бандити" і т.п. муйню. Бандити є в КОЖНІЙ українській партії. Яка країна, такі партії. І не хвилюйтесь так,у вас шмат хліба не відбирають.
Антисвоб 2012.03.02, 16:42
До хоми. Ви якщо від фіртки, то так і пишіть, не ховайтеся. З нервами в мене все в порядку. Найбільш істеричний сайт на Прикарпатті - це фіртка. Тільки істерика ваша чомусь закінчилася саме на Регіонах. Страшно на Буру чи Дутку бочку котити? Ну то сидіть, мочіть Свободу, збирайте копійки. А то вирішили гратися в аналітику
антидибіл 2012.03.02, 18:19
"антисвоб" це точно "своб". бо дибіл.
антисвобу 2012.03.02, 18:25
Дядя, одне тільки посилання на хоча б одну місцеву аналітику на ту ж тематику, кращу ніж ця серія в "Магусів"! Навіть гіршу, але хоча б пристойну. Якщо не даш, значить ти гівняний троль. Фіртка, не звертайте уваги. Ваша аналітика цікава. Хороший рівень.
Величко Тарас 2012.03.02, 18:26
Шановний пане Вишиванюк! Скажіть, будь-ласка, якою треба бути людиною, яким треба бути галичанином, щоб замість благословення Божого або благословення батьків людина попросила благословення на вступ у Партію Регіонів у Президента Януковича??? Хіба не Партію Регіонів і Януковича разом з Вами, Михайле Васильовичу, представляють: Табачнік, який назвав галичан варварами та посіпаками Гітлера; Болдирєв, який вважає Галичину наростом на тілі України, якого треба позбутись; Ю. Іванющенко (Єнакієвський), який вже скоро санітарок у сільському ФАПі "оброком" обкладе; Нуруліслам Аркаллаєв ("Нурік") - якого увесь Донбас "помніт і чтіт"; М. Чечетов - флюгер, який "стирив" "Криворіжсталь", "строчив на владу Януковича, щоб відмитись", а тепер "піаністами" завідує; Азаров - "кровосіся", яка разом з Богословською на Помаранчевих маданах на сцену лазили, а тепер вже цілих два роки валять на "папєрєднікав"? Чи Вам треба аби "тепло і затишно" разом з гуцулом Чудновим і шофером мєнтовським Гдичинським наше "Писанкове Прикарпаття" дерибанити??? Пишу сюди, бо модератор чат-конференції не дає поставити питання у формі для чат-конференції.
Ржу аж впісяюся 2012.03.02, 18:31
О! "Антисвоб" під ніком "ВЕличко Тарас" написав власну аналітику! Браво!!! Оце аналітика справжня! Маладєц! Ржу аж впісяюся...
антиантисвоб 2012.03.02, 18:34
Аналітика для антисвоба: Прикарпаття - край йододифіциту, що народжує антисвобів і Тарасів Величків.
Антисвоб 2012.03.02, 18:38
От, тепер бачу справжню фіртку. Понесли. Точно - від слова анал. Справді, трохи потролив, мав трохи часу. Не все фіртці інет тролити. Посилання кидати не буду - ви ж читати не вмієте. Хоч би вивчили, як ваше улюблене слово пишеться - дЕбіл. Читайте цю "хорошу аналітику" уважно, нічого не пропускайте - адже там за кожну літеру заплачено. Па)
Величко Тарас 2012.03.02, 18:44
Не мав наміру реагувати на КУЛЬТУРНІ і по темі згадування мого ІМЕНІ, але цікаво все ж почитати прізвища тих, хто публічно критикує Вишиванюка, а при особистому спілкуванні або в інший спосіб ним захоплюється??? Бо стаття дійсно АНАЛітична, Свободу обгадили, а про Гусака, Чуднова, Буру, Гдичинського, Келестиних та інших "відних" роботяг не пишете. Слабо? Ну то ви дійсно ригіАНАЛітики! Вітаю!
антисвоб 2012.03.02, 19:01
Аналітика. Колись давно-давно, коли земля була ще тепла, по ній бродили всякі мамонти і динозаври. Потім стало холодно. І динозаври поздихали. Але з'вилися обізяни. Вони були хороші, помаранчеві. Але були і сині - ці були погані, вони були бандити. Всі руді були хороші, а сині були погані. Спочатку наші перемогли. Але потім підступні сині здурили народ і незаконно прийшли до влади. Вони були бандити. Бо вони були погані. А руді були хороші, бо вони були справжні патріоти своєї землі. А сині були всі бандити. А руді були хороші. А сині були не хороші, вони були бандити. Бандитам тюрми! Слава україні! Ганьба! Геть!
антидибіл 2012.03.02, 19:06
антисвоб розписався у власній імпотенції. посилання немає. тому ти справжній "гівняний троль". злив зарахований. кури махорку, своб.
Антисвоб 2012.03.02, 19:07
А я думаю, повернуся - гляну, чи не захлинулися?))) Бачу, є трішки. Навіть під моїм ніком чергову гниль накалякали. А ригівське підсвідоме з вас таки лізе - наші-ваші, руді-сині, хороші-погані. Лізе. Ну, добре, тримайтеся, оналітеги засрані. Вони вам віддячать. Більше не прийду, а то справді в когось від злоби серце стане. Тепер точно - па!
Партія регіонів 2012.03.02, 19:21
Фіртка, не думав, що ви будете виконувати гидке замовлення проти Партії регіонів. Це не аналітика - це замовна журналістика проти партії, яка вперше за 20 років незалежної України, розпочала реальні реформи. Яка позначила реальний зовнішньополітичний курс нашої держави, яка розгрібла всю ту розруху, яка залишилася в спадок після мевійки і жульки. Вже в минулому році ВВН зріс більше ніж на 5 відсотків (в жульки було тільки падіння). Це ми вже забули? Тому, Фіртка, ваше намагання вколоти Партію регіонів, це нам як укус комара. Не помітили і рухаємося далі. Щасти!
Партія регіонів 2012.03.02, 19:24
Фіртка, не думав, що ви будете виконувати гидке замовлення проти Партії регіонів. Це не аналітика - це замовна журналістика проти партії, яка вперше за 20 років незалежної України, розпочала реальні реформи. Яка позначила реальний зовнішньополітичний курс нашої держави, яка розгрібла всю ту розруху, яка залишилася в спадок після месійки і жульки. Вже в минулому році ВВП зріс більше ніж на 5 відсотків (в жульки було тільки падіння). Це ми вже забули? Тому, Фіртка, ваше намагання вколоти Партію регіонів, це нам як укус комара. Не помітили і рухаємося далі. Щасти!
Галичанин 2012.03.02, 19:33
Ти звідки, інопланетяни? З Даунєцка?
антидибіл 2012.03.02, 19:37
Антисвоб, ти точно дибіл зі своєю аналітикою про помаранчвих мавп))))))) оце кукуня в тебе!
Читач 2012.03.02, 19:42
Читалося цікаво. Щось таке би побільше.
батько 2012.03.02, 20:37
Нема чого переживати Партії регіонів,не говоріть,що в партії буде 4%.Гарантую,що в Партії регіонів на виборах буде не 4%,а 44%.І знаєте чому?Тому що 25% регіонам дадуть, скрито, опозиціонери.Вони перед М.Вишиванюком ходять на цирлах,він як мудра людина їх дуже добре знає!А ці всі крики і критикани ,роблять вітер.ДОБРЕ,що хоч ВИШИВАНЮК при владі,бо якби були опозиціонери,згадайте премєрство Юльки,як вона бігала по ВР.Просто в Регіонах були мудріші люди і розкусили Юлію.Є одна порада,якщо партія буде організованою,дружньою,тоді буде лад,якщо буде рівня так званих оранжевих,переламають і викинуть.Мужності і розуму,витримки і шани до свого народу Вам ...!!!
Василь Ю. 2012.03.03, 10:07
Нічо не поняв.
Спокій 2012.03.03, 12:30
Крутелики? Це вони і їхні наймити намагаються нав'язати усім таку думку, мовляв "пеер вас всєх купіт і прадаст, но уже дароже", а направду то називається "панти в селі - велика сила". Вони лиш забирають і нічого несвоїм не дають, коли вже це лохи усвідомлять? Франко про таких писав :"Ви - як та вода морська, що широка і вельможна, але пить її не можна, бо солона і гірка". Шануйтесь, люди, і не ведіться!
Гуцул 2012.03.03, 16:23
Все описане багато в чому є правдою. Опозиція в нас дійсно смішна. Але і в області партія регіонів не сильно змахує на крутеликів. Це доецькі володарі шахт газет і пароходів так, а в нас тут - покажіть мені хоть одного крутого регіанала.
Проректор 2012.03.03, 20:06
А університет шкода. Аморальний тіпок сумнівного походження вже практично ректор. Тому що ригіанал.
шшшшш 2012.03.03, 22:34
Вся ця апазіція пострибає до 28 жовтня. а там Тато скаже: гоп-стоп! І вся памаранчева і білосергешна сволота колонами піде до качанівської параші. й там всереться років на 10. Донецьк порожняка не гонить! Запамятайте, дешеві курви!
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1293
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2591
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2146
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2209
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6635 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2491 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

380

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1191

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1321

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1450
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

317
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

190
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

614
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

95
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26552
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

578
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10498 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

97
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

125
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

437
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

581
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

653