"Одна помилка за іншою": як AstraZeneca від героя пандемії перетворилася на лиходія

Вакцину від компанії AstraZeneca вводять пацієнту в Лондоні 

Об’єднавшись з Оксфордським університетом, AstraZeneca виготовила безпечну та ефективну вакцину Covid-19 всього за дев’ять місяців, що є величезним досягненням, яке допоможе припинити пандемію.

Але низка помилкових кроків на цьому шляху призвела до різкої критики з боку політиків та службовців охорони здоров'я, заплямовуючи імідж компанії як героя епохи коронавірусу.

Англо-шведський виробник ліків помилково дав деяким добровольцям половину дози вакцини під час клінічних випробувань, і його критикували за те, що він пропустив важливу інформацію з публічних заяв.

Американські регулятори поставили під сумнів точність даних про вакцини, а серйозні затримки виробництва в Європі призвели до політичного гніву та зриву відносин з лідерами ЄС.

"Що ми маємо з AstraZeneca - це компанія, яка не є однозначною, на неї не можна покладатися", - заявив у середу в інтерв'ю радіо BBC Філіп Ламбертс, член Європейського парламенту.

Нездатність AstraZeneca (AZN) доставити десятки мільйонів обіцяних доз до Європейського Союзу, який намагається розгорнути програми вакцинації, змусила блок ввести обмеження на експорт, які вже не дозволили принаймні одній партії вакцин до Австралії.

Лідери могли б зробити посилення обмежень ще жорсткішим у четвер. Тим часом Національний інститут алергії та інфекційних хвороб США на початку цього тижня висловив занепокоєння тим, що AstraZeneca представила "застарілі" дані випробування ефективності вакцини.

Доктор Ентоні Фаучі, директор агентства, назвав це "невимушеною помилкою", яка може погіршити довіру до "дуже хорошої вакцини".

AstraZeneca оновила свої дані у четвер, повідомляючи, що випробування показали, що її вакцина ефективно захищає від Covid-19 на 76%.

На початку цього тижня компанія заявила, що її вакцина ефективна на 79%.

Звинувачення американських регуляторів стали серйозним ударом для авторитету компанії.

"Вони припускалися помилки за помилкою", - сказав Джеффрі Лазарус, керівник дослідницької групи систем охорони здоров'я в Барселонському інституті глобального здоров'я.


Стрибок віри

AstraZeneca увійшла в кризу Covid-19, маючи незначний досвід вакцинації. В останні роки вона отримала значну частину свого доходу, виробляючи популярні протиракові препарати, такі як Tagrisso, який використовується для лікування раку легенів. Але коли розгорнулася пандемія, компанія вирішила вступити в перегони щодо пошуку ефективної вакцини.
"Я не думаю, що вони коли-небудь мали намір бути вакцинною компанією", - сказав Ендрю Беренс, фармацевтичний аналітик SVB Leerink. "Я думаю, що причиною того, що вони розпочали це - і компанія досить чітко заявила про це - вони хотіли допомогти людству побороти пандемію коронавірусу".
Зусилля принесли свої плоди. Наприкінці грудня AstraZeneca отримала дозвіл на надзвичайне використання від Великобританії, а через місяць - від Європейського Союзу.
Оскільки вакцина була дешевшою і могла зберігатись при вищих температурах, ніж розроблена Pfizer (PFE) та Moderna (MRNA), вона була оголошена проривом, особливо для менш заможних країн, які можуть не мати розвинених логістичних мереж.
AstraZeneca продемонструвала добру волю, пообіцявши поставити свою вакцину без прибутку під час пандемії, а також співпрацюючи з Інститутом сироватки крові в Індії, який погодився виробляти понад 1 млрд доз для країн з низьким та середнім рівнем доходу.
"Вони потрапили в маловідомий вид діяльності й в них все було дуже добре", - сказав Лазарус.

Промах за промахом 
Однак майже одразу почали виникати проблеми. До того, як вакцина AstraZeneca отримала схвалення на екстрене використання, компанія зіткнулася з питаннями щодо даних масштабних випробувань, представлених у листопаді.
Волонтери отримували різні дози через виробничу помилку, створюючи плутанину щодо її фактичної ефективності.
AstraZeneca не згадала, що помилка спричинила невідповідність дозування у своєму первинному оголошенні, викликавши занепокоєння щодо недостатньої прозорості.
"Я ненавиджу критикувати колег-академіків або кого-небудь з цього приводу, але оприлюднення такої інформації - це все одно, що попросити нас спробувати прочитати чайні листки", - сказав доктор Саад Омер, спеціаліст з вакцин з Єльської медичної школи.
У січні комісія з вакцин Німеччини заявила, що щеплення вакциною AstraZeneca не слід робити особам старше 65 років, посилаючись на недостатньо даних для цієї вікової групи.
Франція також спочатку обмежила вакцини AstraZeneca для вікової групи до 65 років. Обидві країни змінили курс на початку цього місяця.
Медсестра готує дозу вакцини AstraZeneca у лікарні Edouard Herriot 6 лютого у Ліоні, Франція.
 

Таких проблем можна "легко уникнути", оскільки вони пов'язані з випробуванням. AstraZeneca заявила, що її клінічні дані підтверджують ефективність у віковій групі старше 65 років.

В інтерв’ю в січні генеральний директор Паскаль Соріот заявив, що оксфордські вчені, які проводили випробування, не хочуть вербувати людей похилого віку, поки вони не накопичать багато даних про безпеку для тих, кому від 18 до 55 років.

Якби розповсюдження вакцини було плавним, про такі "спотикання" можна було б забути. Але триваюча нестача вакцини у Європі, яка зараз стикається з третьою хвилею коронавірусних інфекцій, спричинила політичну кризу в блоці.

Лідери ЄС збираються в четвер, щоб вирішити, чи приймати пропозиції Європейської Комісії щодо ще більш жорсткого контролю за експортом вакцин, виготовлених у блоці, в тому числі AstraZeneca.

"У нас є можливість заборонити запланований експорт", - заявила в недавньому інтерв'ю німецькій видавничій групі "Funke Mediengruppe" президент Єврокомісії Урсула фон дер Лейен. "Це повідомлення AstraZeneca: Ви спочатку виконайте свій контракт з Європою, перш ніж починати доставлення в інші країни".

Європейські країни висловлюють розчарування тим, що Сполученому Королівству надається пріоритет у доставленні, і що, на відміну від інших, вони відправляють десятки мільйонів доз за кордон.

Дискусії закипіли цього тижня після того, як було повідомлено про "рейд" на фабрику в Італії 29 мільйонів доз вакцини AstraZeneca. Прессекретар AstraZeneca відхилив повідомлення про те, що дози були частиною "запасів", заявивши, що вакцина виготовлена ​​за межами Європейського Союзу і що її привезли на завод, щоб залити у флакони перед розподілом у Європі та експортувати до малозабезпечених і країни із середнім рівнем доходу.

Віцепрезидент Комісії ЄС Вальдіс Домбровскіс заявив, що не може коментувати походження та потенційне використання доз, які, як повідомляється, виявлено в Італії, але зазначив, що виробник ліків "дуже далекий від своїх контрактних зобов'язань".

Деякі політики та засоби масової інформації можуть шукати козла відпущення, оскільки програми вакцинації дуже сповільнили темпи. Проте Симона Гуальярдо, аналітик Європейського політичного центру, заявила, що затримки постачання AstraZeneca "безумовно зіграли роль у сповільненні розгортання кампаній вакцинації в Європі".

"Очевидно, що AstraZeneca може надмірно обіцяти з точки зору розподілу у порівнянні з ефективними виробничими можливостями", - сказав Гуальярдо.


Важка дорога вперед

За словами Прашанта Ядава, експерта з ланцюгів постачання медичних препаратів і старшого співробітника Центру глобального розвитку, AstraZeneca, здається, поширилася занадто тонко, з далекосяжним ланцюгом постачання, який, швидше за все, зазнає невдачі, ніж ті, що живлять вакцини Pfizer і Модерна.

AstraZeneca наполягає на тому, що створила більше десятка регіональних ланцюгів постачання для виробництва вакцини, з більш ніж 20 партнерами в більш ніж 15 країнах.

Також важче передбачити, скільки вакцини можна виготовити із партій продукту AstraZeneca через тип компонентів, які він містить, додав Ядав, хоча ця мінливість, можливо, могла бути передбачена при складанні контрактів.

AstraZeneca не надала коментарів до цієї історії, але вона назвала "нижчий від очікуваного обсяг виробництва у виробничому процесі" як основну причину  ускладнення в Європі.

"Оскільки наші команди вчаться один в одного та вдосконалюють свої знання, продуктивність зростає", - сказав Соріот у лютому. "Виробництво вакцини - це дуже складний біологічний процес".

Не всі головні болі AstraZeneca були наслідком корпоративних помилок. Компанію не варто звинувачувати в побоюваннях щодо побічних ефектів, таких як утворення тромбів, які змусили більше десятка європейських країн зупинити вакцинацію на початку цього місяця.

Минулого тижня регулятор Європейського Союзу провів терміновий огляд і знову дійшов висновку, що вакцина безпечна для використання.

Але є інші занепокоєння - наприклад, передбачуване спотворення даних під час останніх американських випробувань - безсумнівно, зашкодили репутації компанії, особливо у порівнянні з іншими виробниками ліків, які виробляли безпечні та ефективні вакцини, але викликали менше негативних заголовків.

Ронн Торосян, генеральний директор 5W Public Relations, зазначив, що невдачі AstraZeneca відбуваються в той час, коли недовіра до влади та вигоди від вакцинації залишаються високими, що підвищує ставки.

"Громадськість уже скептично ставиться", - сказав він. "Я думаю, що AstraZeneca це дуже і дуже складно вирішити на цьому етапі".

Беренс із SVB Leerink вважає, що компанія зможе пройти ці проблеми - тим більше, що виготовлення вакцин - це не бізнес, на який він покладається, щоб заробляти гроші.

Акції впали більш ніж на 2% до цього часу у 2021 році, відстаючи від приросту FTSE 100 (UKX), але акції Pfizer також втратили позиції з початку року, Але Беренс справді задається питанням: якби AstraZeneca могла повернутися у минуле, чи не обрала б вона участь у виробництві важких вакцин знову? Щодо цього, він не настільки впевнений.

за матеріалами CNN


25.03.2021 1927
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

683
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1965 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1140 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

562
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6909 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11407 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

344

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1095

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1120

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1115
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

83
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

292
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1095
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

763
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2958
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4454
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18448
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

87
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

329
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

360
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670