Обіцяного п'ять років чекають?

 

 

Минув рівно рік відтоді, як депутати Івано-Франківської міської ради шостого демократичного скликання зібралися на перше сесійне засідання. Чи зуміли вони виконати бодай частину зі своїх виборчих обіцянок? Чи не соромляться вони сьогодні власних агіток, якими так щедро обклеювали двері в під'їздах івано-франківців?

 

 

Кому багато дається, з того й питають

 

Вибори-2010 усі козирі в міськраді подарували "Свободі". Її 34 мандати дозволяють приймати рішення, не рахуючись з депутатами інших семи політсил. Чим «Свобода» й користається. Але що з того громаді?

 

Нагадаємо їхні передвиборчі обіцянки. Більшість з претендентів на депутатське крісло від "Свободи" розміщали на своїх агітках витяги з програми міської партійної організації. Зокрема, декларували прозорість і відкритість; обіцяли підремонтувати будинки, дороги і між будинкові проїзди з гарантією на 10 років; прямі вибори керівників; безпроблемне встановлення індивідуального опалення; створити мережу муніципальних аптек; навіть тринадцяту зарплату для освітян, медиків та інших бюджетників! А ще - зупинити хаотичну забудову, молодіжного кредитування тощо. Ех, які були надії... 34 депутати в'їхали в сесійну залу на тих надіях.

 

 

Результат незрівняно скромніший. Чи не єдиним пунктом, який так-сяк вдалося виконати цього року «свободівцям», є прозорість і відкритість, якщо розуміти під ними сайт міської ради, на якому депутати розміщають проекти рішень і самі рішення, а ще позитивні публікації про себе гарних. Прозорість, окрім інтернету, має ще один вимір - умовно театральний. Час від часу - посеред робочого дня - влаштовують для випадкових перехожих і журналістів постановки на Вічевому майдані, які називаються публічними звітами. Там вони розповідають про успіхи і здобутки, і навіть про тимчасові недоліки, які зовсім скоро будуть подолані.

 

Щодо інших обіцянок, то голова фракції "Свобода" Роман Онуфріїв воліє нагадувати, що передвиборча програма розрахована на п'ять років. "За перший рік ми можемо говорити в основному про невеликі, але конкретні проекти, про тенденції, які ми задали", - каже Онуфріїв. Які ж це тенденції і проекти?

 

Перша, на нашу думку, тенденція - попустити мера, вказати, хто тепер в хаті господар. Роботу міського голови у сфері житлово-комунального господарства було визнано незадовільною. І цілком обґрунтовано, зрештою. За те рішення проголосували 49 депутатів. Так меру натякнули, що в ради достатньо голосів, аби при бажанні відправити його у відставку. Після того, як "свободівці" встановили свої правила гри, взялися за реформу житлово-комунального господарства. Увійшовши у курс справ, керівництво "Свободи" усвідомило, що прогнилі ЖЕО навряд чи вдасться витягнути з боргової ями, навіть якщо мешканці щомісяця самі обиратимуть їхніх начальників. Тому реформувати ЖКГ взялися інакше. ЖЕО відправили на банкрутство, а натомість створили КП "Єдиний розрахунковий центр", яке, по суті, стало єдиною управляючою кампанією всього житлового фонду міста. Реформа в процесі, тож поки що ні результатів, ні тим більше подяки від мешканців депутати не дочекалися. Правда, отримали сотні скарг, але обіцяють виправитися. Зрештою, як сказав Роман Онуфріїв, попереду ще чотири роки.

 

Однією з найбільш резонансних і водночас сумнівних ініціатив "Свободи" стало рішення щодо передачі стадіону стадіон «Рух» та ФКБ «Прикарпаття» під опіку ТзОВ «Скорзонера». Місто до статутного фонду об'єднання внесло недобудований стадіон "Рух" та чималу прилеглу земельну ділянку загальною вартістю майже 104,5 млн. грн. Внесок ТзОВ "Скорзонера" складають грошові кошти в розмірі понад 163 млн. грн. Місто виконало свої зобов'язання на 100%, а "Скорзонера" зовсім не квапиться...

 

Перетрусили "свободівці" і структуру виконкому. Зокрема, ліквідували управління житлово-комунального господарства, відділ транспорту і зв'язку, управління архітектури та містобудування. Натомість створили два департаменти. Усе це начебто з метою радикальних змін у роботі. Але наразі змінилися тільки таблички і - що важливо - перетасувалися начальники.

 

Що точно вдалося - і в цьому незаперечна заслуга «свободівців» - у місті почали ремонтувати дороги. Не латати ямки, а таки ремонтувати! Ще й у нічний час, пристойною технікою. Це обнадіює, що чотири наступних роки все ж не минуть даремно.

 

 

З великого грому малий дощ

 

Від малих фракцій сподіватися помітного ефекту не доводиться. Друга за чисельністю після «свободівців» фракція «Фронту Змін» воліє на сесіях не напружуватися. Якщо спочатку «фронтовики» ще намагалися пропонувати і свої «п'ять копійок», то з часом якось охололи: навіть до мікрофонів не піднімаються, все одно ж не слухають.

 

Мабуть, найменше виборці Івано-Франківська сподівалися якихось змін від депутатів-регіоналів, які сформували опозицію до більшості у кількості чотирьох людей. До речі, з них регулярно відвідує сесії один Богдан Федьків, який теж балотувався на міського голову. На вибори Федьків ішов з багатообіцяючим гаслом «Збудуємо новий Івано-Франківськ». Втім, обіцянками не розкидався, говорив, що позитивних змін слід очікувати з приходом до влади Партії регіонів. Оскільки його соратники більшості не здобули, то що з Федьківа питати? Подібно й з обіцянками депутатів міськради від "Батьківщини" та "Нашої України". Виглядає, що вони просто опустили руки. І навіть вмили.

 

Один з небагатьох, хто не втомлюється обіцяти і після виборів, - ще один екс-кандидат у мери, лідер фракції "УДАР - Громадський форум" Юрій Соловей. У міську раду він пройшов від політичної партії "Третя сила" та очолив фракцію "Громадський форум" у складі трьох депутатів. Майже через рік Соловей став головою фракції "УДАР-Громадський форум", яка наразі налічує шестеро депутатів.

 

Свою депутатську діяльність лідер фракції "УДАР-Громадський форум" оцінює до непристойності високо. "Якщо говорити про конкретну роботу, нехай в Івано-Франківську скаже хтось, хто зробив більше, от тоді ми будемо конкретно розмовляти", - говорить Юрій Соловей. Вагомим здобутком під час депутатської діяльності він вважає 23 депутатські запити, з яких 15 були вирішені. Та найбільше виборці нібито йому вдячні за соціальні магазини та аптеки. Заперечувати не будемо - не бачили.

 

Що ж, для виконання програм та обіцянок у обранців ще чимало часу - чотири роки. Головне, щоб пам'ять у громади не виявилася надто короткою.

 

Марія ГАВРИЛЮК,

Галицький коремпондент


12.12.2011 Марія ГАВРИЛЮК 1194 7
Коментарі (7)

Українець 2011.12.12, 15:09
Маріє, якщо б побільше критичних статей то, можливо, і обіцянки б виконувались. Так що, до журналістів теж є претензії. Пишіть побільше і на резонансні теми, ви, як не як, також влада - четверта, і не забувайте про це.
Сум 2011.12.12, 21:51
Шановна авторко! Ви переоцінюєте роботу "свободи" по ремонту доріг. Дороги в місті найгірші серед обласних центрів західної України!Ви не їздите за кермом! І хоч мер бє себе в груди що це він ремонтує дороги - бо думаю що він збирається йти до Верховної Ради (а йшов би вже!) ремонт доріг ведеться не системно, гроші на це йдуть великі (щось треба владі красти!) , а результат нульвий. Мої слова підтвердить весна - побачите ,знов почнеться все з початку!!!
Jozef 2011.12.15, 10:05
Дороги в Станіславі супер.Двічі на рік ремонтую диски в авто і якось руки не доходять подати цих ідіотів до суду за спричинені збитки. Але дороги для них це ще спосіб заробляння грошей.Уявляєте які гроші "закатують" в дорожнє полотно.А через 4-6 місяців воно знову ж у такому стані.Причина одна-"варуют".
прихильник свободи 2011.12.15, 17:47
свобода добре вміє махати прапорами і розклеювати наклейки на трактори "свобода контролює" а роботу робити повонен мер бо подивіться на них в раді пенсіонери і піонери
Українець 2011.12.16, 09:35
Критикувати потрібно за дії, а не за задавлені проблеми. Якщо по- правді, то до ситуації в місті відношення має кожен мешканець, бо байдуже ставлення до справ в місті спонукає чиновників до зловживань. Лише поодинокі випадки в місті, коли люди добиваються справедливості в конкретному питанні. Зазвичай людям нічого не потрібно або треба все і відразу, а це не правильно. Треба вникати в стан справ в місті і контролювати їх, потрібно розвивати громадянське суспільство. Саме таким чином живе Європа.
Дід ПанАс 2011.12.16, 16:07
Можна по різному ставитися до партій і їхніх лідерів. Проте не я кинув ідею начепити на техніці,що дорожні ремонтні роботи контролюються Свободою.Супер піар. А тепер беріть ноги в руки і дуйте на вулицю яка зєднує Вовчинецьку і Хоткевича, здається Деповська. Якщо ви контролювали, то чому на ній після ремонту який недавно закінчився вже є дві ямки, чому є перепад люку і асфальту, чому в деяких місцях вже злазить асфальт. Ще не було снігу і грубого морозу. Агов Свобода, ви є, ви контролювали процес чи результат? Бігом шуфлю в руки і працюйте. І ще не пишіть після цього повідомлення, що можливо я сам ці ямки і викопав, щоб підставити славну Свободу. Бо я не копав і дороги не руйнував.
Cорока 2011.12.17, 18:58
якщо не помиляюсь, на дорогу має бути гарантія
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1998
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1877
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1876
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5565 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2168 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1528

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

768

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

832

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1037

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1019
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1791
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3698
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10283
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26168
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10206 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7734
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

916
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

247
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

277
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

400
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1300
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

901