Обговорили виклики й перспективи громад в умовах воєнного часу та євроінтеграції: на Івано-Франківщині відбулась конференція (ФОТО)

Протягом 25 та 26 жовтня в Поляниці, що на Івано-Франківщині, відбулась дводенна конференція "Співробітництво — стійкість та місцевий розвиток: виклики та перспективи громад в умовах воєнного часу та євроінтеграції".

Захід організувала Місцева асоціація органів місцевого самоврядування "Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття" спільно з Поляницькою сільською радою, передає Фіртка.

На конференцію в Поляниці зібрались голови територіальних громад Івано-Франківщини та ЄС, експерти з місцевого та регіонального розвитку, освітяни, представники програм міжнародної технічної допомоги.

"В умовах війни, коли наші воїни боронять Україну, територіальні громади повинні бути основою стійкості держави.

В умовах євроінтеграційних процесів критично важливо посилювати спроможність місцевого врядування. Такі конференції ми проводимо для діалогу, огляду реального стану справ, пошуку можливостей та перспектив для ефективних місцевих рішень, налагодження міжмуніципальної та міжсекторної співпраці.

Особлива увага приділяється викликам, з якими стикаються сільські та гірські громади, а також питанням безпеки, освіти та ветеранської політики. Учасники отримують актуальну інформацію про інструменти підтрики територій, можливості залучення інвестицій та реалізації інфраструктурних проектів" — зазначив Ігор Мельничук, виконавчий директор МАОМС "Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття".

На конференції обговорили стратегії розвитку громад на Івано-Франківщині в умовах воєнних викликів, міжнародне партнерство та досвід польських громад, енергетичну стійкість, освітню реформу, ветеранську політику на місцевому рівні.

"Ми раді вітати гостей на конференції.

З початком повномасштабного вторгнення у нас були такі ж виклики, які у всіх тилових громад: прийняття та прихисток для внутрішньо переміщених осіб, підтримка військових.

У нашій громаді, куди входять Поляниця, Яблуниця, Вороненко та Бистриця зі своїми присілками та за останніми статистичними даними проживає 5349 осіб, було зареєстровано більше 6000 ВПО. Сьогодні для нас важлива співпраця задля єдності у подоланні викликів воєнного часу та підтримки нашого війська для перемоги України", — вказала Христина Василькова, секретар Поляницької сільської ради.

Як зазначають, долати виклики легше у співпраці — як міжмуніципальній, так і міжнародній.

"Кожна громада на Івано-Франківщині має свої особливості і фінансові можливості. Але не менш важлива співпраця і обмін досвідом. Бо на таких заходах голови громад шукають, і часто знаходять, можливості для своїх територій, зокрема завдяки інструментам, які надає "Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття".

Зараз всі сили та кошти ми спрямовуємо на допомогу нашим Збройним силам, але не забуваємо про наших людей, про розвиток наших громад і про реформи, які нам потрібно впроваджувати", — вказав голова правління МАОМС "Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття", Печеніжинський селищний голова Ігор Довірак.

Очільники громад ділились своїм досвідом залучення інвестицій та налагодження міжнародного співробітництва на Івано-Франківщині.

"Долина має досвід у сфері міжнародної співпраці і налагодження співробітництва з різними країнами, з різними містами та муніципалітетами.

Сьогодні у нас є 12 підписаних партнерств. Тож ми готові поділитись, як шукати партнерів, які є способи і методи для цього, як налагоджувати співробітництво, як підтримувати його, щоб воно не було на папері, а живе і постійно діюче", — відмітив Іван Дирів, міський голова Долини.

Серед можливостей для співпраці громад України та Польщі — розвиток добровільного пожежного руху, зокрема і на Івано-Франківщині.

"Історія добровільних пожежних команд у Польщі налічує понад 100 років, у Німеччині — 150 років. Такі пожежні стражі функціонують по всій Європі.

Ми готові ділитись досвідом, наші гміни готові допомагати у створенні ДПК. Сьогодні служба охорони Польщі не обходиться без допомоги добровільних пожежних команд на місці.

І ми віримо, що в Україні теж буде створена велика мережа добровільних пожежних команд, яка буде діяти разом з рятувальними службами", — вказав начальник ДПК у Кадлубі-Туравському Анджей Латусик.

Вже понад п'ять років, як налагодили польсько-українське партнерство Лисецька громада та гміна Ленчіца — у січні 2019 вони підписали угоду про співробітництво.

"Наша дружба щороку тільки міцнішає. І вона теж починалась з бажання сформувати в громаді добровільну пожежну команду.

Ми довго шукали партнерів в Польщі і тепер маємо не просто партнерів, а справжніх надійних друзів", — зазначив Анатолій Лущак, голова Лисецької громади.

На початку цього року Лисецька громада Івано-Франківської області отримала від польських партнерів вже другий пожежний автомобіль, а місцева пожежна охорона — обладнання, спорядження та спеціальний одяг.

"Для нашої громади було важливо мати стратегію розвитку громади та команду, яка б могла управляти проєктами, що стали можливими від фінансування з Структурних фондів.

Сьогодні в співпраці з Україною для нас важливо не просто допомагати нашим українським партнерам та друзям, а краще пізнавати один одного, руйнуючи умовні кордони", — додав війт ґміни Ленчица Яцек Роґожіньскі.

Учасники конференції мали можливість ознайомитися з практиками реалізації проєктів місцевого та регіонального розвитку на Івано-Франківщині, обговорити актуальні виклики та перспективи управління територіями в контексті євроінтеграції.

Серед спікерів також були Бурштинський міський голова Василь Андрієшин, Ясінянський селищний голова Андрій Делятинчук, директор департаменту освіти та науки Івано-Франківської ОВА Віктор Кімакович, заступник начальника управління з питань ветеранської політики Івано-Франківської ОВА Віталій Вербовий, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу Ігор Чудик, національний експерт українсько-швейцарського проєкту DECIDE Сергій Яцковський, експерт Асоціації енергоефективних міст України Володимир Смолій, експертки з управління конфліктами Марина Огороднійчук та Богдана Шамотайло, директор з розвитку міжнародних відносин BDO в Україні Ольга Корнійченко, директор з консалтингу BDO в Україні Андрій Боренков.

Експерти також розповіли про стратегічне планування, як основи для інвестицій та управління ресурсами, а також про можливості та перспективи підготовки та реалізації проєктів громад Івано-Франківської області, користуючись з фінансових ресурсів, виходячи з практичних можливостей та потреб.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

"Наш пріоритет — економічна та інвестиційна привабливість Прикарпаття", — Світлана Онищук

Івано-Франківська ТПП провела перший круглий стіл для експортерів в межах проєкту підтримки українських експортерів (ФОТО)

Промислова палата Івано-Франківська завершила програму вебінарів для менеджерів з експорту

Фотогалерея


28.10.2024 142
Коментарі ()

28.10.2024
Олег Головенський

Коли у своїй перевиборчій компанії Дональд Трамп успішно використав фактор криптовалют (а в США з 336 мільйонів американців, за різними оцінками, ними володіють від 50 до 100 мільйонів — тобто чи не кожна родина), то це значно додало як рейтингу кандидату в президенти, так і цікавості до теми головної криптовалюти – біткоїна, який ще називають «цифровим золотом».  

244
19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

713
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

3222 12
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2707
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6853 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

3176

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

502

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

1297

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2428

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

3215
23.10.2024

Харчування під час війни немає відрізнятись від звичного раціону, який був у мирний час, та обов'язково повинне бути збалансованим. 

17148
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

755
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

1010
23.10.2024

Після початку повномасштабної війни з росією капеланська служба стала невіддільною частиною Збройних Сил України.  

385
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

785
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

2157
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34771
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27474 1
25.10.2024

У Східному регіоні частки тих, хто з цим хоче, і тих, хто не хоче перемовин, статистично значуще не відрізняються від інших регіонів (відповідно 39% і 43%).  

279
22.10.2024

В органах прокуратури може бути в три рази більше осіб з інвалідністю, ніж в середньому серед населення, а серед начальників – 38%.

527
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

562
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

2307