Новомалин (фото)

 

Новомалин - невелике село в Острозькому районі, яке розташовується за десять кілометрів на захід від райцентру на річці Збитенька. Хоч і веде сюди, м"яко кажучи, не надто хороша дорога, значна частина якої складається з дуже старої і нерівної бруківки, проте заїхати в Новомалин все ж таки вартує, адже тут збереглись руїни замку ХІV століття і більш пізнього палацу, а також просто неповторна неоготична каплиця.



Перші відомості про Новомалин датуються кінцем ХІV століття, тоді поселення називалось Глухий (за іншими версіями - Глух, Глухи, Глухнів), що й не дивно, адже серед навколишніх лісів місце і справді виглядало глухим. Власне, таким його можна вважати і сьогодні, адже його все ще оточують ліси, єдина дорога, яка веде сюди, перебуває у незадовільному стані, а життя тут протікає надто вже розмірено.

У 1392 році король Владислав Ягайло передав навколишні землі у володіння свого молодшого брата князя Свидригайла, який заснував тут муровані укріплення. Відомо, що на початку ХІV століття замок було перебудовано і значно розширено.

У 1430 році (за іншими джерелами - у 1446 р.) власником маєтку стає слуга Свидрагайла шляхтич Оліфер Єло-Малинський, який отримав замок по дарчій грамоті. Після чого рід Малинських ще не одне століття володів цими землями, аж поки у кінці XVIII століття маєток не стане власністю родини Сосновських.



У 1590 році Вацлав Єлович-Малинський отримує королівський дозвіл на перетворення села у місто, яке назвав Новомалином. Місто отримало магдебурзьке право, певні митні привілеї, а також дозвіл на проведення щорічних ярмарок.



У той же час замок змінює свій вигляд, а також значно укріплюється. Тоді твердиню оточили потужні мури з бійницями, що з"єднувались п"ятьма наріжними баштами. Всередині були склепінчасті каземати, які були з"єднані підземними ходами. Зовні замок оточували вали з ровом, який наповнювався водою.



У XVIII столітті житлові приміщення твердині родина Малинських перебудовує на шикарний бароковий палац. Тоді ж на основі однієї з башт зводиться родинна каплиця.



У кінці XVIII століття згасає рід Малинських, а маєток переходить у власність Станіслава Сосновського, який був одружений на останній з представниць Малинських - Кастильді. Проте не єдині Сосновські претендували на резиденцію - їхніми конкурентами стали Четвертинські. Щоб знайти компроміс Станіслав Сосновський укладає угоду, за якою він не має права жити в бароковому палаці. Саме тому він перебудовує старі стайні на новий житловий корпус, а також зводить неоготичну каплицю, яка хоч і в поруйнованому стані, але дійшла до наших днів.

Син Станіслава Томаш-Оскар Сосновський був всесвітньо відомим скульптором. Тож за його часів у маєтку з"явилась значна кількість скульптур, які прикрасили палац і каплицю. Одна з капличних скульптур (Богородиця з Дитям) сьогодні зберігається в Острозькому музеї.



Згодом Томаш-Оскар Сосновський переселився до Риму, тому без нагляду резиденція по трохи почала занепадати. Так тривало до тих пір, поки від дочки скульптора маєток не перейшов у власність родини Довгалло.



Впродовж століть усі власники (Малинські, Сосновські, Довгалло) суттєво прикрашали і збагачували маєток. Тут зберігалась величезна кількість мистецьких цінностей, для переліку яких треба потратити не одну сторінку. Також тут була велика бібліотека з унікальними творами. Зали палацу були тематичними (японська зала, китайська, єгипетська і т.д.), то ж були відповідним чином оздоблені. Не дарма на початку ХХ століття Новомалинський маєток вважався одним з найкрасивіших і найбагатших на Волині.



Проте грянула Перша світова війна, під час якої родина Довгалло перевезла 18 возів найцінніших речей з Новомалина в Житомир, де їх було розміщено в католицькій семінарії. У 1917 році все це було розграбовано більшовиками.



Не пошкодувала війна і маєток в Новомалині, який під час військових дій зазнав суттєвих ушкоджень.



В міжвоєнний час Кароль Довгалло відновив резиденцію у довоєнному вигляді. От тільки інтер"єрне багатство та інше майно було безповоротно втрачено.



Останній власник маєтку Домінік Довгалло був схоплений військами НКВД у 1939 році, від того часу ніяких відомостей про його долю немає.

Зруйновано замок було восени 1943 року, коли на німецьку залогу, що перебувала в твердині напали партизани. З тих пір резиденція стоїть у руїні.



Після Другої світової війни місцеве населення розібрало значну частину маєтку на будівельні матеріали, які використало для господарських потреб.



До наших днів збереглися рештки західної і південної башт, фрагменти стіни між ними, руїни палацу та каплиця.

Час від часу з"являються чутки про відновлення замку, але не віриться, що це реально, бо навіть спроба відновити каплицю в 90-х потерпіла фіаско. Тож навряд чи в найближчому майбутньому ситуація в Новомалині зміниться на краще, хоча місце тут дуже красиве і варте відвідин, тим паче в комплексі з Острогом і Межирічем.

 

УН


12.12.2013 3124 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

882
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11465 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

2004
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1887
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2879
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4809

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

541

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1175

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1684

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1430
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1824
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1654
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8890
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

726
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

802
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1990
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

981
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

471
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

437 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

817 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

854