Неаполь (фото)

 

https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/s720x720/11050806_1020521774632913_1038646389750689743_n.jpg?oh=4994001560438c53b5031753522f6e1e&oe=55E7A17E

 

O dolce Napoli - якщо однією фразою говорити про Неаполь. Важко знайти більш "егоїстичне" місто. Воно живе своїм солодким життям, і все що відбувається довкола, ніби його не стосується. Ніби опшарпаний, але багатий; ніби брудно, але романтично; ніби людей багато, але без туристів; ніби Італія, але ні. І всюди запах кави і піци.

 

 

Неаполь заснований греками у VIII ст. до н. е. під назвою Парфеноб (Партенопея). Через три століття поруч будують нове місто, назва якого дійшла до нашого часу - Неаполіс, тобто "нове місто", а Парфеноб стали називати Палеполіс - "старе місто".

 

Кастель дель'Ово:

 

 

В цьому замку був ув'язнений останній Римський Імператор Ромул Августул.

Після завоювання міста Римською імперією тут похазяйнували візантійці, потім грабували нормани, пізніше став частиною Сицилійського королівства і навіть був його столицею. І тільки в 1860-ому році Неаполь, як і весь регіон Кампанья приєднаний до Італії.

 

 

В  1631-ому році сталося виверження вулкану Везувій і як вірять неаполітанці, їх від потоку магми врятував Св. Дженаро. Він є покровителем Неаполя. 

Обеліск на честь Святого:

 

 

Вулкан Везувій є активним і зараз, хоч і не в таких масштабах :)

 

 

 

Весь центр Неаполя - суцільний мурашник. Нема такого місця, щоб хтось не їхав, йшов, співав, кричав, сміявся...

 

Віа дей Трібуналі - одна з найживіших вулиць:

 

 

Час від часу вуличка переходить в маленьку площу:

 

 

 

Неаполь взагалі-то столиця піци, і для неаполітанців це велика гордість.

 

Sorbillo - дна з найстаріших піцерій в яку завжди черга:

 

 

А ця, кажуть місцеві - найперша:

 

 

 А ще тут крім мене "Марґаріту" за 1 євро їв сам Білл Клінтон, про що свідчить фотодоказ всередині:

 

 

До речі, найвідоміша піца "Марґаріта" названа в честь Королеви Савойської Марґаріти, яка не встояла перед смаком і ароматом страви у вигляді італійського прапора, що був викладений помідорами, моцарелою і базиліком. Це королівське частування відбулось у 1889-ому році.

 

Тільки в Неаполі центральний собор Дуомо не на площі, а затиснутий з усіх боків:

 

 

І чим менша і вужча вулиця, тим вона колоритніша і живіша:

 

 

 

Ось він, образ Неаполя, те що залишається в пам'яті як спогад про атмосферу і енергетику міста:

 

 

Хоча неаполітанці розмовляють своєю мовою, не асоціюють себе з італійцями, але одне спільне у них є - сушити білизну і спідній одяг на показ:

 

 

Національний неаполітанський транспортний засіб - моторіно. Таке враження, що мопедисти тут священні і недоторкані і сам Святий Дженаро їх покровитель. Трафік хаотичний, ніхто нікого не пропускає, хто має борзіший погляд і наглішу морду, той і має перевагу.

 

 

 

Моторіно подають поганий приклад автомобілям, які паркуються у дві смуги:

 

 

 

Спокою тут мало, але деколи можна знайти тиху вуличку:

 

 

 

 

Неаполітанське патіо. Тут тиша і спокій, ну зрозуміло з поправкою на темперамент:

 

 

Так і хочеться заглянути в кожну арку:

 

 

 

В Неаполі близько двохсот церков.

 

 

 

 

Не зважаючи на те, що неаполітанці дуже побожні, до деяких храмів дорога поросла травою...

 

 

А подекуди і зовсім сумно:

 

 

Деталі:

 

 

Фонтана дель Ґіґанте:

 

 

Базиліка Сан Франческо ді Паола на площі Плебісціто:

 

 

Якись античний фундамент:

 

 

За межами старого міста ближче до набережної красиво, але не так колоритно як на віа Трібуналі:

 

 

 

 

Площа Данте:

 

 

 

Звичайно, Італія без українців не Італія :)

 

 

Навіть у вояків на шапках пір'я як у гуцулів з Верховини :)

 

 

Галерея Умберто чомусь пустує, тільки деколи торгаші розпродають останні колекції ґуччів, дольчеґабанів і луївітонів:

 

 

Але це тільки в сезон сейлів, а у звичайний час їхнє місце тут:

 

 

 

Кожному знайдеться місце і прихисток:

 

 

Кастель Нуово:

 

 

 

Неаполітанці не бачать себе без футболу і клубу Наполі. В честь Марадони, який грав в Наполі назвали одну з веж Собору. Вболівати вони вміють, сам пересвідчився у секторі хуліганів "Курва Норд"

 

 

Особливої атмосфери і аромату матчу додає димок марихуани. На стадіоні курять всі:

 

 

Не зважаючи на те, що Неаполь столиця і місце базування Каморри і подекуди атмосфера нагадує про це, на рівні відчуттів переконаний у безпечності перебування тут.

 

Архіологічний музей Неаполя - справжній клондайк античних артефактів, але він заслуговує окремої розповіді.

 

 

Заради інтриги один артефакт відкрию ;)

 

 

Неаполь не простий. Його треба зуміти і захотіти сприйняти таким, який він є - веселим, кольоровим, містом, яке живе для себе і неаполітанців. А туристи - то таке. Воно вас прийме тільки тоді, коли ви зрозумієте його.

 

Руслан Руско


23.06.2015 1879 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1979
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1871
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1865
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5544 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2160 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1520

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

752

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

818

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1018

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1010
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1778
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3689
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10269
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26160
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10195 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7722
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

909
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

228
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

272
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

392
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1290
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

893