На Тисмениччині відбувся традиційний похід вірян з Чудотворною іконою до цілющого джерела, однак до мистецької пам'ятки - суцільне бездоріжжя (ФОТО)

У п'ятницю, сьомого липня, в селі Липівка Тисменицької ОТГ на Прикарпатті відзначатимуть храмове свято, яке відбувається на честь старенької дерев’яної церкви Воскресіння Христового.

До слова, цьому храму вже понад 300 років, інформує Фіртка.

Напередодні свята липівчани та жителі навколишніх сіл традиційно із процесією ідуть до місця початкового розташування церкви в монастирі в західній частині населеного пункту.

До локації віряни урочисто несуть Липівську чудотворну ікону Пресвятої Діви Марії на молитву на місце її об’явлення в лісі біля старого дуба і монастирської криниці.

"В цей день в особливий спосіб гуртується насамперед липівське земляцтво, жителі сусідніх громад, приїжджі гості, які шостого липня процесійною ходою йдуть до відпустового місця (монастирського джерела, яке знаходиться у лісі між селами Липівка (Тисменицька ОТГ) і Братківці (Івано-Франківська ОТГ). Ця процесійна хода направду є вже історичною, традиційною, урочистою і багато в чому особливою. Її відстань у часі міряється століттями.
Невід’ємною складовою процесійної ходи до джерела на старе монастирське місце є Чудотворна ікона. Вона без перебільшення має унікальну насамперед сакральну та історичну цінність для усього Прикарпаття. Її мистецьку вартість констатував за результатами фахової експертизи мистецтвознавець-реставратор В. Твердохліб.
Натомість її історична цінність, вважаємо, вперто задекларована у документах. У церковній візитації 1755 р. здійсненої деканом Станіславівським о. Теодором Волькановичем, який, до речі, був парохом тоді у селі, читаємо: «У церкві є два образи. Один більший, а другий малий. Другий образ Пресвятої Діви Марії. На тім образі коронка срібна і серце срібне". Йдеться про образ, який обріс серед місцевих жителів переказами", - коментує історик Ігор Любчик.
З його слів, за результатами мистецтвознавчої експертизи встановили, що раніше корони були намальовані. Без перебільшення коронація ікони у першій половині 18 ст. - це вже вперте свідчення її особливих чудотворних ласк.
"Цікавість викликає й той факт, що це на кілька десятків років раніше, аніж коронація інших ікон у краї. Пізніше коштовну корону зняли й у 1887 р. парафіянка Анелька Майковська зробила пожертву двох корон вже з дорогоцінними каменями.
Чергову унікальність ікони підтверджує вмонтування її в окремий щит з монастирською природою, що не має аналогів серед інших ікон, а з іншого боку - тільки підтверджує історичний взаємозв’язок ікони, джерела і дуба.
Напевне, через своє фахове покликання мене завжди цікавили найменші історичні новинки, пов’язані з історією монастиря, які мені вдавалося виявити. Важливо пам’ятати, що цікавою історичною локацією у цій місцині є, звичайно, не тільки джерело і понад трьохсотлітній дуб, але й цілий своєрідний простір монастирської обителі 18 ст. Пригадую, як рівно 20 років тому з ініціативи та сприяння молодіжної ради села у цій місцині відновили на місці, де стояла колись сьогоднішня церква Воскресіння Христового, пам’ятний хрест.
Ми, напевно, у своєрідному боргу перед пам’яттю попередніх поколінь. Адже, незважаючи на всіх загарбників і недоброзичливяців у часи російської окупації Першої світової війни, перших радянських совітів, нацистської окупації і жорстокої з атеїстичною пропогандою другої радянської окупації, ікона вціліла і дивом збереглася не ушкодженою", - додає краєзнавець.
Сьогодні ця особлива місцина на пограниччі двох громад, яка скликає на щорічну молитву жителів з усюд багато вимагає й від липівчан щодо впорядкування території та встановлення вказівних знаків.
Однак, найбільшою проблемою у спробі своєрідної промоції цього відпустового місця, з яким місцевому люду не справитися самотужки, стало суцільне бездоріжжя на пограниччі Липівки та Братківців, зокрема два кілометри.
"Це якось несправедливо обезнадіює. Акцент на унікальну липівську сакральну спадщину - це ніби своєрідний клич до громадськості, журналістів і представників влади, насамперед обласної, не забути цими двома кілометрами дороги це унікальне місце, якими завжди ходили люди не тільки Липівки, сусідніх Братківців, а й з інших сіл і краю до цілющого джерела.
Нині маємо збагнути, що це не легенди, не домисли та людські перекази, хоча і їх цінуємо як пам'ять, а вперто задекларована намолена історична і мистецька сакральна цінність, яку ми просто зобов’язані пам’ятати і берегти", - наголошує Ігор Любчик.

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Зі старих лип, які посадили німецькі колоністи: на Тисмениччині освятили іконостас у реставрованій кірсі (ФОТО)

Фотогалерея


07.07.2023 6391
Коментарі ()

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5200 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1836 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4045 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3170 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7960 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20293 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

275

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

818

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1912

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2391
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

187
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

694
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

476
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18379
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

976
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1215 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6099 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23390 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

293
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

989 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1169 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

497