Міжнародні медіа про «гарячі» теми в Україні

 

/data/blog/44138/8cad46aa90557225d54167be81398cd0.jpg

 

«ЯНУКОВИЧА МОЖУТЬ УСУНУТИ ВІД ВЛАДИ»

На першій шпальті британської газети Financial Times – стаття під заголовком «Заклики до революції у Києві» (Calls for Revolution in Kiev). Видання пише, що найбільший з часів Помаранчевої революції у 2004 році народний виступ був викликаний рішенням уряду посилити відносини з Росією за рахунок послаблення стосунків з ЄС. Київський кореспондент газети Роман Олеарчик підрахував, що з вимогою відставки Кабміну на вулиці Києва вийшло 350 тис. людей. Оцінюючи ситуацію в Києві, Financial Times наводить слова «кількох радників уряду», що на правах анонімності повідомили, що Януковича можуть усунути від влади. «Очевидно, що кілька наступних днів будуть критичними, - сказав Тімоті Еш (Timothy Ash), аналітик Standard Bank. – Янукович стоїть перед вибором: узяти ситуацію під контроль за допомогою силовиків чи йти на переговори». Також газета наводить думку Степана Гавриша, екс-заступника голови РНБО, який прогнозує, що найближчим часом Янукович може втратити більшість у парламенті. Financial Times також повідомляє, що пересічні демонстранти налаштовані рішуче. Обурені побиттям молоді в ніч на 30 листопада, вони називають акцію «революцією» та закликають «Янукович має піти» (переклад Media Sapiens).

«НАСТУПНИЙ КРОК ЯНУКОВИЧА МАТИМЕ ВИРІШАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ»

У виданні The Guardian Оксана Грищенко та Шон Волкер пишуть, що «у неділю вранці Київський суд заборонив всі мітинги на Майдані Незалежності, але, незважаючи на це, тисячі людей стікалися туди». «Різдвяну ялинку обвішали українськими прапорами, а протестуючі махали жовто-синіми українськими прапорами та прапорами Євросоюзу», - пише The Guardian. Також автори згадують той факт, що люди скандували «Слава нації, смерть ворогам» та «Банду геть!», посилаючись на радянське минуле Януковича як дрібного злочинця, а також звинувачення його у корупції.  Видання цитує слова Юрія Луценка: «Це не зустріч. Це не мітинг. Це революція!». «Наступний крок Януковича матиме вирішальне значення, - пише The Guardian,  - за вихідні він критикував насильство і наполягав на тому, що країна, як і раніше, знаходиться на шляху до європейської інтеграції. Є чутки, що президент зустрівся з радниками у своїй заміській резиденції під Києвом. Як кажуть помічники Януковича,  в середу запланована довготривала поїздка президента в Китай, після чого він має полетіти в Москву».

«У ВІДНОСИНАХ З РОСІЄЮ ПОТРІБНИЙ НОВИЙ ПРАГМАТИЗМ»

У виданні The Washington Times вийшла стаття під заголовком «Едуард Лозанський пише, що спроби послабити Путіна, підтримуючи демократичні рухи, виявилися контрпродуктивними. Автор, беручи до уваги останні події в Україні, аналізує інструменти зовнішньої політики Америки, в тому числі – поширення демократії і вважає, що «політику Сполучених Штатів щодо Росії потрібно радикально змінити в дусі прагматизму». «Справа не лише  у повному краху «кольорових революцій», а й у тому, що Америка зараз відступає чи не на всіх фронтах - від Близького Сходу до Китаю, що нестримно стає сильнішим», пише видання. «Доля Вашингтона і Москви - допомагати один одному, як вони це робили під час Другої світової війни. У наші дні їм належить терміново знайти відповіді на поточні глобальні загрози, з якими стикаються обидві країни та їхні союзники. Йдеться про вкрай серйозні виклики, і на протистояння їм не можна жаліти сил».

«СИЛОВИЙ РОЗГІН ВІДРАЗУ РОЗПАЛИВ І ТАК НЕСТІЙКУ СИТУАЦІЮ»

Видання The New York Times опублікувало статтю під заголовком «Українці знову вийшли на вулиці, щоби підтримати угоду з ЄС» (Ukrainians Back in Street to Support E.U. Accord). У статті, де викладена хронологія останніх подій з акцентом на силовому витіснені демонстрантів з Майдану Незалежності, кореспондент цитує 21-річного студента Романа Шарана, який повідомив, що поліцію не провокували, і хоча страйкарі отримали попередження залишити площу, одразу після цього їх почали бити. «Силовий розгін відразу розпалив і так нестійку ситуацію, коли протестуючі днями стояли в Києві та інших містах країни, засуджуючи Януковича за те, що він, під тиском Росії, відвернувся від угоди з Європою», - пише New York Times.

На сайті Telegraph розміщене детальне відео про напад на демонстрантів, названий «жахливим і брутальним», а справжня кількість постраждалих невідома. «Плануються подальші протести, проте залишається відкритим питання, чи ці жорсткі дії поліцейських повторяться», - закінчує кореспондент репортаж. 

«УКРАЇНЦІ НЕ МАЮТЬ НАМІРУ МОВЧАТИ»

Редактор відділу Східної Європи Deutsche Welle Йоганн Бернд  вважає, що: «Про це свідчить і гігантська демонстрація в Києві. Тепер мова йде вже не лише про зближення з Європою, а й про долю демократії в Україні». «2004-го року під час Помаранчевої революції Янукович після довгих роздумів змирився з протестами громадян. Нині йому знову доведеться приймати рішення. Чи буде він і далі поважати права громадян на свободу слова та зборів? Як він відреагує на вимоги про свою відставку? Відповіді на ці питання президент повинен дати жителям України вже зараз. Йому також доведеться відповісти на питання, що стане, зрештою, для українців реальністю: європейська мрія чи кошмар авторитарної держави, яка ніколи не зможе стати частиною Європи», - пише Йоганн Бернд.

«КИЇВ, АХ КИЇВ»

Загальнонаціональне німецьке видання Die Welt теж звернуло увагу на події в Україні. У статті Жака Шустера із заголовком «Київ, ах Київ» йдеться про те, що «десятки тисяч людей протестують проти Віктора Януковича в Україні через поворот у європейській політиці. Їхній  гнів зрозумілий, а протест має сенс». Протягом багатьох років експерти, що слідкують за цією країною, дивуються тим, як поводить себе еліта між Києвом та Харковом, Одесою та Донецьком, як вони дебатують про власну ідентичність. «До сьогодні здавалося, що українські політики та журналісти - за рідкісними винятками – були паралізовані під цвіллю та ускладнювали важливі питання (м'яко кажучи)», - пише видання. Також автор засуджує надмірні «пристрасті» українських політиків, які служать» егоїзму, жадібності та корупції». «Цілком ймовірно, що така поведінка буде змінюватися під впливом протесту. А може і ні», - пише автор.

Видання прогнозує, що ситуація в Україні не «заспокоїться швидко»: «Після того, як спецназ жорстоко розігнав про європейську демонстрацію, сотні людей знову вийшли на демонстрацію», а опозиція  готується до загального страйку.

Тим часом польський телеканал tvn24 цілодобово транслює події на Майдані, Gazeta Wyborcza  пише про приїзд до Києва Качинського та цитує Олександра Кваснєвського: «Зберігайте спокій, не треба лізти не в свою справу», Марека Сівеця: «Наша політика в Україні принаймні пристойна» та Анджея Дуду, який  закликає  поляків, щоб лобіювали українців в Європі».

Al Jazeera звітує, що тепер українські демонстранти готові до силового протистояння. Репортаж про події в Україні стоїть в топ-новинах на сайті Al Jazeera. У відео під заголовком «Український президент «немовірно засмучений» насиллям» (Ukraine president 'outraged' by violence) йдеться про силове протистояння між мітингуючими та владою. Київський репортаж розпочинається зображенням людей у касках, які, групуючись, утворюють шеренгу. «Цього разу протестуючі готові до нападу поліції, репетируючи тактику захисту навколо Михайлівської площі у Києві», - пояснює журналіст.

Олеся ЯРЕМЧУК, «День»


02.12.2013 332 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

492
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10979 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1831
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1731
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2734
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4590

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

327

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1033

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1447

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1318
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1697
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1504
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1219
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

589
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

665
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1860
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2079 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20360
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

335
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

691 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

723
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1071