"Містобудівна реформа" за новим законом звелась до забезпечення інтересів забудівників та архітекторів

17 лютого 2011 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності». 4 березня, закон підписаний Президентом України, вступив в силу. І хоча новому закону приписують революційне спрощення процедур, пов'язаних з будівництвом, необхідно врахувати, що дані спрощення відбулись за рахунок скасування деяких повноважень органів місцевого самоврядування. Натомість значно зростає роль інспекцій архітектурно-будівельного контролю та міських і районних управлінь містобудування та архітектури.

 

До прикладу, знесення самовільно збудованих будівель тепер відбуватиметься не за позовом відповідної ради, на території якої знаходиться будівля, а за позовом інспекції ДАБК. Або зміни до генплану міста чи села можна буде вносити тільки, якщо така ініціатива надійде від районної чи обласної державної адміністрації. Законом також надається можливість міським чи сільським головам самостійно поновлювати договори оренди землі без рішень відповідної ради. Окрім того, законом забороняється органам місцевого самоврядування відводити  землю під будівництво, якщо відсутній план зонування або детальний план території населеного пункту. Місцеві правила забудови також мають бути відмінені.

 

Новим законом також значно зменшується роль громадських слухань. Тобто встановлюється обов'язковість проведення громадських слухань при затвердженні будь-якої містобудівної документації, однак врахування їх результатів виявляється необов'язковим. При цьому до уваги братимуться тільки ті пропозиції учасників громадських слухань, які ґрунтуються на нормативно-правових актах, будівельних нормах, стандартах та правилах. Тут також незайвим буде зауважити, що вимога стосовно проведення громадських слухань в Україні існує з 2009 року однак до цього часу не розроблено навіть порядку проведення цих слухань.

 

Новим законом також продовжено до 31 грудня 2012 року безкоштовне прийняття в експлуатацію житлових, садових, дачних будинків та господарських споруд, а також громадських будівель І та ІІ категорій, які збудовані без дозволу на будівництво до 31.12.2009, за умови, що у забудовника є документи, які посвідчують право власності чи користування земельною ділянкою. Таким чином, узаконення самовільних забудов продовжуватиметься ще до кінця 2012 року.

 

Однак з прийняттям даного закону значно полегшиться оформлення будівельної документації для індивідуальних забудовників. Законом повертається уже призабутий будівельний паспорт. Відтепер для спорудження присадибного, дачного чи садового будинку площею до 300 кв.м окремий дозвіл та проект не потрібен, достатньо отримати будівельний паспорт.

 

Реальне спрощення будівельних процедур насправді лежить в площині підзаконних правових актів, адже скасування декількох ДБНів (державних будівельних норм), що регламентують власне дозвільні процедури,  в декілька разів спростило б оформлення документації на будівництво. Однак можна прогнозувати, що в найближчі півроку не те, що не буде скасовано попередні ДБН, а будуть прийняті ще й нові, які “деталізують” норми закону.

 

Загалом новий закон спрямований на забезпечення інтересів забудовників та архітекторів і по своїй суті на 80% складається із норм попереднього закону «Про планування і забудову територій». В новому законі ви знайдете відповідь на запитання «Як забудувати?», однак відповіді на запитання «Як розвивати? ви не знайдете.

 

А відповідно до європейської практики схеми забудови територій базуються на комплексних програмах сталого розвитку територій, які являють собою цілісне стратегічне бачення розвитку регіону на десятки років. При цьому враховується розвиток, насамперед, соціальної інфраструктури, вплив на навколишнє середовище та ефективне використання економічного потенціалу території.

 

Тому, на мою думку, в законі «Про регулювання містобудівної діяльності», який було гучно названо «містобудівною реформою», можна відзначити відсутність суттєвих змін та реального спрощення будівельних процедур, продовження традицій вузькобудівельного бачення майбутнього наших міст, селищ і містечок без комплексних базових програм розвитку цілих територій та звуження прав місцевого самоврядування


16.03.2011 Роман Ткач 1512 10
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

179
19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

87
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6481 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10892 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12177 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5811

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

513

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

764

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

755

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1066
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

454
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

468
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

546
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4105
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11632
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6654
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1156
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18057
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

311
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

411
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

698
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

822