Місцева влада проти будівництва дороги на "Буковель" через заповідник "Горгани"

 

Надвірнянська районна влада та керівництво природного заповідника "Горгани" проти будівництва третьої дороги на гірськолижний курорт "Буковель".

 

Про будівництво автомобільної дороги на Буковель через природний заповідник "Горгани" заговорили ще у 2009 році. Тодішній начальник обласного держкомзему Юрій Добровольський звернувся до науково-технічної ради (НТР) заповідника «Горгани» із пропозицією розглянути питання щодо реконструкції лісової дороги, яка протяжністю 2,7 км мала проходити через заповідник. Подейкували, що нова дорога мала з'єднати місто Яремче, ГК «Буковель» та село Бистриця Надвірнянського району. Крім того, ініціатори будівництва дороги пропонували розширити заповідник, щоб компенсувати відведену під дорогу площу.

 

На той час до курорту була тільки одна дорога через Надвірну, Яремче, Микуличин, Татарів. Наприкінці 2010 року вдалося відкрити ще одну дорогу с. Яблуниця - ГК "Буковель" протяжністю 8 км. А от з'єднати "Буковель" із Яремче через заповідник "Горгани" не вийшло.

 

На заваді стало законодавство України та впертий директор заповідника Василь Кисляк, який не дозволив обійти закон, за що позбувся посади. Правда, в той час ім'я добродійника, який зголосився будувати дорогу, відкрито не називали, а необхідність її спорудження обґрунтовували суспільною необхідністю. Мовляв, дорога покращить протипожежну безпеку на території заповідника. Втім, наміри залишилися на рівні розмов, а Кисляк після 18-ти судових засідань нещодавно був поновлений на посаді директора заповідника.

 

Вперше за два роки відкрито ім'я потенційного інвестора, який хоче будувати дорогу через "Горгани", назвав губернатор області Михайло Вишиванюк. "Чому не будується дорога? Шевченко, доповідай", - підняв Вишиванюк директора ГК "Буковель".

 

Олександр Шевченко чітко відповів, що всі звернення щодо будівництва дороги інтерпретуються керівництвом заповідника як втручання у природоохоронне законодавство. "Питання повинно вирішитися на рівні Кабінету міністрів. Ми зацікавлені у додатковому сполученні з туристичним комплексом, щоб дати можливість більш комфортно, більш швидко доїжджати. Тому що, починаючи з сіл після Яремче, до Надвірної неможливо нормально їхати", - сказав Шевченко.

 

Проти будівництва дороги через заповідник на колегії виступив голова Надвірнянської районної ради Василь Попович.

 

"Коли почнеться будівництво дороги, кожен захоче мати біля дороги стояночку, потім кемпінг, потім базу відпочинку, то не буде вже заповідник", - сказав голова райради. Проте Вишиванюк запевнив, що про якесь будівництво при дорозі мова не йде. "Я йшов тим маршрутом сам, і мені стало страшно. Бо не дай Бог якогось лиха - без протипожежного розриву всі ті "Горгани" протягом однієї години перетворяться в попіл", - сказав Вишиванюк.

 

Наразі, як стверджує директор заповідника Василь Кисляк, щодо будівництва дороги до нього ніхто не звертався, а НТР заповідника ніяких пропозицій не розглядала. Втім, у разі звернень директор має намір надалі відстоювати свою позицію, за яку колись вже потерпів. "Дорога потрібна, але нехай шукають інші варіанти. Зрозуміло, що регіон треба оживляти, щось треба робити з прилеглими селами, але так, щоб заповідник не постраждав", - говорить Кисляк.

ГК


05.12.2011 2154 4
Коментарі (4)

Довбуш 2011.12.05, 13:12
Досить нищити ліси п.Вишиванюк, а депутатам так тримати масонів.
Правдун 2011.12.05, 13:54
Дороги треба будувати. Тим більше якщо є приватний інвестор. Бо в держави на нові дороги грошей в найближчів років 50 не буде. Вишиванюк газда. Області з ним пощастило.
Gtc 2011.12.05, 14:17
Якщо слухати всіх цих дебілів, то нічого взагалі би не будувалося, бо цим бикам все заважає. Забити на них і будувати!
% 2011.12.05, 15:25
Яким бикам? На кого забити? На заповідники, які й так газдовита влада добиває? А дітям що залишимо? Засрані Карпати? Вже подарували коломойському більше тисячі гектарів землі - за копійки, так вони кажуть, що їм ще й дякувати за це треба, бо вони інвестують, мля... То було не брати! Благодійників знайшли. Вони дбають про свою кишеню, та на здоровя, але не за наш рахунок. Заповідник - власність українців, власність держави, і нема чого туди лізти. Мають дві дороги - буде з них.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

961
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

776
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1891
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3239
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2550
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2539

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

234

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

732

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

684

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1596
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

354
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

690
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

613
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

329
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

380
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27030
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

839
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19672
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

423
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

396
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

729
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1319 3