Микола Куцик: «Останній москаль» - це весела реклама Прикарпаття»

 

/data/blog/75026/e2c555d694b7670823c7a2bff9028f15.jpg

 

Раз на сто років в Карпатах літом випадає сніг! Раз на тисячу років – карпатські смереки говорять людською мовою! Але москаль в Карпатському селі Великі Вуйки – такого не було ніколи! І цей день настав! Валєра Петрук, син московського олігарха, приїхав до гуцульського села, щоб сховатися від російських бандитів. Його доля тепер залежить від сільського голови і рідного дядька. Розпочалася Нова Історія, яка увійде в пісні, легенди, міфи і народний епос.

 

Так говориться в анонсі першого українського патріотичного серіалу «Останній москаль», який минулого тижня вийшов на екрани країни в ефірі телеканалу 1+1.

 

Відрадно, що автором ідеї та сценаристом проекту став наш земляк – іванофранківець Микола Куцик.

 

 

Колишній ведучий телеканалу "3-Студія", КВН-щик, гуморист, а тепер вже й відомий на всю Україну творець «Москаля…» радо погодився відповісти на кілька питань від журналіста «Фіртки».

 

 

Як і коли в тебе виникла ідея створити серіал «Останній москаль»?

Ще коли ми грали в КВН то часто задумувались, як би так зробити, щоб показати всю красу наших Карпат? Адже в Україні більше половини населення ніколи не бувала за межами власної області. Пройшов час і в червні 2012 року до мене прийшла ідея зробити якесь цікаве кіно про Карпати, гуцулів. Пам’ятаю, переписувались тоді з товаришем в «скайпі» і тут мені сяйнула думка. Тут же її записав. Потім вже почав «розганяти»: от приїхав з Росії гість в Карпати, йому потрібно там якийсь час прожити, хоча чому він мав та жити - я тоді ще не знав, було багато варіантів.

В остаточному варіанті вийшов насправді не москалем, а українською діаспорою з Москви. Батьки його з цього ж карпатського села, він повернувся на свою історичну Батьківщину і намагається вжитися в суспільство.

 

 

Чому саме така назва - «Останній москаль»?

Назва «Останній москаль» народилася фактично одразу. Почалося з того, що ми подумали, щоб було б, якби москаль потрапив в Карпати, щоби він робив? Є такий драматургічний прийом «риба без води» - це коли персонаж потрапляє в незвичне для себе середовище. От ми й поставили нашого героя в становище риби. Також назва - пародія на назву телешоу «Останній герой». Адже з анекдотів про москалів задача у Валєри - залишитись в живих. Потім в країні відбувалися все страшніші події. В якийсь момент вирішили змінити назву. Під час зйомок робочою назвою був «Московський родич». А вже коли зйомки закінчилось, то керівництво каналу вирішило залишити початкову назву.

 

 

Персонажі серіалу видумані, чи десь в карпатському селі живуть їхні прототипи і коли дивляться серіал, то кажуть: «диви, мене то тілівізору показуют»?

Ні, усі персонажі придумані, хоча якісь риси характеру можна знайти і в наших знайомих. Дехто з моїх друзів впізнає в них частинки мене… Розумієш, схожість може бути, але кіно воно більш творчо оброблено. Ніби збірні образи. Навіть села такого нема. Це вигаданий світ.

 

 

Скільки часу тривали зйомки «Останнього москаля»?

Почали в кінці серпня у верховинському районі. Знімальна група поїхала туди, щоб відзняти там деякі речі – приїзд Валєри, панорами Карпат, ще деякі епізоди… Потім переїхали в Київ в музей архітектури Пирогово. Туди перевезли куточок справжніх Карпат. Там дуже класно - навіть гора невеличка є, церква, паркани, будинки. Там проходили основні частини зйомок аж до кінця листопада. Акторам було трішки холодно наприкінці. Вже навіть приморозки були, а треба було показати, що це карпатська весна.

 

 

Найкумедніший момент зі зйомок можеш пригадати?

У серії, де зі шкільного зоокутка втік ведмідь, все відбулось насправді. Тварина відв’язалася і акторам дійсно довелося тікати від того «маленького ведмежатка». Потім всім було вже дуже смішно, а от коли тікали…

 

 

Попри чималу популярність у «Москаля» все ж знаходяться критики, які шукають в серіалі якісь огріхи та недоліки. Наприклад: «гуцули такою мовою не говорять» або «якісь вони там пияки»…

Комедійний серіал - це не документальне кіно за матеріалами етнографічної експедиції, не драма, де є можливість відтворити автентичну особливість гуцульського села. Це - сучасний всеукраїнський комедійний відео-комікс про пригоди москаля в Карпатах.

Це своєрідна реклама Прикарпаття. Узагалі, мені хотілося із рук кремлівської пропаганди вибити той ідеологічний козир – нав’язаний образ злого западенця. Щоб виконати це потрібно було мінімізувати наявність справжніх діалектів, тому, що це кіно не тільки для Галичини, а й для всієї України. Мало було придумати жарт, а й підібрати слова так, щоб його було зрозуміло. Я думаю, що результату досягнуто. Реклама Карпат проходить вдало.

 

 

Продовження «реклами Карпат» буде?

Найскладніше – це розробити щось унікальне. Наш серіал – це власна розробка, а не адаптація закордонного. А зробити продовження – вже простіше. Я думаю, що через рік ми зможемо мати другий сезон. Але чи буде продовження – залежатиме від рейтингів і рішення керівництва каналу.

 

 

Розмовляв Ростислав Ковтун


Коментарі (5)

Панас Мирний 2015.04.21, 21:11
Серіал – примітивний симулякр, зроблений примітивами і для примітивів. Підозрюю, що в Україні останніх достатньо, щоб зробити йому добрий рейтинг. В серіалі вкотре пережовуються давно остогидлі московські теми. Перша, українці – це селюки, вуйки, рагулі, тому жодна людина із здоровим глуздом не може хотіти бути українцем. Друге, українці дебільні і в своєму дебілізмі цілком безневинні та для багатьох навіть трохи симпатичні. Це те саме визначення «п'ющеґо, поющеґо і танцующеґо племені», яке мало на що інше здатне, в тому числі й на самоуправління – власну державність. Воно, теє плем'я, п'є, танцює і співає, очікуючи хазяїна зі сходу з його інтелігентністю, розумом, модерністю, хазяїна, який би керував ними. Третє, українці говорять мовою, якою в реальному житті говорять лише російськомовні, що мають зображати у фільмі хахлів. Самому українцеві таку мову слухати гидко, принизливо й образливо. Нормальна людина, тим більше молодь, такою мовою розмовляти не захоче – і правильно зробить, бо такою мовою говорять блазні, дебіли і неповноцінні створіння. Четверте, комедійність і гумор тут теж типово імперський. Все українське смішне за визначенням: мова, одяг, поведінка, – все, бо сама ідея українця для російського расиста – це сміхота. Україну й українців як таких серйозно не можна сприймати, – це від початку і до кінця смішно. Цей «український» культурний продукт пропонує ідентичність українця, з якою ототожнюватися досить проблематично. Але автори ідеї Олена Васільєва із сценаристом Миколою Куциком, режисер Семен Горов не лишають українського глядача без вибору. Альтернативою цій проблематичній тотожності вони дають симпатичного «москаля». Позірно з нього начебто кепкують, висміюють, але це для наївних. Насправді ж автори серіалу умирають від бажання змусити глядача заздрити цьому симпатичному Валєрі Пєтрукові, наслідувати його у всьому. А як же не наслідувати?!! Він модний, багатий, розумний, говорить доброю, а не дебільною мовою, яка, до речі (невипадково) російська. Останній москаль за логікою цього серіалу має щохвилини продукувати денаціоналізованого хахла, який щодуху відхрещуватиметься від так зображеної рідної культури, кидаючись в обійми так зображеній культурі імперії. Все це цілком очевидно, бо фільм – пік примітиву. Українське суспільство забуває те, що воно у величезній більшості своїй капітулювало у культурній війні з Російською імперією. Я не чую масових протестів інтелігенції проти цієї тупої пропаганди, яка калічить тисячі малих душ. Говорити вже про те, щоб українці дістали змогу нарешті подивитися серіал, який би їх стверджував, сповнював відчуттям самоповаги, а не кастрував і принижував – це вже з галузі невірогідного. У гарячій війні на сході і в Криму з українцями воюють російські солдати й офіцери. У війні культурній з Україною воюють самі ж її громадяни.
Славко Задунайский 2015.04.21, 21:54
Панас все чітко розставив по поличкам.
Wasyl Ryba 2015.04.21, 22:19
згоден. Але се вже я читав на УП(?). Се і є Ви?
Анатолій Мицкан 2015.04.22, 01:27
Багато останнім часом пишуть про серіальчик типу Український "останній москаль". Ото не витримав і вирішив сам глянути, що воно таке. Ото і глянув... більше півтори серії не потягнув... тепер про враження: праві ті, хто вважає, що це москальський продукт... тупезні придурки хохли і розумний москалик. паржать - з хохлів, позаздрити - москалику. але то таке... для тупеньких. насправді, там є ось що: 1) нікчемний сценарій... тупо, передбачувано, примітивно! 2) препаршива акторська гра - вуйки з сільського театру, мабуть, зіграли б краще... 3) абсолютно відсутня режисура... її просто нема... 4) бездарна звукорежисура - музика невпопад, в тупій сцені, де тупий гуцул наїжджає на інтелігентного москалика - грає аркан... жах!!! 5) хто сказав, що це комедія? що там смішного??? 6) мова - жахіття... такої мови не існує не те, що серед гуцулів!!! її взагалі не існує!!! це щось схоже на бузувірство 50-х років минулого століття - далеких відголосків "українізації", коли Українську мову по максимуму підлаштовували під норми російської. це мова, якою гугл перекладає з тої ж російської на Українську... ТУПЕЗНА пародія на кіно - це в плані суто мистецькому... в плані культурному - дике знущання з мого народу!!!!!!!!!!! хай те падло, яке з Франківська, що має дотичність до такого "кіно", мені на очі втрапить - тут звук піііі - може діти читають... такі от фільмики наводять на думку про НЕОБХІДНІСТЬ ЦЕНЗУРИ!!! мало того, що це фільм для отуплення людей!!!! так це ще й річ, яка знущається із символів мого народу: музика, культура, побут. Хочете показати пороки суспільства - покажіть, покажіть і висмійте - це гарно і потрібно, як Гашек зі Швейком свого часу!!!! це навіть необхідно!!! тільки от у "фільмі" ЖОДНОГО справжнього персонажа!!!!!!! бутафорні гуцули, яких не існує!!!!!!!!!!!!! сценушна показуха: вивід символа гуцула - бо такі тільки символічні, як образи Корпанюка. і вони тупі. тобто, символ тупий, не гуцул, не українець, не порок висміяно - а символ цілого етносу - тупий!!!! яка сволота писала сценарій? Микола Куцик... вибачте за висловлювання... але таке чмо, як цей микола, ото і є такий собі герой того фільмику... це він про себе написав... а не про мій народ! який зкурвився, зпився, зійшов часто-густо на пси! але залишився Народом, величним і сильним, хоча і з купою ганебних рис. але той микола не риси висміює, а цілий народ... Є ще унікуми, які втішаються з нібито українського кіно... не розумію я такого... геть не розумію... ото кидали собаці суху кістку і раптом кинули кістку з м'ясом і воно тішиться... тьху!!!!!!!! ПРАДІДІВ ВЕЛИКИХ правнуки погані...
Paul Itsenko 2017.09.24, 20:45
Панас Мирний, Анатолій Мицкан: Не треба політику згадувати, серіал задуманий, як сітком. Далі - сценарист сказав ЯСНО і УКРАЇНСЬКОЮ - герої говорять не западенською, а літературною, щоб було зрозуміліше іншим українцям (та і росіянам легше зрозуміти). Що серіал тупий - я згоден, там ще й купа кіноляпів. Непогано грають тільки Горянский (голова) та Шаран (Дзюня). Ще дуже красива Галина Безрук (Ксеня). Але останню серію першого сезону все ж раджу подивитися. А другий сезон (рідке явище в серіалах) набагато кращий за перший. Кіноляпів мало та і більш драматично.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1629
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1709
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1697
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5013 39
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2007 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1392

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

354

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

588

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

760

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

876
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3515
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10084
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

722
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25973
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7587
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

778
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

944
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

233
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1112
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

719
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

954