Микола Ковальчук: «Щоб країна стала успішною, ми повинні мати єдину ціль»

Завдяки реформі децентралізації місцева влада отримала не тільки більше повноважень, а й більше ресурсів. Чи правильно франківські депутати розпоряджалися грошима та що потрібно для того, аби Івано-Франківськ став успішним містом в успішній країні – у розмові Репортера з депутатом міськради, підприємцем Миколою Ковальчуком.

– Минуло п’ять років, як ви з командою «Солідарності» пройшли у міськраду. Як оцінюєте роботу цього скликання?

– Якщо в цілому, то зробити вдалося багато. Напевно, за цих п’ять років – найбільше з часів незалежності. В нас з’явилися дуже великі можливості. Бюджет Франківська зріс у кілька разів завдяки децентралізації. А коли є ресурс, то й можливості більші.

Я, до речі, не вважаю, що ми на 100 % використали цей ресурс правильно. Тобто могли краще, але загалом впорались непогано.

– Є думка, що підприємці йдуть у політику, аби відстоювати власні інтереси. А для чого це вам?

– Мені належать три підприємства, які працюють на території Івано-Франківська: дитячо-розважальний центр, торгова марка «Вам» та компанія «Вамбуд». За п’ять років я не отримав від міськради жодної земельної ділянки. Все, що в мене є, було куплено у приватних осіб. Тому про лобіювання не йдеться. Це швидше елемент захисту. Наскільки він дієвий? Я не можу сказати.

Насамперед я балотуюся до міської ради, аби донести до людей, що, згуртувавшись в себе на окрузі, у дворі, в будинку, вони можуть зробити своє життя кращим. Саме завдяки згуртованим діям нам вдалося залучити дуже велику суму коштів на наш округ. Зокрема, облаштувати прибудинкові території, аби люди не ходили по калабанях.

Зараз, як і п’ять років тому, на зустрічах з виборцями я говорю: «Все у ваших руках. Якщо ви не будете стукати, вам ніхто не відкриє».

Коли я балотувався до міської ради вперше, то в мене були мегаблагі наміри – зробити так, аби всі люди мали рівні можливості.

– Йдеться про бізнес?

– Не тільки. Наприклад, хтось хоче відвести собі ділянку під город. Я б хотів, аби в цієї людини не було перепон через те, що вона підтримує чи не підтримує певну політичну силу. На жаль, в нас так є.

– Чому йдете з командою ЄС?

– Мені подобається ідеологія. «Європейська Солідарність» – це праволіберальна партія. Коли ми у 2014 році проголосували за президента Порошенка, то дали йому можливість змінити країну. Так, він зробив і багато недобрих речей. Але хтось може показати мені людину, яка за своє життя зробила 100 % добра? Тобто, є як позитивні, так і негативні характеристики. І треба дивитися, що переважає.

На мою думку, уряд за президентства Порошенка був найефективнішим за всю історію України. Економічні показники зростали, з нами почали рахуватися на міжнародній арені, у нас відродилася армія, ми отримали Томос.

Щоб країна стала успішною, ми повинні мати єдину ціль. От коли президентом був Порошенко, ця ціль була сформована. В нас з’явилася ідеологія. Ми розуміли, що ми українці, а не те, що зараз – «какая разница».

– А яка ціль ЄС у міській раді?

– Я вже казав, що не впевнений, чи ми на 100 % правильно використали кошти. Нікого не критикую, бо в кожного свій підхід. Але особисто моя думка – Франківськ мусить мати стратегію розвитку. Тобто, ми не можемо розвиватись хаотично. Куди ми рухаємось? Івано Франківськ – це промислове місто чи туристичне? Це місто фестивалів, історії, місто для IT чи для пенсіонерів? І от у ЄС ця стратегія є.

Територіально ми виросли, і це дає нам багато можливостей. Зараз головне – ці можливості не проґавити, а закласти фундамент для подальшого розвитку Івано-Франківська.

– ЄС висунула на голову громади Петра Шкутяка. Чим мер Шкутяк буде кращим за мера Марцінківа?

– Я сподіваюся, що в Петра є гени батька. Його батько, абсолютно не маючи ресурсів, зробив для міста дуже багато. А ще я можу сказати, що Петро – дуже чесна, справедлива й порядна людина. І цих якостей достатньо, аби стати хорошим мером.

Крім того, Петро особисто долучився до розробки стратегії розвитку Івано-Франківська, а значить, зможе її реалізувати.

– Який найбільший недолік нинішньої міської ради?

– В нас є ресурс, але ми дрейфуємо. Проблема якраз у тому, що усі ці п’ять років не було чіткого плану дій. Якби цей план був, то й результати були б вищими.

– Чи достатньо зробила міська влада, аби підтримати бізнес під час карантину?

– Чи могли зробити більше? Могли. Чи є за що критикувати? Нема. Міська рада, і мер зокрема, зайняли правильну позицію. На мою думку, тотальних локдаунів не потрібно ні в місті, ні в державі, ні у світі. Я за адаптивний карантин. Тобто економіка має працювати.

З другого боку, не все залежить від місцевої влади. Деякі процеси мають відбуватися на рівні Києва. Ми не можемо бути успішним містом чи успішною областю, в занедбаній державі. Так не буває. Чи може держава стати успішною за нинішнього керівництва? Я не знаю. Мабуть, в нас такі ж шанси, як в актора, який колись грав пілота, успішно посадити літак.

– І який вихід?

– Ми маємо на місцях робити те, що можемо робити. Завдяки децентралізації з’явилися певні можливості. Ми маємо цими можливостями користуватись.

Я не прихильних того, аби повністю ігнорувати центральну владу. Ми обрали цю владу, тож хоч яка б вона була, маємо дотримуватись законів. Але влада не вічна. Дасть Бог, колись ми оберемо гідних людей. А поки наше завдання, тут на місці, робити все, що від нас залежить. І робити це максимально правильно.

партнерський матеріал


17.10.2020 794 2
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

662
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2263
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1996
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2022
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6058 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2305 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

179

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

993

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

993

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1248
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

474
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1935
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3831
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26351
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

424
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10338 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7880
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

431
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

271
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

430
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

512
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1445