«Ми не проти ребцентру, але проти забудови зеленої зони»: в Івано-Франківську обговорювали будівництво поблизу озера (ФОТО)

На площі перед входом у міську раду 5 вересня мешканці виступали за збереження вільного простору від забудови на міському озері Івано-Франківська та створення Парку ветеранів.

Про це з місця події повідомляє журналістка Фіртки.

Як зазначив організатор зборів Богдан Козак, громадськість вкрай турбує це питання.

«Як вам вже відомо, 18 та 27 серпня відбулися збори громадської ініціативи, де були присутні 300 мешканців Івано-Франківська та проголосували за збереження вільного простору від забудови на міському озері та створення Парку ветеранів.

Ми не проти реабілітаційних центрів, але проти забудови зеленої зони. У 2018 році міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків обіцяв, що на цій ділянці буде зелена зона, дитячий парк чи розваги», — зазначив Богдан Козак.

   читайте також: "Станемо на бік громади у разі житлової забудови": в Івано-Франківську презентували проєкт ребцентру поблизу міського озера (ФОТО)

За словами організаторів акції, активісти зібралися, аби висловити протест щодо забудови міського озера.

До зустрічі долучилися також й інші громадські організації, серед яких ГО «Народна рада Прикарпаття».

«Я хотів би нагадати, що це продовження історії, а не якийсь початок. У «Народної ради Прикарпаття» ще в 2017-2018 році щодо цієї ділянки були суперечки. Шукали документи, як все відбувалося, тому це — не нова історія. Тоді вдалося знайти компроміс.

У той час міський голова Івано-Франківська прийняв нашу пропозицію. І всі пам’ятають це. Я би хотів сказати, що в цій ситуації я бачу, що ми проходимо певний іспит. Як і місцеві жителі, так і місцева влада.

Тому що по генплану ця зона є зеленою. Звичайно, орендар має певні права», — каже Володимир Волосянко, представник ГО.

За словами Володимира Волосянка, поки ситуація «не зайшла в глухий кут», можна знайти компроміс.

«Наріжним каменем став реабілітаційний центр. Багато вже висловилося і депутатів, і членів громадськості, що є альтернативні місця. Тому дещо незрозуміло.

Ні в кого немає сумнівів, що військових ми й поважаємо, і піклуємося про них. Наприклад, наша організація з 2014 року волонтерить, постійно їздить на схід», — додає Володимир Волосянко.

Також громадський активіст запевнив, що в них вже є шлях вирішення цієї ситуації.

Представник громадської організації «Воїн України» Ростислав Гудзінський висловив свою думку щодо забудови міського озера.

«Ми порадилися зі своєю організацією та дійшли спільного висновку, що не підтримуємо будову реабілітаційного центру саме там.

І це не тому, що ми проти реабілітаційних центрів. Ми за те, щоб їх будували у зручних місцях, де лікарі можуть надавати допомогу військовим.

Є більше зручне місце для цього — вулиця Мазепи, Центральна міська лікарня. Тим паче, що є погодження з головним лікарем. Тарас Масляк каже, що на території лікарні можна побудувати прекрасний реабілітаційний центр не на 500 метрів, де людям не буде, де пройти».

До обговорення цієї теми долучилася і місцева мешканка Любов Ворощак. Жінка зазначила, що з величезною повагою ставиться до всіх воїнів та вдячна їм за захист Батьківщини.

«У мене загинув племінник, і для мене ця тема є дуже болючою. Я розумію і військових, яких треба підтримувати і яким потрібно допомогти.

Водночас потрібно почути й громаду. Я прожила все життя біля озера і це просто жах, що зараз там відбувається. Цю територію по частинах відривають. Це недопустимо, так немає бути», — зазначила Любов Ворощак.

На підтримку побудови реабілітаційного центру сьогодні виступив ветеран війни Микола Бітюк.

«Цю ідею про реабілітаційний центр ми розробляли не місяць та не два. Ми вже працюємо над цим півтора року. Тому чому кажуть, що ця ділянка на 75 відсотків буде комерційною? Ні. 25 % — це буде реабілітаційна зона, 25% — це складські приміщення, а 50% — це тільки комерція.

Але варто зазначити, для чого нам комерція. Для того, щоб ми самі могли утримувати центр та лікування людей. І хочемо, аби ви розуміли, що ми за зелену зону, але вона розділяється на дві ділянки. Там є міська територія, і є територія забудівника».

За словами Миколи Бітюка, із забудівником узгодили ситуацію та переконалися, що він не проти сусідства із реабілітаційним центром.

«Ми тільки претендуємо на одну «смужку» території. Тому люди говорять про альтернативу в лікарні. Ми не проти, але це є державна установа — і державі доведеться фінансувати.

А все, що на цьому етапі відбувається, вони не зможуть утримувати так, як ми цього хочемо. Адже ми плануємо приймати щодня 100 людей для психологічної допомоги, і 30 людей, які вже на протезах», — зазначив Микола Бітюк.

Також активіст додав, що не проти, аби там був ще Парк ветеранів.

«Адже це б було найкращим варіантом. І головна проблема побудови реабілітаційного центру за містом полягає в тому, що їм не вдасться утримувати такий центр, адже не буде допомоги від міста».


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також: 

Реабілітаційний центр поблизу міського озера: в Івано-Франківську створили петицію на оголошення інвестиційного конкурсу

"Мені просто болить", — ветеран з Івано-Франківська про потребу будівництва реабілітаційного центру

Потреба сьогодення: в Івано-Франківську поблизу озера планують збудувати реабілітаційний центр


05.09.2024 Тетяна Сорока 1125
Коментарі ()

19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

271
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

1445
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

1531
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1526
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5454
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7997 1

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

791

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1501

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2248

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2276
16.09.2024

Хоча вживання гострої їжі може допомогти зміцнити імунну систему, не варто на неї налягати, якщо маєте проблеми зі шлунком.  

396
10.09.2024

Якщо ви шукаєте ідеальне місце для відпочинку, де можна насолодитися не лише природними красотами, а й автентичною кухнею, то Яремче — саме те, що вам потрібно.  

2397
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3813
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2288
10.09.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

3302
06.09.2024

Християн запрошують на міжнародну прощу Вервиці до Базиліки Успіння Пресвятої Богородиці в Погоні.  

1086
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

888
16.09.2024

Вперше в Івано-Франківську з сольним концертом виступить DOMIY. 

435
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

677
11.09.2024

Кандидат у президенти США Камала Гарріс заявила, про підтримку України у війні з Росією, а кандидат у президенти США Дональд Трамп, за її словами, здасться за 24 години після того, як очолить країну.   

911 1
09.09.2024

Посол України в Італії Ярослав Мельник засудив показ фільму "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової на Венеційському кінофестивалі та закликав його організаторів не допускати російської пропаганди.  

621
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

2097 6